Kommuner vejledes nu til fair lejepriser

0

En ny vejledning fra Erhvervsstyrelsen skal give mere fair lejepriser for teleselskabernes mobilmaster.

Som vi tidligere har skrevet på Meremobil.dk, så er kommunernes til tider ublu lejepriser på udlejning af plads til mobilmaster på kommunernes bygning eller arealer, et problem for digitaliseringen i Danmark. Erhvervsstyrelsen forsøger nu at give kommunerne et bedre værktøj til at fastsætte lejepriser, som ikke direkte er skadelig for digitaliseringen i Danmark.

Mobilmast telemast
Mobilmast i Jylland (Foto: MereMobil.dk)

Den nye vejledning om masteleje skal ifølge en pressemeddelelse fra Erhvervsstyrelsen bane vejen for flere mobilmaster og en generel bedre mobildækning. Vejledningen giver kommunerne nogle konkrete metoder til at fastsætte lejeprisen ved udlejning af arealer – herunder også arealer på bygninger og andre høje konstruktioner.

– Teleselskabernes rammevilkår er for dårlige

Metoderne kan ifølge Erhvervsstyrelsen også bruges til at fastsætte lejeprisen ved f.eks. teknikhuse i forbindelse med nedlægning af kabler i jorden.

Ikke flere landsbyer uden mobildækning

Baggrunden for den nye vejledning er desværre ret så kedelig. Teleselskaberne har i årevis lagt i en verbal skyttegravskrig med landets kommuner, hvor teleselskaberne har beskyldt kommunerne for at tage alt for høje priser for udlejning af jord eller plads på kommunale bygninger. Kommunerne på den anden side, har beskyldt teleselskaberne for at levere dårlig dækning og opsætte for få mobilmaster.

Et af de triste højdepunkter i den skyttegravskrig var, da indbyggerne i landsbyen Ørslev på Midtsjælland blev ufrivillige gidsler i en speget kamp mellem Ringsted kommunen og TDC. Vi har tidligere skrevet om den tragikomiske sag på Meremobil.dk, og I vores Podcast #23: Telebranchen bag facaden fik vi også en meget rammende opsummering af sagen fra Teleindustriens front figur, Jakob Willer.

Jakob Willer, direktør, Teleindustrien (TI)
Jakob Willer, direktør, Teleindustrien (TI) (Foto MereMobil.dk)

Den nye vejledning fra Erhvervsstyrelsen skal forhindre, at teleselskaber og kommuner i fremtiden bliver så uenige om vilkårene, så en gentagelse af Ørslev sagen ikke sker igen. Sjovt nok bliver Ringsted Kommune, der om nogen har gjort sig erfaringer med konsekvensen af urimelige lejevilkår, faktisk omtalt i vejledningen, da en af beregningsmetoderne i vejledningen benyttes af kommunen.

Erhvervsstyrelsen har udarbejdet vejledningen med bidrag fra repræsentanter fra blandt andet kommuner, regioner og telebranchen.

Hele Vejledning om markedsleje kan læses på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

Mere til historien
Lyt også til Meremobil.dks Podcast #23: Telebranchen bag facaden, der omhandler teleselskabernes brancheorganisation Teleindustrien.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer