Sådan tager du RAW-fotos på Android 5.0

TIPS: RAW-fotos er muligt på telefoner med Android 5.0 Lollipop. Læs mere om RAW på Android og mulighederne det giver.

Camera FV-6

Camera FV-6 app til Android.

Sammen med Android 5.0 Lollipop kommer en funktion, som hidtil har levet i det skjulte. Google giver, i den nyeste Android, mulighed for fotografering i RAW-format. Formatet bruger fotoentusiaster til frembringelse af et større potentiale i billederne.

RAW-formatet, som hidtil har været forbeholdt highend kompaktkameraer og digitale spejlreflekskameraer, begynder nu indtoget på smartphones. Vi har allerede set det på Nokia Lumia 1520 og Lumia 1020, men nu kommer Android-platformen med.

RAW indeholder alle de rå billed-data, og telefonens fotosoftware har ikke justeret i farver og lysforhold, for at give dig et ”godt billede”. Med RAW køres helt uden om softwarestyringen, så det der kommer ind gennem linsen er helt urørt og ikke mindst uredigeret. Billeder er dermed ikke længere presset sammen i et JPEG eller PNG-format.

RAW er indbygget i Android 5.0

Google har i Android 5.0 Lollipop gjort det muligt for applikationsudviklere, via API til Camera V2, at udvikle apps der udnytter RAW-formatet.

Hvis man har lyst til at arbejde med billederne efter de er taget, så er RAW en gave. Resultatet vil oftest blive markant bedre, ved brug af den rigtige fotoredigeringssoftware.

En de kameraapplikationer som udnytter RAW i Android er L Camera. Her kan du kontrollere lukketiderne, ISO-værdierne og meget andet. Billederne gemmes i DNG-filformatet. En anden applikation du kan se nærmere på er Camera FV-5.

RAW-formatet er ikke indbygget i den standard kameraapplikation som Android 5.0 er født med.

Det kan RAW

De fleste mobilkameraer leverer billeder i standardformatet JPEG, der indeholder en række algoritmer til komprimering af den samlede datastørrelse, men at arbejde med et komprimeret billede er ikke en fordel, hvis resultatet skal bruges til andet end sociale medier og MMS.

Typisk kan et originalt billede på 15 megabytes komprimeres til omkring 5 megabyte. Med andre ord. Et billede i RAW fylder mere i hukommelsen på telefonen, og tager også længere tid at gemme og åbne.

Til gengæld får du efterfølgende fuld kontrol over eksponering, hvidbalance, skarphed, kontrast og støjreduktion.

Der er ingen vedtaget standard for hvordan filformatet til RAW-fotos skal se ud, og derfor arbejder firmaer som Adobe, med at understøtte de mange forskellige varianter i deres software.

Adobe forsøger at promovere DNG (Digital Negative) som en standard for, hvordan RAW-billeder skal gemmes. FV-5 applikationen og Nokias telefoner bruger eksempelvis DNG.

Adobe jagter Apple Aperture brugere

Android vinder over iOS

Selvom de fleste er enige om, at iPhone (særligt de nyeste modeller) har et rigtigt godt point-and-shoot kamera, så vil Android-platformen hos fotoentusiaster kunne få en fordel over Apples smartphone, der ikke understøtter fotografering i RAW.

Mange Android-telefoner har kameraoptik som er iPhone overlegen, og med adgangen til de rå fotodata, vil der opstå mange flere anvendelsesmuligheder i situationer hvor det store kamera er besværligt have med.

Når det er sagt, så vil langt de fleste slutbrugere nok foretrække alt-i-en løsningen.

Podcast: Bliv en bedre mobilfotograf

Mere til historien

Mobilfotografering har betydet at der tages billeder overalt, hele tiden, men det er også en kunstart. Dem der går rigtigt meget op i det kan eksempelvis deltage i Mobile Photo Awards, der har eksisteret siden 2011.

Læs også:
Tendens: Smartphonen udrydder lommekameraet

Robotplæneklipper? Her er min store 2024-guide

GUIDE: Her får du de mest udbredte myter og misforståelser omkring græsklipning og robotplæneklippere. Plus gode råd.

(mere…)
Jesperhus er klar med en ny app til børn

En ny app er klar fra Jesperhus. Du kan glæde dig til, at den bliver udviklet yderligere med flere funktioner.

(mere…)
Sådan gennemtvinger du genstart af Apple Watch

TIP: Dit Apple Watch reagerer ikke? Sådan tvinger du en genstart af Apple Watch på 10 sekunder.

(mere…)
Her er 2 billigere alternativer til iPad Pro 2024

GUIDE: Den nye iPad Pro med M4-chip er ikke billig. Derfor har jeg set på 2 billigere alternativer til iPad Pro.

(mere…)
Nyd ferien og sæt din iPhone på SMS-feriesvar

TIP: Sådan sætter du din iPhone på SMS-autosvar, når du holder ferie.

(mere…)
7 gode råd til at vælge den bedste powerbank

GUIDE: Læs her hvordan du finder den bedste powerbank, der kan bruges til både telefoner, computere og tablets.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram