78 procent under 3 år bruger digitale medier

0

De digitale medier er på kort tid blevet en uundgåelig del af selv helt små børns leg, det viser nye tal.

Barn med iPad i Fisherprice-cover (Foto: Fisherprice)
Barn med iPad i Fisherprice-cover (Foto: Fisherprice)

En undersøgelse, som analysevirksomheden YouGov har lavet for KL’s nyhedsbrev Momentum viser, at ni ud af 10 børn under syv år benytter digitale medier inden for hjemmet fire vægge, og hele 78 procent af disse er under tre år. Det skriver DRdk.

De digitale medier, som børnene benytter, er særligt smartphones og tablets, men også computeren og spillekonsollen bruges.

Undersøgelsen viser også at de digitale medier er blevet en uundværlig del af et hjem, hvis der er små børn. Ifølge undersøgelsen, så bruger 91 procent af børn i daginstitutioner en tablet, smartphone, computer eller spillekonsol – og næsten halvdelen af dem gør det dagligt.

– Institutionsbørn opfostres med tablets

– “Vi har fået øjnene op for, at de berøringsfølsomme skærme kan rigtig meget, og derfor er de flyttet ind i familierne. Og så bliver de også brugt af de små. I modsætning til en computer med mus, så sker der på en tablet det samme, som sker, når du tegner: Der, hvor din finger rører, sker der noget, og det kan et lille barn forstå og mestre rent motorisk,” lyder det fra Stine Liv Johansen, som forsker i børns brug af digitale medier, til DR Nyheder.

Barn med iPad i Fisherprice-cover (Foto: Fisherprice)
Barn med iPad i Fisherprice-cover (Foto: Fisherprice)

Der er mange meninger om den er god eller dårlig denne udvikling, men et faktum er den er uundgåelig.

– Kurio klar med en smartphone til børn

Et barn kan eksempelvis trykke på et dyr på skærmen, som så kommer med dyrelyde.

– Samsung Galaxy Tab 3 Kids i handlen

– ”Dybest set er det det samme som i en billedbog, der er bare flere sanseindtryk. Der har altid været en enorm skepsis overfor nye medier. Det gjaldt også den første illustrerede børnebog, da den kom frem,” siger Stine Liv Johansen.

– iPads giver elever dårligere karakterer

Stine Liv Johansen mener ikke, at vi skal være forskrækket over disse medier, men det er vores ansvar at vise børnene hvad de også kan bruges til – så det ikke kun bliver spil og underholdning. Det kan eksempelvis gøres ved, at tage telefonen eller tabletten med i skoven og tage billeder af de ting man ser, samt vise hvordan man kan slå ting op på nettet for at blive klogere.

– Pengeby hjælper børn til at forstå økonomi

Hun får opbakning fra Thomas Illum Hansen, som er videnscenterleder på forskningscentret Læremiddel.dk.

– “Det handler ikke om at være for eller imod, men at det er noget, man skal forholde sig til. Som voksen skal man tage stilling til, hvad børnene bruger medierne til, om det er aktiv eller passiv brug, og om de udvikler sig af det. Det har man altid skullet, og det ændrer sig ikke, bare fordi det er digitale medier, som børnene bruger,” siger han til Momentum.

Et godt råd er også at huske, at ingen børn (eller voksne) har godt af at side stille i alt for mange timer.

– Børn skades af forældrenes mobilvaner

Mere til historien

Der deltog 497 forældre i undersøgelsen, som har børn i kommunale dagtilbud.

Læs også:
– Sådan kan forældre styre børns e-mails
– Apple skal betale for børns app-køb

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer