6 facts om smartphones og genbrug

Efterhånden er samfundet blevet “køb nyt og smid ud” og sådan er det også med smartphones. Vi har samlet et par facts om smartphones og genbrug.

Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at salget af mobiltelefoner er kraftigt stigende på verdensplan, samtidig med at de bruges i kortere og kortere tid, inden vi skifter dem ud med en nyere model. Alligevel kan tallene overraske, når man ser på hvor store mængder mobiler der kasseres hvert år, og hvor lille en andel der reelt set genbruges.

Der smides årligt 65.000 tons mobiltelefoner ud, og det er kun 11 procent af disse der genbruges.

Langt de fleste mobiler ender deres liv i skuffer og skabe, selvom de ofte stadig fungerer fint. Ofte er det også blot et opladerstik, et batteri eller en skærm der er stået af, og så er det forholdsvist let at få den fikset, så den kan få en ny ejermand.

Forbruget af smartphones eksploderer på verdensplan i disse år, ikke kun i vesten men bestemt også i Kina, Afrika og Sydamerika.

Refurb har lavet nedenstående grafik, for at sætte fokus på de miljømæssige udfordringer, og fordele og muligheder ved at genbruge smartphones.

https://meremobil.dk/2014/05/retro-telefoner-kan-vaere-penge-vaerd/

Infographic

Lad din næste mobil være en genbrugt

Hos Refurb har de specialiseret sig i at genbruge smartphones.

Ved at købe en genbrugt smartphone hjælper du både miljøet og pengepungen. Der er nemlig mange penge at spare, og naturen har brug for, at vi forlænger levetiden på mobiler, så der ikke skal produceres ligeså mange nye enheder.

Alle mobiler hos Refurb er testet og nyinstallerede, og du får 12 måneders garanti, hvilket er dobbelt op i forhold til mange andre elektronikforhandlere. Derudover har du naturligvis to års reklamationsret på alt hvad du køber hos os – både på brugt og nyt udstyr.

Det betyder, at du faktisk i mange tilfælde er bedre stillet end ved køb af en ny mobiltelefon.

Forklaring af smartphone statistikkerne

Som det ses i toppen af grafikken, er det i dag cirka en tredjedel af verdens befolkning, som har en mobiltelefon. Det er næsten en fordobling på fire år, og en del af denne udvikling skyldes i høj grad, at udviklingslandene køber smartphones som aldrig før.

Mange afrikanere og kinesere har ikke råd til en bærbar computer, og derfor bliver deres første device en smartphone.

65.000 tons skrot per år (fra smartphones), er et tal som er svært at forholde sig til. Derfor har de prøvet at gøre det lidt mere jordnært, ved at sammenligne det med det tungeste dyr, der nogensinde har levet – blåhvalen.

Vægten af ét års kasserede mobiltelefoner svarer til 455 blåhvaler!

Blåhval

Det kræver enorme mængde naturressourcer at fremstille disse apparater, og derfor er det ret kritisk, at det kun er ca. 11% af disse smartphones, som rent faktisk bliver genbrugt i dag.

Hvad betyder det konkret for miljøet når vi genbruger?

Ifølge en undersøgelse hos Nokia har det stor betydning.

Hvis blot hver fjerde af os genbrugte én enkelt smartphone, så ville det svare til at vi kunne tage fire millioner biler af vejene. Det er en stor mængde drivhusgasser, som kunne være undgået.

Med andre ord kunne vi spare 240.000 tons råstoffer, hvilket svarer til drivhusgasser fra fire millioner biler.

Genbrug af elektronik er særlig effektiv ift. at beskytte naturen, da elektroniske produkter har en meget høj koncentration af giftige stoffer, hvilket du kan læse mere om i denne infografik omkring computere og genbrug.

Mere til historien

Det er faktisk kun 13 procent af danskerne, som videresælger deres gamle telefon på f.eks. DBA.dk, når de udskifter den til en ny model. Det viser en ny undersøgelse, som analysefirmaet Wilke har lavet for teleselskabet 3.

Læs også:
Retro-telefoner kan være penge værd

Skrækindjagende mange danskere er uvidende om e-affald

FN-rapport viser, at mængden af elektronisk affald stiger voldsomt hurtigere, end vi kan nå at genanvende den.

(mere…)
Endelig: Nu har du ret til reparation

Den såkaldte "right to repair act" er stemt igennem i Europa-Parlamentet.

(mere…)
Nu sælger 3 brugte telefoner

Du kan spare 4.800 kroner på en iPhone, hvis den må være brugt.

(mere…)
Telia klar med brugte telefoner i butikkerne

Det er nu muligt at købe brugte telefoner i Telia-butikker. Det er en del af konceptet ”Pre-loved”.

(mere…)
Elektronik fra genbrugspladsen skal have nyt liv

Elektriske- og elektroniske enheder skal genbruges, så de kan få nyt liv. Målet er, at 60.000 produkter skal tilbage til forbrugerne.

(mere…)
Brugte telefoner på vej til Elgiganten

Elkjøp sælger nu brugte smartphones. Snart håber Elgiganten i Danmark også at kunne tilbyde brugte produkter.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram