TT-netværket, Telenor og Telia, sammenlægger nu 2G-nettet

1

De første to større områder er nu lagt sammen, og det har givet langt bedre 2G dækning – specielt indendørsdækning har fået et løft.

I en verden med Facebook, Skype videoopkald og streaming af film fra Netflix, kan det virke underligt, at teleselskaberne stadigvæk bruger penge på de aldrende 2G-netværk. Men der er logik bag det umiddelbare vanvid. 2G netværket benyttes nemlig stadigvæk utroligt meget.

For et par måneder siden kunne vi på MereMobil.dk f.eks. fortælle, at Telenor havde fået HD-voice på selskabets 2G-net – dog kun på telefoner, der understøtter funktionen.

– Telenor introducerer HD-voice

Rigtigt mange Machine-to-Machine enheder lige fra GPS-modtagere i biler over fjernaflæsning af el, vand og varme til telemedicinske apparater og tyverialarmer benytter også 2G, og alle disse enheder er derfor afhængige af et godt 2G-netværk. 2G-netværket fungerer også stadigvæk som “fall-back”-netværk i områder, hvor der er dårlig 3G-dækning eller indendørs hvor 3G ikke altid rækker.

Kravene til specielt indendørsdækning er stigende i disse år, og et forbedret 2G-netværk vil give endnu flere danskere muligehed for at benytte mobiltelefoni indendørs.

Natten til 17. september: 2G MOCN i Aalborg, Thisted, Aars og Støvring hvorved vi afsluttede det første store BSC-område
Natten til 17. september: 2G MOCN i Aalborg, Thisted, Aars og Støvring hvorved vi afsluttede det første store BSC-område

2G er altså stadigvæk meget relevant, selvom det er 3G og 4G, der er på alles læber. Telia og Telenor sammenlægger i øjeblikket deres to  2G-netværk til ét nyt og større netværk. 2G-projektet er sat i gang efter, at sammenlægningen af både 3G og 4G netværkene tidligere er blevet gennemført.

Nordjylland og Midtsjælland er klar

Telia og Telenors fælles netværk, der teknisk set kaldes et “Multi-Operator Core Network” (MOCN), er i løbet af de seneste par uger blevet lagt sammen i både Nordjylland og Midtsjælland.

– ”De fleste af vores investeringer handler om at forbedre 3G- og 4G-datadækningen, som kunderne har stadig større forventninger til. Men det er også vigtigt, at den basale 2G-taledækning er i god, og med 2G-sammenlægningen opnår vi at forbedre den indendørs taledækning. Mange steder er 2G-indendørsdækningen høj i forvejen, men der er også områder, hvor man vil kunne mærke forbedringen,” siger Telenors chef for netværksdrift Kim Krogh Andersen til MereMobil.dk

– Hvad er M2M – Machine-to-Machine kommunikation?

Natten til 18. september: 2G MOCN i Slagelse, Kalundborg, Jyderup, Ringsted, Karlslunde, Køge, Ishøj
Natten til 18. september: 2G MOCN i Slagelse, Kalundborg, Jyderup, Ringsted, Karlslunde, Køge, Ishøj

Sammenlægningen giver da også gode resultater i de områder, hvor netværkene er blevet samlet. I Nordjylland var den udendørs 2G-dækning i forvejen mellem 95-99 procent i det meste af området, så sammenlægningen har haft begrænset indflydelse på den udendørsdækningen. Noget anderledes er situationen dog på indendørsdækningen.

I området omkring Thisted stiger den indendørs 2G-dækning f.eks. fra 58,8 til 75,8 procent, og i området omkring Støvring/Skørping/Hadsund er stigningen fra 81 til 98,7 procent.

I løbet af efteråret og vinteren forsætter 2G-sammenlægningen område for område, og TT-netværket forventes at være fuldstændig sammenlagt i starten af 2015.

Mere til historien

Udover sammenlægningen af Telia og Telenors mobilnetværk udvides det nye samlede netværk også samtidig med både nye 2G, 3G og 4G mobilmaster.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer