3 kan sagtens følge med

Teleselskabet 3 er ikke bange for at blive løbet over ende af de tre store teleselskabers aggressive udrulning af nye 3G og 4G LTE mobilnetværk.

Som vi tidligere har fortalt på MereMobil.dk, så transportere teleselskabet 3 en uforholdsvis stor mængde data sammenlignet med antallet af kunder og markedsandel. Således står teleselskabet for mere end 50% af den datatrafik, der bliver brugt på dedikerede mobildata abonnementer – altså abonnementer der bliver brugt i USB modems eller mobile routere.

Samtidig er 3 stadigvæk det mindste af de fire store danske mobilselskaber med 3G/4G licens, selvom selskabet de sidst par år har fået markant flere kunder i butikken.

TDC udskifter i øjeblikket hele sit mobilnetværk, og ifølge TDC vil teleselskabet meget snart have landets bedste mobilnetværk. TDC har indgået en netværksaftale med Huawei, og aftalen sikrer ifølge TDC, at de i fremtiden vil levere et bedre og hurtigere netværk end konkurrenterne.

I den anden lejr hos Telia og Telenor har de også travlt. De to teleselskabers nye samlede mobilnetværk – TT-netværket – har virkelig flyttet barren højere, og giver mange danskere markant bedre dækning i løbet af det sidste års tid, og sammenlægningen/udvidelsen er endnu ikke helt gennemført. Telenor reklamerer oven i købet med at have Danmarks bedste 3G dækning, baseret på målinger foretaget af Teknologisk Institut.

Men hvordan har 3 tænkt sig at undgå at ryge bagud af dansen, når de store spillere viser musklerne på netværksområdet?

Fuld fart på netværket

Hos 3 lader det ikke til, at de ryster i bukserne af konkurrenternes aggressive tiltag.

– “Vi udvider og forbedrer konstant 3G og 4G/LTE netværket både dæknings- og kapacitetsmæssigt. Vi har opgraderet 99 procent af vores 3G netværk til 42 Mbit/s standarden (downloadhastighed) og komplementeret mere end 70 procent af netværket med 4G LTE,” fortæller Kim Christensen, netværkschef hos 3.

Et site – i daglig tale en mobilmast – kan have forskellige radio basestationer. 3’s 3G netværket består i Maj 2014 af 1.920 unikke sites, og ved året udgang vil det antal være steget til omkring 1.950 unikke sites, hvor der står radio basestationer med forskelligt udstyr. Der kan således være flere radio basestationer med forskellig teknologi/frekvenser per site.

Der er i dag omkring 2.300 radio basestationer, der anvender 900 eller 2100 MHz frekvenser til 3G, og det antal vil stige til omkring 2.500 ved året udgang.

Teleselskabets 4G LTE netværket vil ved året udgang bestå af 1.550 radio basestationer, der anvender 1800 MHz samt 400 radio basestation, som benytter 2600 MHz frekvenser. Det giver sammenlagt omkring 1.950 4G LTE radio basestationer ved årets udgang.

3 lægger ikke skjul på, at der i øjeblikket pågår en kontinuerlige og massive udrulning af netværksopgraderinger, der har til hensigt at forbedre dækningen, stabiliteten samt kapaciteten.

Så langt er 3 nået

Siden udgangen af 4. kvartal 2011 har 3 haft fuld fart på udrulningen af nye radio basestationer samt opgraderingen af eksisterende basestationer.

I nedenstående skema kan man således se, at 3 har haft særdeles travlt med at opsætte nye 1800 MHz 4G LTE og 2100 MHz 3G radio basestationer de sidste par år, mens fokus i 2014 vil være at opgradere 3G på 900 MHz samt opsætning af 4G LTE radio basestationer på 2600 MHz.

Foruden viser skemaet udviklingen set over tid. I 2012 og 2013 havde 3 særdeles travlt med at udrulle LTE på 1800 MHz, mens fokus i 2014 bliver på bredere dækning og forbedret indendørsdækning ved hjælp af 3G på 900 MHz, mens der skrues lidt ned for udrulningen af 4G LTE, da 3 allerede i dag dækker >75 procent af danskerne med 4G LTE.

Derimod har 3 i år påbegyndt udrulning af 4G LTE på 2600 MHz, hvilket skal sikre kapacitet og hurtig 4G LTE. Teleselskabets fokuserer i første omgang udrulningen i største danske byer.

Netværksudrulning per teknologi4. Kvartal 20124. Kvartal 20134. Kvartal 2014
Antal Radio Base Stationer
3G/UMTS210010010050
3G/UMTS900150150250
4G/LTE1800600700250
4G/LTE260000250

– “Vi er fortsat i gang med at udbygge vores 900 MHz netværk for at øge geografisk dækning, hvor vi er mindre gode i dag, samt styrke den indendørsdækning ved hjælp af den bedre gennemtrængningsevne på 900 MHz. Vi forventer at have 900 MHz på over 28 procent af vores positioner ved udgangen af 2014,” forklarer netværkschefen.

3 har siden 2011 udrullet 3G på 900 MHz, og 3 har stille og roligt udrullet 900 MHz radio basestationer både på eksisterende sites, og når der er blevet opsat nye mobilmaster. 900 MHz frekvenserne er særdeles velegnet til at sikre bedre indendørsdækning i byområder.

I nedenstående skema ses udviklingen af 900 MHz opgraderinger over tid:

4. Kvartal 20124. Kvartal 2013Status p.t.4. Kvartal 2014
Antal unikke UMTS900 (900 MHz) positioner200350400550

– “Vi har opgraderet med 900 MHz både i de større byer, hvor det er fysisk muligt, samt landområder og ”sub-urban” områder. Det har vi gjort ved at fokusere vores 900 MHz opgraderinger område for område,” fortæller Kim Christensen og uddyber:

– ”I år fokuserer vi primært på opgraderinger i ”sub-urban” områder i og omkring de fem største byer, ”trekants-området” i Jylland samt på motorvejstrækningerne mellem landsdelene. I 2013 fokuserede vi vores 900 MHz opgraderingsprojekt i Nordsjælland og sommerhusområder langs kysterne, og vi er endnu ikke helt færdige med disse projekter. I 2011 var det området Sjællands Odde – Holbæk – Roskilde, der var det primære fokusområde.”

Nedenfor er en oversigt, som viser den planlagte netværkssammensætningen per teknologi ved udgangen af 2014.

Netværkssammensætning4. Kvartal 2014
Total antal unikke 3G og 4G LTE antenne positioner1.950
3G sites (2100 MHz)100%
3G sites (900 MHz)28%
4G/LTE sites (1800 MHz)80%
4G/LTE sites (2600 MHz)21%

3 er langt med 4G

Ved indgangen til 2014 dækkede 3 omkring 75 procent af befolkningen med 4G LTE, og ved udgangen af 2014 dækker 3 efter planen mere end 80 procent af befolkningen. Den demografiske stigning er ikke så stor som tidligere år. Forklaringen på dette er, at den geografisk spredning er større, når selskabet udruller 4G LTE i mindre byer og på landet.

Der bliver i 2014 fortsat udrullet 4G LTE på 1800 MHz for at øge den geografiske dækning, og samtidig bliver der udrullet 4G LTE på 2600 MHz for at øge kapaciteten i byområderne.

Udviklingen på 4G LTE over tid:

4. kvartal 20124. kvartal 2013Status p.t.4. kvartal 2014
Antal unikke LTE1800MHz positioner600130013501550
Antal unikke LTE2600MHz positioner130150170400

3 frygter ikke TDC og TT-netværket

Både TT-netværket og TDC udruller i øjeblikket 4G LTE på 800 MHz. Brugen af de langtrækkende 800 MHz frekvenser giver i teorien en bedre geografisk dækning og bedre indendørsdækning sammenlignet med brugen af højere 1800 og 2600 MHz frekvenser. Så risikerer 3 ikke at falde bagud af dansen?

– “Det mener vi ikke, er nogen risiko, da vi fortsat ruller ud på 1800 MHz samt komplementerer med 2600 MHz. 3 har ved udbygning med 1800 MHz sikret et footprint, der er mangen til 2100 MHz footprintet, og ved yderligere at udbygge 2600 MHz, sikrer vi et meget mere tæt netværk end ved udbygning på 800 MHz og derved sikre nok kapacitet,” siger Kim Christensen, netværkschef hos 3.

Huller bliver dækket med tiden

Selvom 3s netværk i dag dækker det meste af landet, så er der stadigvæk nogle markante mobilhuller i primært de tyndt befolkede udkantsområder, hvor 3s kunder må kigge langt efter 3G og 4G LTE dækning. Hullerne forsvinder efterhånden, som 3 udbygger mobilnetværket, men mobilhullerne bliver ikke fjernet fra dækningskortet i år.

Kim Christensen forsikrer dog, at bedre geografisk dækning også er noget 3 prioriterer højt;

– “Vi bygger primært ud i forhold til det forretningsgrundlag, der giver mening, hvilket betyder at alle yderområder ikke vil blive dækket på èn gang. Men samtidig bygger vi ud i yderområder for at afhjælpe den manglende dækning, der stadig er nogle steder. Som eksempel kan nævnes Asnæs ved Kalundborg, hvor 3 i samarbejde med lokalområdet sikrede borgerne på Asnæs både bedre tale- og datadækning. Vi har dog fortsat en national roaming-aftale med TDC de steder, hvor vi ikke selv er markante.”

3s roaming aftale dækker dog ikke Storkøbenhavn, og roamingen foregår kun på TDCs 2G netværk. Der er således ikke adgang til TDCs 3G eller 4G LTE netværk.

Mere til historien

3 er det teleselskab, der transporterer den største mængde mobildata, selvom selskabet har det mindste mobilnetværk med færrest basestationer og mindst spektrum til rådighed.

Telia og Telenor har slukket 3G – farvel til en æra

Farvel og tak. Telia og Telenor har nu slukket for de sidste dele af 3G-netværket. Hvad så nu?

(mere…)
5G har rundet skarpt hjørne hos 3 i Danmark

Data via en 5G-dataforbindelse er nu mere almindeligt end data via 3G, viser tal fra 3’s netværk.

(mere…)
TDC afliver gammel bekendt – så hurtigt går det

TDC slukker for 3G for at gøre plads til 4G og 5G.

(mere…)
Telia og Telenor siger farvel til 3G

Telia og Telenor siger endegyldigt farvel til 3G-netværket i slutningen af sommeren 2022. I stedet sættes der tempo på 5G-udrulning og opgradering.

(mere…)
Internet uden gravearbejde og teknikker frister mig

BLOG: Jeg skal have ny internetforbindelse. Fiber er dyrt og ustabilt, mens xDSL og kabel-tv internet ikke er muligt. Mobilt bredbånd frister mig.

(mere…)
TDC varsler lukning af 3G – dette skal du gøre

Forøget brug af 4G og vækst i brug af 5G-teknologi får TDC NET til at varsle udfasning af 3G for YouSee og Telmores kunder. Læs hvad du skal gøre.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram