Nu rykker mobildækningen indendørs ved Telenor

6

Indendørs mobilopkald vil i fremtiden foregå via det trådløse netværk frem for mobilnettet. Gevinsten er bedre dækning i huse og bygninger.

Telenor Frederikskaj domicil logo
Telenor etablerer nu VoWiFi (Foto: Lars Nybøll)

Telenor arbejder på en interessant udvidelse af mobildækningen, som træder i kraft ”i løbet af 2015”, oplyser teleselskabet.

Netværket giver snart kunderne adgang til brug af såkaldt VoWiFi, Voice over Wi-Fi, der kort sagt sikrer bedre mobildækningen indendørs.

Telefonen sender samtalerne over det lokalt trådløse netværk (Wi-Fi) fremfor via mobilnettet, præcis som det kendes fra trådløs adgang til internettet på mobilen, hvor der automatisk skiftes over til datatransmission via det lokale netværk, såfremt telefonen har adgang til det.

Et opkald foretaget over VoLTE etableres langt hurtigere, end hvad der kendes fra det nuværende netværkssetup. Fra der trykkes ”Ring op” til telefonen i den anden ende ringer, går der typisk under to sekunder. Det kan i dag tage omkring 10 sekunder.

Routere bliver til ’mobilmaster’

Lidt populært kan man sige, at de små internetroutere i hjemmet og på arbejdspladsen, forvandles til små indendørs ”mobilmaster”. Dermed skal mobilbrugerne ikke slås med manglende signaler indendørs, og kan føre samtaler med færre afbrydelser. I dag er mange, særligt nyere bygninger, så radiotætte, at mobilsignalerne kun vanskeligt slipper ind, hvilket fører til oplevelsen af dårlig dækning, selvom der måske lige uden for bygningen er fuld signalstyrke.

Fornyligt påviste Post och Telestyrelsen i Sverige, at 40 procent af mobilsignalet slipper gennem et standardvindue. På lavenergiruder er det kun 0,1 procent af signalet fra mobilnetværket, der får lov til at passere.

– ”Der er stadig steder, hvor signalet ikke er stærkt nok indendørs, og hvor det derfor kan være svært at gennemføre en mobilsamtale. Samtaler via trådløse netværk har potentialet til at løse en stor del af dette problem. Vi håber, at smartphoneproducenterne kommer med den nødvendige software til WiFi calling sidst på året, og så skal vi nok være klar med netværket,” siger Telenors netværksdirektør Kim Krogh Andersen.

Baggrund: Derfor er Voice over Wi-Fi en gamechanger

Samtaler flyttes automatisk

Kun smartphones som en Voice over Wi-Fi parate vil kunne udnytte teknologien, men med softwareopdateringer kan producenterne løse dette på mange nyere telefoner.

Hvis brugeren under et Wi-Fi baseret opkald forlader Wi-Fi området, bliver samtalen overflyttet til mobilnettet uden afbrydelse, og vil herefter fortsætte på teknologien VoLTE (Voice over LTE).

På Telenors netværkslaboratorium i Aalborg er man i gang med tests af systemet, og samtalekvaliteten ventes som minimum, at blive på niveau med det vi i dag kender fra mobilnetværket. Samtalerne vil dermed stadig kunne være med HD-lydkvalitet.

De forskellige tests laves sammen med netværksleverandøren Nokia Networks. De skal blandt andet sikre, at samtaler uden problemer kan flyttes fra 4G til 3G og til 2G i takt med, at brugeren fysisk flytter sig mellem master og teknologier.

Mere til historien

Voice over Wi-Fi rulles ud som en del af Telenors core-netværk og bliver således ikke etableret af TT-netværket. Telenor og Telia deler kun radionetværket, ikke det bagvedliggende netværk. Telia arbejder også på VoLTE. Det kan du læse mere om i denne artikel: Den næste mobilrevolution.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer