3 livetester nu 3CA Carrier Aggregation

Teleselskabet 3 kan snart tilbyde 4G-hastigheder på op til 240-250 Mbit/s. De første livetests af 3CA Carrier Aggregation er allerede i fuld gang.

Mobilmast

Mobilmast på dyrskuepladsen i Roskilde (Foto: MereMobil.dk)

For et par dage siden kunne vi på MereMobil.dk fortælle, at Telenor tester 3CA teknologien på selskabets netværk. 3CA er en forkortelse af tre-dobbelt carrier aggregation, der er den tekniske betegnelse for løsningen, hvor ens teleselskab sætter tre frekvensblokke samme til én stor blok.

Normalt kan man med 4G LTE benytte frekvensblokke på op til 20 MHz af gangen, der giver downloadhastigheder på op til 150 Mbit/s. Med med Carrier Aggregation bliver det muligt at bundle flere frekvensblokke sammen, så man f.eks. kan benytte 2 x 20 MHz og opnå downloadhastigheder op til 300 Mbit/s.

I dag benyttes 2CA – altså Carrier Aggregation, hvor teleselskabets bundler to frekvensblokke sammen – hos både TDC, Telia/Telenor og 3.  3CA er det næste skridt på teknologistigen.

Teleselskabet 3 er også med på 3CA vognen, og teleselskabet tester i øjeblikket 3CA både i selskabet laboratorium og live på selskabets mobilnetværk. Modsat TDC, og Telia/Telenor (TT-netværket) er teknologien hos 3 dog lidt anderledes, da teleselskabet vil benytte en kombination af FDD- og TDD-LTE.

TDD-LTE giver ekstra hastighed

Normalt benytter man i Danmark den tekniske FDD-LTE version (Frequency Division Duplex), hvor man benytter én frekvensblok til download og én frekvensblok til upload. Når ens smartphone sender og modtager data, så foregår dette altså på to separate frekvensbånd – ligesom både 2G og 3G fungerer efter samme princip.

3 tester 3CA på TDD-LTE frekvensbånd (Foto: 3)

3 tester 3CA på TDD-LTE frekvensbånd (Foto: 3)

FDD-LTE kræver adgang til såkaldte parrede frekvenser, som er betegnelsen på to frekvensbånd, som er knyttet sammen. Men hvad gør teleselskabet, hvis det kun har licens til ét frekvensbånd?

Netop den situation står 3 i, da selskabet har en uparret frekvensblok på 2.600 MHz frekvensbåndet. 3 kan altså ikke benytte FDD-LTE, og selskabet er derfor tvunget til at benytte TDD-LTE teknologien.

TDD-LTE (Time Division Duplex) er en 4G LTE version, som benytter uparrede frekvenser. I stedet for at sende på separate frekvensbånd benyttes kun ét frekvensbånd, hvor ens smartphone skiftevis sender og modtager.

3 planlægger både 2CA og 3CA

I dag benytter 3 ligesom de andre teleselskaber FDD-LTE på både 1.800 og 2.600 MHz. 3 har licens på 10 MHz parrede frekvenser på både 1.800 og 2.600 MHz frekvensbåndene, og via 2CA tilbyder teleselskabet i dag hastigheder på op til 150 Mbit/s.

3 har i løbet af 2014 og 2015 udvidet selskabets mobilnetværket med 2CA, og med udgangen af 2015 forventer de, at der er 2CA på hver femte af mobilsite. 3 har med udgangen af 2015 cirka 2.000 mobilsites.

3 har til MereMobil.dk oplyst, at de der er testet 3CA både i laboratorium og i teleselskabets live-netværk. Disse tests er foregået i samarbejde med netværksleverandøren Huawei.

For at skabe 3CA sammenlægger teleselskabet tre frekvensblokkene à 10 MHz + 10 MHz og 20 MHz. Der er tale om  FDD-LTE på 1.800 og 2.600 MHz samt TDD-LTE på 2.600 MHz, og det er første gang 3 sætter dette TDD-bånd i drift.

Tester i Roskilde

Før teknologien bliver sat i daglig drift skal den dog testes grundigt og ved test i laboratoriet har 3 opnået en downloadhastighed på 251 Mbit/s.

Ved livetest på Roskilde Dyrskueplads har 3 opnået en downloadhastighed på 240 Mbit/s. Derudover er der gennemført succesfuld handover mellem to master i området. Handover er den tekniske betegnelse for det skifte der sker, når ens smartphone skifter mellem to mobilmaster.

Baggrund: Hvad er Carrier Aggregation? Sådan bliver mobilnettet hurtigere

Livetesten er foregået ved, at 3CA udstyret er monteret i 20 meters højde på en af 3s mobilmaster på dyrskuepladsen. Testudstyret fra Huawei befinder sig i en bil, og denne bil kører herefter fra den 3CA udstyrede mobilmast til en anden mobilmast uden 3CA for at teste handover. Samtidig måles downloadhastigheden, og på mobilmasten med 3CA er hastigheden på op til 240 Mbit/s. Når der skiftes til den anden 2CA mobilmast falder hastigheden til 60 Mbit/s.

3 forventer at kunne lancere 3CA i 2016. Det kræver dog, at der er routere på markedet, som kan udnytte teknologien.

Herunder kan du se et web-TV indslag fra sommeren 2014 hvor vi var med, da 3 gennemførste de første tests af Carrier Aggregation.

Web-TV: Bag om Carrier Aggregation

Mere til historien

3CA Carrier Aggregation er på nuværende tidspunkt ikke understøttet i smartphones, men vil blive det i løbet af det kommende års tid.

Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Påbud til 3 og indskærpelse af regler

Ikke alle danske mobilselskaber har fulgt reglerne om bindingsperioder. Afgørelse har tilbagevirkende kraft.

(mere…)
Prisnedsættelse på 5G-bredbånd fra 3

En router med frit dataforbrug, hvor du blot skal sætte stikket i, er blevet billigere hos 3.

(mere…)
Prøv Apple One gratis i tre måneder

Se fede film og serier, hør musik, spil masser af spil og gem dine billeder på iCloud. Læs mere om, hvordan du prøver Apple One, gratis.

(mere…)
Er krigen mellem 5G og fiber udsat?

For et år siden meldte teleselskabet 3 krig mod det kablede internet. Og var ikke i tvivl om, at “fremtidens internet er trådløst".

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram