Google I/O: Her er hvad vi kan vente os

Googles udviklerkonference I/O venter lige om hjørnet og forventningerne er som altid høje. Her gennemgår vi nogle af de ting, som vi kan forvente at se præsenteret i morgen aften.

Google I/O er navnet på søgegigantens årlige udviklerkonference. Her præsenterer Google en masse nyheder på bl.a. mobilfronten, og vi forventer en masse nyheder omkring Android og Googles planer for den mobile platform. Her kommer vi med vores bud på nogle af de ting, som konferencen kommer til at være præget af.

Ny Android-version

Vi har på det seneste set en masse tegn på, at Google vil præsentere den næste store udgave af Android ved konferencen i morgen.

Android er som bekendt et open-source styresystem, og interesserede kan finde kildekoderne til systemet på Googles offentlige Git-arkiv. Udviklingen af næste version sker naturligvis bag lukkede døre, men der kommer alligevel små bidder af information ud på det offentlige arkiv en gang i mellem.

Blandt de nyeste “bidder af information” er understøttelse af 64-bit arkitekturer og at der findes en såkaldt “Android-L” version af systemet. Google er kendt for at navngive deres Android-versioner i kronologisk alfabetisk orden, og den nuværende version hedder KitKat. Derfor virker det altså ganske logisk, at navnet på næste version kommer til at starte med “L”.

android_5

Formodet skærmbillede fra næste version af Android. Bemærk at vinduet “flyder” og L’et i notifikationslinjen. Kilde: Chromium Issue Tracker

En anden meget interessant ændring er Android RunTime – også kaldet ART. Android har siden begyndelsen gjort brug af det såkaldte Dalvik-kørselsmiljø, men med Android 4.4 introducerede man et nyt kørselsmiljø i form af ART. Den version af ART, som eksisterer i Android 4.4, er ikke færdigudviklet, men gør alligevel at systemet bliver hurtigere og bruger mindre strøm. Google har lavet rigtig mange ændringer og forbedringer siden beta-introduktionen i Android 4.4. Faktisk har de lavet så mange ændringer, at de har en dedikeret 45 minutters præsentation om ART til Google I/O – det glæder vi os til at høre meget mere om.

En anden lidt mere nørdet ændring er kameraet. Den næste Android-version kommer til at byde på en helt ny kamera API – altså en programmeringsbrugerflade, som udviklere kan bruge i deres programmer. Rygterne lyder bl.a. på at den nye kamera API byder på understøttelse af RAW-billeder og generelt skulle være lettere at bruge. Jeg kan personligt skrive under på, at den nuværende kamera API er en anelse bøvlet, så der er bestemt mulighed for nogle forbedringer på netop dette punkt.

Google Play-tjenester

Google præsenterede ikke en ny Android-version ved sidste års Google I/O. I stedet fokuserede man på at forbedre de såkaldte Google Play-tjenester. Med forbedringerne gav man udviklere mulighed for at gøre brug af nye funktioner på selv ældre udgaver af Android. Google Play-tjenester er nemlig ikke forbeholdt nyeste version af Android, så det er en smart måde at introducere ny funktionalitet til ældre enheder.

Rygterne omkring Google Play-tjenester op til dette års Google I/O er ikke helt så udbredte som rygterne om Android i sig selv, så det kunne tyde på at Google har haft mindre fokus på Google Play-tjenester til dette års konference.

Skærmbillede fra LG G Watch, som formentlig har med Play Fitness at gøre. Kilde: Android Police

Skærmbillede fra LG G Watch, som formentlig har med Play Fitness at gøre. Kilde: Android Police

Det er alligevel blevet til mindst to rygter: Fitness og spil.

Detaljerne omkring Google Play Fitness er meget få, men vi forestiller os, at Google på en eller anden måde vil gøre det lettere for udviklere at lave fitness-apps. Detaljerne om spildelen er ligeledes ganske få, men her kommer det formentlig til at handle om forbedrede muligheder for bl.a. at gemme sin status og fremgang i et spil.

Android Wear

Android på dit armbåndsur! Android Wear er allerede blevet præsenteret, men detaljerne har været meget sparsomme fra et udviklingsmæssigt synspunkt. Indtil videre har det kun handlet om at kunne vise notifikationer fra din Android-enhed på armbåndsuret, men det skulle altså ændre sig ved I/O-konferencen.

Google har nemlig lovet udviklere, at man vil kunne lave brugergrænseflader og programmer specifikt til Android Wear. Det giver altså langt flere muligheder for udviklere, og der er ingen tvivl om at vi kommer til at se nogle spændende applikationer til Android Wear inden for ganske kort tid.

Android TV

Det er ingen hemmelighed at Google TV ikke har slået igennem. Derfor håber Google nu på at kunne gøre sig endnu et forsøg med et nyt system under et andet navn – nemlig Android TV.

android_tv

Skærmbillede fra Android TV. Kilde: The Verge

Vi ved endnu ikke så meget om Android TV, men det ser ud til at have en helt anden brugerflade end Google TV, og man vil fortsat kunne bruge apps, se videoer, lytte til musik og spille spil på systemet.

Android i bilen

Det er ikke længe siden, Apple annoncerede, at iOS kommer til at kunne spille en integral del af infosystemet i en række nyere biler, og kort efter nyheden begyndte rygterne om at Google også er på vej med Android i bilen.

En særdeles oplagt funktion er Googles fremragende stemmestyring og dertil kommer naturligvis Google Maps med navigation.

Forening af design på flere platforme

En af Googles helt store opgaver inden for den nærmeste fremtid handler om design – nærmere sagt en forening af design på tværs af forskellige platforme.

Google har nu gjort det klart, at man agter at indføre et fælles “designsprog”, der skal kunne fungere godt på både web, mobiler og tablets.

Projektet er formentlig det, der internt kaldes for Project Hera, som vi tidligere har skrevet om.

Det er en fænomenal stor opgave at lave et design, der ikke alene kan tilpasses de enkelte apps branding og særlige finesser, men samtidig skal kunne fungere på alle slags enheder. Vi glæder os derfor rigtig meget til at se, hvad Google har i ærmet på netop dette område.

Ny Nexus-tablet med 8,9-tommer skærm

For et par dage siden kom der et stor læk omkring en kommende Nexus-tablet med kodenavnet Volantis.

HTC Volantis (nye Nexus-tablet). Kilde: Android Police

HTC Volantis (nye Nexus-tablet). Kilde: Android Police

Der er tale om en 8,9-tommer tablet med en noget speciel skærmopløsning på 2048 x 1440 pixels. Den skulle desuden blive en af de første tablets med Nvidias Tegra K1-processor. Det specielle ved K1 er nemlig at den understøtter 64-bit arkitekturen, som forventes at blive introduceret i næste udgave af Android.

Derudover forventes den at have 2 GB RAM, 16/32 GB intern lagerplads, et 8-megapixel kamera med optisk billedstabilisering og et særligt design med fokus på følelsen af kvalitet.

Følg med i morgen aften

Udviklerkonferencen starter i morgen aften kl. 18.00 og den første præsentation varer godt to timer. Vi følger naturligvis med på sidelinjen og fortæller om nyhederne, så følg med i morgen aften!

Mere til historien

Google I/O er en udviklerkonference, der varer to dage og byder på at utal af præsentationer fra Googles medarbejdere. Google I/O er som regel årets højdepunkt for Android-udviklere, så der er sikkert masser af nyheder i vente fra jeres yndlingsapplikationer inden for de næste måneder.

Samsungs indtjening eksploderer – det gør udledning af CO2 også

Den verdensomspændende udvikling af kunstig intelligens sætter klimamål under pres. Google tvivler på egne klimamål.

(mere…)
KL raser efter kold skulder i Chromebook-problematik

Regeringen tager ikke Chromebook-problematikken alvorligt nok, mener udvalgsformand i Kommunernes Landsforening.

(mere…)
Google Translate får tilføjet 110 nye sprog

Google Translate får nu den største udvidelse nogensinde, hvor 110 nye sprog tilføjes.

(mere…)
Nu må skoleeleverne bruge Chromebook-computerne, men …

Hvordan vil Google konkret sikre, at mine børns data ikke bruges i strid med lovgivningen?

(mere…)
Google inviterer til “Made by Google”-event – Pixel 9?

Google har sendt invitationerne ud til en stor event i midten af august. Der spekuleres i en lancering af Pixel 9-serien.

(mere…)
Den originale Chromecast bliver snart ubrugelig

Bruger du stadig den originale Chromecast, holder den snart op med at fungere.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram