Telenor lancerer Carrier Aggregation

Nu kan der snart surfes med 300 Mbit/s på Telenors mobilnetværk, og endnu højere hastigheder er inden for rækkevidde.

Danskerne har stor appetit på mobildata, og bare siden nytår er datatrafikken i Telenors mobilnetværk steget med hele 46 procent. Væksten i dataforbruget stiller store krav til teleselskaberne om hele tiden at udvide kapaciteten i mobilnettet, så ”digitale trafikpropper” undgås. For at undgå mangel på kapacitet opgraderer Telenor med Carrier Aggregation i landets største byer. Det skriver Telenor i en pressemeddelelse.

Telenor logo

Telenor (Foto: MereMobil.dk)

Carrier aggregation er en 4G LTE teknologi, hvor man kan bundle to eller flere frekvensblokke sammen til at fungerer som én stor bred digital motorvej. 4G LTE kan som udgangspunkt levere teoretiske datahastigheder på op til 150 Mbit/s på en frekvensblok á 20 MHz.

 – Hvad er carrier aggregation? Sådan bliver mobilnettet hurtigere

Telenor opgraderer i år med 2CA, som er den version af carrier aggregation, hvor teleselskabet bundler to frekvensblokke på hver 150 Mbit/s sammen. De to frekvensbånd giver derefter mulighed for at levere op til 300 Mbit/s, hvis brugerens enhed (smartphone, router eller modem) understøtter LTE kategori 6. I første omgang opgraderes 100 af Telenors mobilmaster med 2CA carrier aggregation inden udgangen af i år, og 400 flere master følger efter i første kvartal af 2016.

3CA i 2016

Men opgraderingen stopper ikke her, og Telenor har allerede løftet sløret for 3CA, hvor teleselskabet bundler tre frekvensblokke á 20 MHz båndbredde sammen. I samarbejde med Intel indleder Telenor nemlig allerede nu tests af tredobbelt carrier aggregation (3CA). Med 3CA stiger den teoretiske hastighed til 450 Mbit/sekund. Telenor forventer at kunne give kunderne adgang til 3CA på udvalgte steder i de største danske byer inden udgangen af 1. kvartal 2016.

Ifølge Telenor handler 3CA dog ikke så meget om at kunne levere mobile datahastigheder på flere hundrede megabit i sekundet, men mere om at udvide båndbredden, så mobilkunderne får gode gennemsnitlige datahastigheder. TV- og videotjenester lægger nemlig et stadigt større pres på kapaciteten i mobilnettet forklarer Telenors netværksdirektør i pressemeddelelsen:

– “Kundernes forbrug af mobildata stiger med voldsom fart, fordi flere og flere får smartphones, og fordi mange ser tv og video via mobilt bredbånd, når de er på farten. For at holde trit med kundernes behov skal vi løbende finde nye måder at øge båndbredden på. Tredobbelt carrier aggregation giver flere spor på den digitale motorvej og kan derfor bidrage til at fastholde den gode kundeoplevelse på mobilt bredbånd, selvom der kommer flere og flere ’trafikanter’ i nettet. Samtidig er det et skridt på vejen mod 5G,” udtaler Telenors netværksdirektør Peter Nødbak.

Samarbejde med Intel

Telenor Danmark tester sammen med Intel en ny teknologi, som giver flere spor på den digitale motorvej og dermed gør 4G-mobilnettet klar til at håndtere danskernes stærkt stigende forbrug af mobildata. Telenor og Intel samarbejder i forvejen i Virtuoso-projektet, der sammen med Aalborg Universitet og Anite, med støtte fra Innovationsfonden, blandt andet forsker i fremtidens standarder for mobilt bredbånd. I kraft af dette samarbejde kan Telenor og Intel teste nye features før de bliver kommercielt tilgængelige.

– “Samarbejdet med Telenor giver Intel en god mulighed for tidlig testning af nye avancerede features til fremtidens mobilkommunikation. Eksempelvis har vi igennem samarbejdet med Telenor adgang til at teste 3CA på live netværksudstyr og under kontrollerede forhold. Dette er en vigtig del af Intels overordnede verifikationsproces for at opnå en hurtigere modning af den nyeste mobilteknologi, inden vi leverer løsningerne i vores chipsets,” siger administrerende direktør ved Intel Mobile Communications i Aalborg, Per H. Christensen.

Mere til historien

For at få glæde af carrier aggregation skal man have en smartphone, der understøtter de nyeste standarder. De fleste af de nyeste smartphone-modeller understøtter 2CA. 3CA forventes at blive lanceret i 2016.

Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Jonas Vingegaard og “Friends”-dødsfald trak dataforbruget til nye højder

Danskerne satte igen rekord i dataforbrug. Især én dato stikker ud, skriver teleselskabet Telenor.

(mere…)
Telia taber mobilkunder – Telenor køber dem

To af de store teleselskaber i Danmark har fremlagt regnskaber.

(mere…)
Hvornår lukker 2G-mobilnettet?

OVERBLIK: Hvad sker der med 2G? Hvornår lukker teleselskaberne for 2G-mobildækningen?

(mere…)
Telia og Telenor har slukket 3G – farvel til en æra

Farvel og tak. Telia og Telenor har nu slukket for de sidste dele af 3G-netværket. Hvad så nu?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram