Gode råd til bedre mobildækning

5

TIP: Her er mindst 10 gode råd til, hvordan du får bedre mobildækning.

Dårlig mobildækning er et tilbagevendende tema, og det har fået Erhvervsstyrelsen til, at udgive  en liste med 11 gode råd for bedre mobildækning.

Dårlig mobildækning kan skyldes en hel række faktorer, og modsat hvad mange danskere tror, så kan man faktisk som mobilbruger selv aktivt gøre en indsats for at forbedre ens dækning.

Mobilmast, telemast
Mobilmast på Nordfyn.

Erhvervsstyrelsen skriver blandt andet, at afstanden mellem telefon og mobilmast, antallet af fysiske forhindringer (bakker, bygninger og træer) mellem bruger og mobilmast, samt lokale overbelastninger af mobilnettet kan føre til dårlig mobildækning.

Samtidig angiver Erhvervsstyrelsen også, at hvis man oplever problemer med at gennemføre en telefonsamtale eller få adgang til internettet indendørs, så kan årsagen være, at velisolerede bygninger og solafvisende vinduer dæmper mobilsignalet – et fænomen som plager mange nyere kontorbygninger.

Ligeledes kan man opleve problemer i biler eller tog da høj fart, og togets konstruktion, kan give dårligere mobildækning.

Få det nu fikset

Teleselskaberne kan selvfølgelig gøres deres til at forbedre mobildækningen ved at opsætte nye mobilmaster og benytte langtrækkende lave frekvenser, men som mobilbruger kan man også selv gøre en del.

Erhvervsstyrelsens liste indeholder blandt andet råd omkring valg af det optimale teleselskab, og, at man skal spørge andre om deres erfaringer med mobildækningen i ens område – eller der hvor man ofte benytter mobiltelefonen, da teleselskabernes dækning er forskellig.

Derudover bør man købe en telefon med gode antenneegenskaber – og her vil vi på MereMobil.dk dog tilføje, at en iPhone IKKE har gode antenneegenskaber sammenlignet med konkurrenterne. Generelt har Sonys telefoner (f.eks. Z2/Z3) meget gode antenner indbygget.

Erhvervsstyrelsen giver som 11. råd også en lille opsang til danskerne om, at de selv skal gøre noget ved sagen ved at klage deres nød til deres hjemkommune.

Som vi tidligere har skrevet på MereMobil.dk har kommunerne nemlig mulighed for, at stille krav til mobilselskaberne ved udbud af telefoni. Det har seks jyske kommuner (Lemvig, Herning, Holstebro, Skive, Struer og Ringkøbing-Skjern) benyttet sig af og fået en markant forbedret mobildækning ved at afholde en licitation med krav til mobildækningen. Disse dækningskrav er Telenor ved at opfylde, ved en storstilet opgradering af infrastrukturen i de seks kommuner.

Udbuddet i de seks kommuner betyder, at 98,5 procent af alle bebyggede matrikler i disse kommuner får mobildækning. Kommunerne har ved at gå sammen opnået både billigere priser og bedre dækning. Kommunerne har ifølge Erhvervsstyrelsen også mulighed for at etablere tomrør og master, som teleselskaberne kan bruge til deres udbygning af dækningen

11 gode råd

I forkortet form er rådene fra Erhvervsstyrelsen:

1. Undersøg hvilket teleselskab, der har den bedste dækning, netop der hvor du bruger telefonen.

2. Spørg andre om deres erfaringer med forskellige teleselskabers dækning hvor du bor.

3. Vær opmærksom på, at ikke alle telefoner har en god antenne. Erhvervsstyrelsen tester løbende de mest populære telefoner på markedet – find listen over testede telefoner her.

4. Hold telefonen rigtig. Undgå at dække telefonen antenne, som typisk sidder i toppen og bunden. Ved dårlig indendørsdækning gå hen til nærmeste vindue. Brug eventuelt headset, så telefonen ikke holdes tæt på hovedet, da dette også kan spærre signalerne.

5. Brug et plastik eller gummicover – metalcovere er smarte, men de forhindre signaler til og fra telefonen, og giver dermed dårligere dækning.

6. Hvis du benytter et mobil bredbåndsmodem (eller router) så placer modemmet højt og frit i lokalet – f.eks. i en vindueskarm. Modem/router må ikke gemmes væk i et hjørne på gulvet.

7. Brug ekstern antenne på dit modem/router. Lær hvordan i MereMobil.dks gør det selv guide.

8. Brug Wi-Fi indendørs hvis du har adgang til det.

9. Kontakt til teleselskab og bed dem hjælpe med at finde problemet med dårlig dækning. Erhvervsstyrelsen påpeger, at VoWiFi (Voice over wi-fi), der måske lanceres i år, kan afhjælpe mange problemer med mobildækning.

10. Oplever både du og dine naboer dårlig dækning, så gå sammen og kontakt dit teleselskab. MereMobil.dk har tidligere fortalt, hvordan små landsbyer har haft held af denne taktik.

11. Kontakt din kommune. Stil kritiske spørgsmål på byrådsmøderne omkring hvordan din kommune udnytter mulighederne for at forbedre mobildækningen, og samtidig spare penge. Som MereMobil.dk tidligere har fortalt, så gav den strategi pote for seks midt og vestjyske kommuner.

Find hele listen fra Erhvervsstyrelsen her.

Mere til historien

På MereMobil.dk venter vi spændt på, at de danske teleselskaber for sig snøvlet sammen til at introducere Voice over Wi-Fi (VoWiFi), som vil kunne afhjælpe eller minimere indendørs dækningsproblemerne ved at sende samtaler over Wi-Fi. Teleselskabet 3 har tidligere oplyst, at Voice over Wi-Fi lanceres i løbet af 2015. TDC og TT-netværket holder kortene tæt til kroppen mht. VoWiFi.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer