Overvågningen af mobilens internetbrug er stoppet

I går trådte ophævelsen af sessionslogning i kraft, hvilket betyder al lagret data om vores internetvaner på mobiltelefonen skal slettes.

Data fiber sikkerhed

Telebranchen mener, at der passes godt på kundernes data.

Siden 2007 har teleselskaberne skulle logge og gemme data om danskernes brug af mobiletelefoner, alt fra hvilke IP-adresser de brugte, samt data om hvad danskerne foretager sig, når de er på nettet og hvor de danske mobiltelefoner generelt befinder sig. Dette kaldes sessionslogning.

Det var i går 20 dage siden, at justitsminister Karen Hækkerup meldte ud, at reglerne for overvågning af danskernes internetbrug på mobiltelefonen, den såkaldte sessionslogning, ville blive ophævet.

Dagen for dette var igår, søndag den 22. Juni 2014. Det skriver Dr.dk.

At ændringen er trådt i kraft betyder, at der er enorme mængder data, som skal slettes.

- Danskerne overvåges som aldrig før

- “Vi skal glæde os over, at vi i dag går i retning af mindre overvågning,” siger Jakob Willer, der er direktør for Teleindustrien, teleselskabernes branchesamarbejde.

Oplysningerne skulle gemmes i et år til eventual brug i efterforskning.

- “Vi kommer til at spare flere millioner om året. Det er vi selvfølgelig glade for, og vi er også glade for at slippe for at overvåge vores kunder og brugere,” siger Jakob Willer.

Telebranchen skal dog bevare de systemer, som gør dem i stand til at overvåge vores færden. De registrerede data kan nemlig stadigvæk være brugbare, hvis politiet har en begrundet mistanke.

- “Vi kan stadig sætte en overvågning op, men den brede, systematiske registrering ophører i dag,” fortæller Jakob Willer.

- Sådan passer teleselskaberne på dine data

Loven omkring sessionslogning, logningsdirektiv, kom i modvind på EU-plan. EU-domstolen besluttede i april måned, at det var i strid med EU’s charter for grundlæggende rettigheder.

Forklaringen fra Karen Hækkerup lød, at dommen ikke er årsagen til, at hun dropper logningen. Derimod skyldes det, at sessionslogning har været for dyr sammenholdt med, at mange data i praksis er ubrugelige.

Mere til historien

Der blev i 2013 foretaget 3.500 milliarder registreringer af, hvad danskerne laver på nettet. Ifølge brancheforeningen Telekommunikationsindustrien blev der sidste år logget og registeret en oplysning om hver eneste dansker, fra spæd til gammel, hvert eneste minut døgnet rundt.

Danskerne sjusker med password - særligt de unge

Cybersikkerhed er vigtigt, men de færreste efterlever dette. En ny undersøgelse viser, at cirka hver anden dansker genbruger passwords på tværs af tjenester.

(mere…)
Grindr har solgt lokationsdata til kommercielt brug

En gammel sag er dukket op til overfladen og afslører, at Grindr-appen har solgt lokationsdata til kommercielt brug.

(mere…)
Advarer mod russisk antivirus

Kaspersky Internet Security kan ikke anbefales, er den kontante melding fra forbrugerorganisation.

(mere…)
Populære Android-apps har opsnappet brugernes data

En række populære apps fra Google Play Store har opsnappet følsomme oplysninger fra brugerne – ulovligt. Du kan se hvilke apps her.

(mere…)
Husker du, at tage backup?

Hvad kan du tåle at miste af dine data og hvornår er din backup opdateret? Læs med og få tips til hvordan du sikrer dine data.

(mere…)
Få et sikkert password på den lette måde

GUIDE: Læs her hvordan du får et sikkert password og beskytter dine onlinekonti og kodeord mod hackere.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram