Sådan tager du RAW-fotos på Android 5.0

TIPS: RAW-fotos er muligt på telefoner med Android 5.0 Lollipop. Læs mere om RAW på Android og mulighederne det giver.

Camera FV-6

Camera FV-6 app til Android.

Sammen med Android 5.0 Lollipop kommer en funktion, som hidtil har levet i det skjulte. Google giver, i den nyeste Android, mulighed for fotografering i RAW-format. Formatet bruger fotoentusiaster til frembringelse af et større potentiale i billederne.

RAW-formatet, som hidtil har været forbeholdt highend kompaktkameraer og digitale spejlreflekskameraer, begynder nu indtoget på smartphones. Vi har allerede set det på Nokia Lumia 1520 og Lumia 1020, men nu kommer Android-platformen med.

RAW indeholder alle de rå billed-data, og telefonens fotosoftware har ikke justeret i farver og lysforhold, for at give dig et ”godt billede”. Med RAW køres helt uden om softwarestyringen, så det der kommer ind gennem linsen er helt urørt og ikke mindst uredigeret. Billeder er dermed ikke længere presset sammen i et JPEG eller PNG-format.

RAW er indbygget i Android 5.0

Google har i Android 5.0 Lollipop gjort det muligt for applikationsudviklere, via API til Camera V2, at udvikle apps der udnytter RAW-formatet.

Hvis man har lyst til at arbejde med billederne efter de er taget, så er RAW en gave. Resultatet vil oftest blive markant bedre, ved brug af den rigtige fotoredigeringssoftware.

En de kameraapplikationer som udnytter RAW i Android er L Camera. Her kan du kontrollere lukketiderne, ISO-værdierne og meget andet. Billederne gemmes i DNG-filformatet. En anden applikation du kan se nærmere på er Camera FV-5.

RAW-formatet er ikke indbygget i den standard kameraapplikation som Android 5.0 er født med.

Det kan RAW

De fleste mobilkameraer leverer billeder i standardformatet JPEG, der indeholder en række algoritmer til komprimering af den samlede datastørrelse, men at arbejde med et komprimeret billede er ikke en fordel, hvis resultatet skal bruges til andet end sociale medier og MMS.

Typisk kan et originalt billede på 15 megabytes komprimeres til omkring 5 megabyte. Med andre ord. Et billede i RAW fylder mere i hukommelsen på telefonen, og tager også længere tid at gemme og åbne.

Til gengæld får du efterfølgende fuld kontrol over eksponering, hvidbalance, skarphed, kontrast og støjreduktion.

Der er ingen vedtaget standard for hvordan filformatet til RAW-fotos skal se ud, og derfor arbejder firmaer som Adobe, med at understøtte de mange forskellige varianter i deres software.

Adobe forsøger at promovere DNG (Digital Negative) som en standard for, hvordan RAW-billeder skal gemmes. FV-5 applikationen og Nokias telefoner bruger eksempelvis DNG.

- Adobe jagter Apple Aperture brugere

Android vinder over iOS

Selvom de fleste er enige om, at iPhone (særligt de nyeste modeller) har et rigtigt godt point-and-shoot kamera, så vil Android-platformen hos fotoentusiaster kunne få en fordel over Apples smartphone, der ikke understøtter fotografering i RAW.

Mange Android-telefoner har kameraoptik som er iPhone overlegen, og med adgangen til de rå fotodata, vil der opstå mange flere anvendelsesmuligheder i situationer hvor det store kamera er besværligt have med.

Når det er sagt, så vil langt de fleste slutbrugere nok foretrække alt-i-en løsningen.

- Podcast: Bliv en bedre mobilfotograf

Mere til historien

Mobilfotografering har betydet at der tages billeder overalt, hele tiden, men det er også en kunstart. Dem der går rigtigt meget op i det kan eksempelvis deltage i Mobile Photo Awards, der har eksisteret siden 2011.

Læs også:
- Tendens: Smartphonen udrydder lommekameraet

Sådan gør du iPhone super-brugervenlig for ældre

TIP: Apples nye brugerflade kan vinde indpas hos ældre eller brugere med funktionsnedsættelser. Læs hvordan du aktiverer den simple brugerflade.

(mere…)
Google opdaterer ikke længere Pixel 4a

Google siger farvel til Pixel 4a. Den understøttes ikke længere med Android- og sikkerhedsopdateringer.

(mere…)
Sådan downloader du kort i Apple Maps til offline-brug

TIP: Det er nu muligt at downloade kort i Apple Maps til brug offline. Se her hvordan du gør.

(mere…)
Tjek el-priserne på smartphonen

Du kan holde styr på el-priserne direkte på din smartphone og der er penge at spare, hvis du kan "planlægge" dit brug af strøm.

(mere…)
Sådan opdateres Xiaomi 13T og Xiaomi 13T Pro

OFFICIELT: Fire store Android opdateringer og fem års sikkerhedsopdateringer, loves på modellerne Xiaomi 13T og Xiaomi 13T Pro.

(mere…)
iPhone-folket er væsentlig mere værd end Android-brugere

Nye tal kasserer tommelfingerregel som værende tæt på et regulært fejlskud.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram