IMEI-nummer – bag om mobilens serienummer

BAGGRUND: Et IMEI-nummer er unikt for alle telefoner. Kom med bag om hemmelighederne i mobilens serienummer.

Smartphone digital, imei-nummer

Alle telefoner har et IMEI-nummer (Foto: MereMobil.dk)

Alle biler har et stelnummer. Mo-biler har et IMEI-nummer. Fælles for begge dele er, at de helt unikt identificerer køretøjet eller smartphonen.

IMEI, der står for International Mobile Station Equipment Identity, er en interessant størrelse med mange forskellige informationer gemt i sig, der siger noget om det enkelte produkt.

IMEI er en internationalt vedtaget standard under GSM Association, og alle produkter med SIM-kort, skal have tildelt et sådant nummer – unikt for hvert enkelt produkt. Udover telefoner er det eksempelvis, bredbåndsdongles, tablets og bærbare computere.

Uden et IMEI-nummer vil enheden ikke kunne benyttes på mobilnetværkene rundt omkring i verden.

GSMA er en interesseorganisation for mobiloperatørerne. De har medlemmer i 220 lande og repræsenteret godt 800 teleselskaber.

Sådan er IMEI opbygget

Et IMEI-nummer består af 15 cifre hvoraf det sidste er et kontrolciffer.

Herunder er nummeret splittet op i tre dele, hvor hver del indeholder selvstændig information.

IMEI-opbygning: ABCDEFGH-IJKLMN-O

ABCDEFGH: TAC – Type Allocation Code

IJKLMN: Serienummer

O: Kontrolciffer

Her er et eksempel: IMEI: 35363306-035618-1

Dette identificerer en Nokia Lumia 930  (RM-1045), produceret af Microsoft Mobile OY og Nokia Corporation.

TAC-nummeret siger noget om, hvilken telefonmodel der er tale om, nogle gange også revisionen af modellen. De to første tal i TAC er Reporting Body Identifier. Det indikerer en GSM Association (GSMA) godkendt organisation, der har registreret et givet device.

Før 1. januar 2003 var TAC et sekscifret nummer efterfulgt af et tocifret Final Assembly Code (FAC) der indikerede hvilken fabrik der havde produceret enheden.

Whitepaper fra GSMA om guidelines for IMEI
GSMAs information om IMEI-databasen

IMEI-nummeret sluttes af med et kontroltal som beregnes ud fra den såkaldte Luhn algoritme.

Sådan virker IMEI og blokering

Formålet med IMEI-nummeret er at identificere det enkle produkt i mobilnetværkene.

Når telefonen tændes med SIM-kort i søges der først efter et teleselskab (operatør), som SIM-kortet har lov at tilslutte sig til. Denne information er programmeret ind i SIM-kortet.

Der afgives også information (sendes krypteret) om SIM-kortnummeret der kontrolleres op mod et register, hvorefter en krypteringsnøgle overføres. Nøglen danner grundlag for en krypteret overførsel af IMEI-nummeret til kontrol.

Hvis IMEI-nummeret optræder i Central Equipment Identity Register (CEIR) blokeres adgangen til mobilnettene verden over. CEIR er en international database med informationer om blacklistede IMEI-numre, som teleselskaber verden over har adgang til.

Ikke alle teleoperatører benytter IMEI-tjek via CEIR. Derfor kan der være enkelte lande, hvor en blokeret telefon fortsat vil virke, om end det må anses for at være et fåtal. Det er uklart præcis hvilke lande og operatører som ikke benytter blokeringsmuligheden.

En blokering er heller ikke altid en skudsikker løsning, da IMEI nummeret med det rigtige værktøj og knowhow, kan ændres i produktet der således kan få en falsk identitet.

Baggrund: Lyt til podcasten – sådan virker SIM-kort

Kill switch i telefonerne

Fra mobilproducenterne tages der forskellige tiltag for at forhindre tyveri og misbrug af telefoner.

Apple har eksempelvis bundet brugerens Apple ID op mod hardwaren. Det betyder, at hvis køberen af en iPhone ikke kender den oprindelige brugers Apple ID og adgangskode, er telefonen ubrugelig.

På det amerikanske marked bliver kill-switch (dræberknap) måske standard fra 2015. Med denne kan telefonen fra centralt hold gøres ubrugelig.

Mere til historien

IMEI-nummeret på enheden fremgår altid kan salgsæsken og fakturaen. Nummeret kan også være printet på en label under batteriet, hvis dette kan tages ud. IMEI-nummeret kan desuden udlæses af telefonen ved at taste *#06# på opkaldstastaturet.

Læs også:
Sådan finder du IMEI-nummeret på din smartphone

Nej! Google Pixel kører ikke ’ren Android’

BAGGRUND: Arghhh.... Google ændrer på Android i Pixel-telefonerne.

(mere…)
Måske er du film-pirat uden at vide det

Du henter IKKE film ulovligt, men er alligevel film-pirat uden at tænke over det. Et STORT problem, mener branchen. En ekspert er yderst skeptisk.

(mere…)
Derfor skal dit barn ikke bruge Snapchat

ADVARSEL: Snapchat er IKKE en børneapp. En ekspert kalder det "skræmmende", at appen har en indbygget falsk ven. Klik for at lære mere.

(mere…)
Ulovlig streaming: Tæt på filmpiraterne

EP130: Streamer du film og serier ulovligt? Ja - mange gør, siger en undersøgelse. Jeg har set nærmere på filmpiraterne. Lyt med her.

(mere…)
Hvornår lukker 2G-mobilnettet?

OVERBLIK: Hvad sker der med 2G? Hvornår lukker teleselskaberne for 2G-mobildækningen?

(mere…)
Ny antennetest 2023: Her er de bedste telefoner til data og samtaler

En ny uafhængig antennetest konkluderer, hvilke telefoner der er bedst, når du skal på nettet eller tale i telefon.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram