Overvågningen af mobilens internetbrug er stoppet

0

I går trådte ophævelsen af sessionslogning i kraft, hvilket betyder al lagret data om vores internetvaner på mobiltelefonen skal slettes.

Data fiber sikkerhed
Telebranchen mener, at der passes godt på kundernes data.

Siden 2007 har teleselskaberne skulle logge og gemme data om danskernes brug af mobiletelefoner, alt fra hvilke IP-adresser de brugte, samt data om hvad danskerne foretager sig, når de er på nettet og hvor de danske mobiltelefoner generelt befinder sig. Dette kaldes sessionslogning.

Det var i går 20 dage siden, at justitsminister Karen Hækkerup meldte ud, at reglerne for overvågning af danskernes internetbrug på mobiltelefonen, den såkaldte sessionslogning, ville blive ophævet.

Dagen for dette var igår, søndag den 22. Juni 2014. Det skriver Dr.dk.

At ændringen er trådt i kraft betyder, at der er enorme mængder data, som skal slettes.

Danskerne overvåges som aldrig før

– “Vi skal glæde os over, at vi i dag går i retning af mindre overvågning,” siger Jakob Willer, der er direktør for Teleindustrien, teleselskabernes branchesamarbejde.

Oplysningerne skulle gemmes i et år til eventual brug i efterforskning.

– “Vi kommer til at spare flere millioner om året. Det er vi selvfølgelig glade for, og vi er også glade for at slippe for at overvåge vores kunder og brugere,” siger Jakob Willer.

Telebranchen skal dog bevare de systemer, som gør dem i stand til at overvåge vores færden. De registrerede data kan nemlig stadigvæk være brugbare, hvis politiet har en begrundet mistanke.

– “Vi kan stadig sætte en overvågning op, men den brede, systematiske registrering ophører i dag,” fortæller Jakob Willer.

Sådan passer teleselskaberne på dine data

Loven omkring sessionslogning, logningsdirektiv, kom i modvind på EU-plan. EU-domstolen besluttede i april måned, at det var i strid med EU’s charter for grundlæggende rettigheder.

Forklaringen fra Karen Hækkerup lød, at dommen ikke er årsagen til, at hun dropper logningen. Derimod skyldes det, at sessionslogning har været for dyr sammenholdt med, at mange data i praksis er ubrugelige.

Mere til historien

Der blev i 2013 foretaget 3.500 milliarder registreringer af, hvad danskerne laver på nettet. Ifølge brancheforeningen Telekommunikationsindustrien blev der sidste år logget og registeret en oplysning om hver eneste dansker, fra spæd til gammel, hvert eneste minut døgnet rundt.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer