Podcast #27: Hvad er myter og fakta om svindelopkald?

Mobilkunder og computerbrugere svindles her eneste dag af professionelle kriminelle. Kom med bag svindlen og undgå, at blive snydt.

sikkerhed-svindel

Når mobilen ringer, og du ikke når, at besvare opkaldet skal du bruge din sunde fornuft. Er der tale om opkald fra et udenlandsk nummer, bør du tænke dig om en ekstra gang, inden du ringer tilbage. Der kan nemlig være tale om et wangiri svindelopkald.

Ordet ”wangiri” stammer fra Japan og betyder ”ring og afbryd”.

Når du ringer tilbage på et wangiri-kald, sker det til et overtakseret nummer, hvortil opkald takseres med op til 100 kroner i minuttet, og selvom der lægges på efter 10-20 sekunder, bliver det alligevel til mellem 10 og 50 kroner på telefonregningen, dog typisk omkring 30 kroner.

For en dansk telekunde er der ikke tale de store beløb. 8, 10 eller 30 kroner opdages måske slet ikke på telefonregningen, men for bagmændene betyder det meget hvis bare 10 danskere hopper i fælden. 80 kroner i eksempelvis Marokko kan for svindlerne være mange penge.

Udover Marokko ringes der også fra lande som Burkina Faso og Nigeria.

Myter om opkaldene

En af de mest hårdkogte myter om opkaldene er, at det koster penge, blot det indgående opkald besvares, men det er ikke korrekt.

– ”Jeg vil gerne slå helt fast. Hvis et indgående udenlandsk opkald besvares, så kommer man IKKE til at betale. Det er kun det øjeblik, at du selv ringer tilbage,” siger Rasmus Avnskjold fra TDCs presseafdeling.

Det koster heller ikke penge, at modtage en svindel-SMS.

Svindlerne forsøger også, at fange mobilbrugerne med SMS-beskeder som ”Call back, urgent!” eller ”Du har vundet et års forbrug af Coca Cola, ring for yderligere info”. Igen er det gode råd, ikke at foretage sig noget, andet end at slette beskeden.

Microsoft ringer ikke!

En anden type svindelfinte er ”Opkald fra Microsoft”, hvor du af en engelsktalende person bedes om, at installere noget software på computeren fordi Microsoft har konstateret der er virus på maskinen.

Helt grundlæggende skal man her vide én vigtig ting. Hverken Microsoft, Google, Apple eller tilsvarende firmaer ringer til kunder, med mindre de af kunden er blevet bedt om det.

Samtalen skal afbrydes, hvis du bliver det mindste i tvivl, lyder det gode råd fra Microsoft. Følges anvisningerne i telefonen, bliver der installeret farlig hackersoftware som giver uvedkommende fuld adgang til computeren, inklusive data, kreditkortoplysninger og passwords (når disse indtastes).

Læs også: Er det virkelig Microsoft der ringer?

Sådan undgår du at blive snydt

  • Brug din sunde fornuft. Beskeder som ”Du har vundet…” eller ”Jeg er i nød ring hurtigt” er lette at gennemskue som falske. Undlad at reagere.
  • Oplys aldrig kreditkort-oplysninger eller personlig information over mail, sms og i opkald, til personer du ikke kender og har tillid til.
  • Installer aldrig software eller apps som en person ud af det blå beder dig om.

Husk: Sikkerheds- og antivirusprogrammer hjælper ikke mod en bruger, der har en uhensigtsmæssig adfærd.

Lyt: Podcasten ”Fakta og myter og svindelopkald”

I Teknologimagasinet MereMobil, episode 27, er gæsterne Rasmus Avnskjold fra TDC og Thomas Schnegelsberg, direktør for kundetilfredshed i Microsoft Danmark.

Sådan lytter du til podcasts fra MereMobil.dk

Afspiller og link til download finder du i toppen af denne artikel.

Du kan også hente MereMobil i iTunes Podcast, via TuneIn eller finde os på YouTube. Programmet kan også lyttes på FM via Radio Update og Kanal Gladsaxe (100,9 MHz) samt andre stationer, der samarbejder med Radio Update.

Lyt også til flere udsendelser fra MereMobil.dk.

Tilrettelæggelse:
John G. Pedersen

Producer:
Mike Forde

Mere til historien

I gamle dage advarede medierne om nye vira på computeren. I dag omtales svindelopkald fra tid til anden. Den 4. maj 2000 ramte ILOVEYOU computere over hele verden. I Danmark gik det bl.a. ud over Folketinget, TV 2, Tele Danmark (TDC) og Energiministeriet, hvor it-systemerne bukkede under for presset.

Microsoft anklages for misbrug af skolebørns data

En sag fra Østrig om skolebørns data minder om Chromebook-sagen, og kan få betydning i Danmark.

(mere…)
Dit næste tv: Skal du skifte nu?

PODCAST: Er det tiden til et nyt tv? OLED-skærm eller LCD? Hvad er bedst. Lyt med her før du udskifter din gamle tv-skærm.

(mere…)
Advarsel: Pas på falske Snapchat-venner

Politiet er ude med en advarsel mod falske Snapchat-venner, som hacker din konto.

(mere…)
It-kriminaliteten vokser markant: 190.000 danskere udsat for digital svindel

GODE RÅD: Flere former for IT-kriminalitet er i vækst. Her får du masser af gode råd om, hvordan du kan undgå svindel.

(mere…)
Gode råd: Svindlere jager også i din ferie

TIPS: Få gode råd til bedre IT-sikkerhed i ferien. I 2023 blev 189.000 danskere udsat for digital svindel.

(mere…)
Sådan vælger du den rigtige powerbank

PODCAST: Den bedste powerbank er ikke den billigste. Her er mindst 5 gode råd til, hvordan du vælger den rigtige powerbank.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram