iMac Retina 5K – stor og flot

MINITEST: Apple iMac med Retina skærm i 5K-opløsning er stor, forrygende skarp men teksten kan være meget lille.

Apple IMac Retina 5K

Apple IMac Retina 5K

Den nye iMac, Apples superskærm med indbygget computer, har den vildeste opløsning. En 5K højtopløselig skærm giver 14,7 millioner billedpunkter på skærmen, hvilket er sensationelt i forhold til et almindeligt Full HD TV, der kun mønstrer 2 millioner punkter.

Grafikken står hysterisk skarpt, og ved redigering af billeder og video er iMac 5K absolut genial. Den professionelle bruger får med denne maskine, ekstraordinær kontrol over materialet.

Ved videoredigering oplevede jeg glæden i, at kunne have både det færdige outputbillede og source-monitor fremme, side om side, vel at mærke i Full HD-opløsning og ved 100 procents visning. Altså ingen skalering af vinduerne, som er nødvendigt på min gamle skærm. Derudover var der stadig plads på skærmen til tidslinjen og listen over råmateriale.

Skærmen på 27 tommer giver også god mulighed for, at arbejde med flere vinduer og programmer på én gang. Her skal du være vant til at håndtere mange vinduer, da det jo ingen mening giver altid at maksimere programmerne til fuld skærm, da skærmens fordele derved ikke udnyttes optimalt.

Apple iMac 5K kommer i forskellige konfigurationer. Jeg testede en med 8 GB RAM, som nok er i underkanten ved professionelt brug. Nogle af programvinduerne hakkede en smule når de blev zoomet ud i overblikket Mission Control. I videoredigeringen med Adobe Premiere Pro CC, har det derimod kørt helt flydende og perfekt.

Apple IMac Retina 5K

Apple IMac Retina 5K

Det mest negative jeg kan sige om den nye iMac er, at det kræver øvelse, hvis du som jeg også bruger maskinen til tekstskrivning, internet og mails.

Ofte har jeg været nødt til at zoome vinduerne uhensigtsmæssigt meget, for at kunne se hvad der står. Ikke på grund af uskarphed, men på grund af den høje opløsning, der godt nok giver mere plads på skærmen, men også gør teksterne mindre.

Maskinens aluminiumsramme og fod samt den glæde, at der ikke er ledningsrod, gør iMac 5K til en pryd for skrivebordet. Der medfølger trådløs mus og tastatur i salgspakken, så det eneste kabel er strømkablet.

På bagsiden findes fire USB-porte, to Thunderbolt og en SD-hukommelseskortlæser. Der er ikke noget CD-Rom drev, men det har heller ikke været savnet.

Apple IMac Retina 5K

Apple IMac Retina 5K

Alt efter konfiguration svinger prisen mellem 20 og 25.000 kroner, men så har du også et perfekt arbejdsredskab, og et ikon af lækkert design.

Apple iMac 5K er ikke det oplagte valg for den private bruger, men i professionel sammenhæng er den værd at se nærmere på. Maskinen ender på 5 ud af 6 stjerner.

Mere til historien

Den maksimale konfiguration af iMac med Retina 5K skærm er: 4.0 GHz quad-core Intel Core i7 processor, 32 GB RAM, 1 TB flash-drev og AMD Radeon R9 4 GB dedikeret grafikkort. Prisen ender lige under 35.000 kroner.

Denne test er baseret på udgaven med 3,5 GHz quad-core i5 processor og 8 GB RAM.

Motorola Edge 50 Pro test | Udfordrer men scorer ikke

TEST: Prisen er rimelig, men udførelsen og brugeroplevelsen har udfordringer. Læs min test af Motorola Edge 50 Pro.

(mere…)
iPhone 16 Plus kommer måske i disse farver

Når Apple er klar med iPhone 16-serien til efteråret, så kan iPhone 16 Plus måske komme i syv forskellige farver.

(mere…)
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Apple måske på vej med AirPods Lite?

Rygterne svirrer om, at Apple senere i år vil lancere en billigversion af AirPods, der måske vil hedde AirPods Lite.

(mere…)
iPhone 12 har fået kraftigere trådløs opladning

iOS 17.4-opdateringen har angiveligt åbnet op for den nye trådløs opladestandard på iPhone 12.

(mere…)
Xiaomi 14 Ultra test | Muligvis årets bedste telefonkamera

TEST: Xiaomi 14 Ultra er en stor og kraftfuld smartphone med masser af RAM og lagerplads. Men det er, når du starter kameraet, at du for alvor bliver imponeret.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram