MacBook Pro 13″ med Retina skærm – kompakt kraftværk

MINITEST: Her får du en kompakt computer med massere af kræfter, men du betaler også for det.

Macbook Pro Retina 13"

Macbook Pro 13″ med Retina skærm

Mac-computere er fortsat forbeholdt de små målgrupper, og Apple har aldrig formået, at få så stor succes på denne produktgruppe, som tilfældet er blevet på iPhone og iPad.

Ifølge Gartner (1Q 2013) er HP verdens største computerproducent på verdensplan, mens Apple er henvist til kategorien ”others”.

I hjemmemarkedet USA går det lidt bedre, her er Apple nummer tre med en markedsandel på 11.6 procent, men der er fortsat et stykke op til HP og Dell, som sidder på henholdsvis 24.2 og 20.8 procent.

Ifølge Apples egne tal for tredje kvartal 2013 udgjorde Mac-salget 3,7 millioner enheder, hvilket repræsenterer et fald på omkring 7 procent, set over et år.

Når det er sagt, vil Apples platform sagtnes kunne konkurrere med Microsoft Windows. Med årene er forskellen på de to systemer minimeret, og et skift fra PC til Mac, eller omvendt, er ikke længere en uoverstigelig opgave. Personligt benytter jeg selv begge systemer, med de fordele og ulemper, at den nu giver.

Det er sandsynligvis prisen der afholder mange fra at skifte. Det er langt fra alle som er villige til at smide over 10.000 kroner efter en computer.

Kompakt, men lækkert design

Macbook Pro med Retina-skærm har ikke samme elegance som Macbook Air, men når den nye Pro-model sammenlignes med den foregående i samme serie, har den tabt sig på alle punkter.

Vægten er kun 1,57 kg, og på den tykkeste sted måler den 1,8 cm. En Macbook Air vejer til sammenligning 1,35 kg og måler fra 0,3 til 1,7 cm. Materialevalget er fortsat aluminium. Det nye design gør også, at den ikke længere er kluntet at se på.

Designet er som på Apples andre bærbare computere balanceret, så låget kan åbnes, uden at holde ved bunden med tastaturet.

Ved at vælge 13 tommers modellen fremfor den på 15 tommer, går du glip af højtalere ved siden af tastaturet, hvilket også betyder en mindre kraftfuld lydoplevelse.

Byg som du ønsker

Der er brede muligheder for at konfigurere Macbook Pro med Retina-skærm, efter dine personlige ønsker. Men det er dyrt at træde uden for standardspecifikationerne.

Min testmodel havde 2.4 GHz dual-core Intel i5 processor, 8 GB RAM og 256 GB SSD-drev. Altså en sag til en vejledende pris på 11.599 kroner. Er der brug for flere kræfter, kan den leveres med op til 2,8 GHz Intel Core i7 processor, der har Turbo Boost op til 3.3 GHz.

Du skal være opmærksom på, at grafikkortet er Intel Iris Graphics med 1024 MB VRAM, altså integrerede grafikresurser, hvilket ikke yder det samme som de modeller der har NVIDIA GeForce grafikkort.

Apple oplyser i pressematerialet, at den nye generation MacBook leverer op til 90 procent bedre performance, målt mod ”sidste års model”.

Der er direkte udtag til standard HDMI-kabel, to USB 3 porte samt to Thunderbolt 2-porte, der giver op til 20 Gbps dataoverførsel. Der er også indgang til SD-kort.

Skærmpower til solbriller

De nye højtopløselige skærmtyper leverer et detaljeringsniveau, som er rigtigt flot, og 2560 x 1600 pixels er bestemt ikke at foragte. Styresystemet er endda fint tilpasset den høje opløsning, så man ikke skal bruge lup for at se noget.

PPI tallet ligger på 227, hvilket er en smule over den tilsvarende Macbook Pro 15” Retina-model, hvor dette tal ligger på 220.

Jeg oplever, at lysstyrken fra skærmen er så kraftig, at den nærmest kræver solbriller, når der er fuld knald på, i et rum uden ret meget lys.

Så ja, godkendt skærm, og lidt sejt at have en skærm, med mere end Full HD opløsning.

Podcast: Bliv klogere på hvad Retina-skærm er

Kommer med Mavericks

Fra salgsæsken har Macbook Pro 13” med Retina skærm den nyeste version af styresystemet OS X installeret, der er kendt under navnet Mavericks (version 10.9).

Macericks kommer med en lang dække forbedringer og nye funktioner, herunder en ny Maps og iBooks applikation, synkronisering af iCloud Keychain mellem iPhone og iPad, samt faner i Finder, og mange andre nyheder.

Det vigtigste er nok , at systemet er mere strømøkonomisk og har bedre ydelse. Nu kan computeren ifølge Apples oplysninger køre i 9 timer, hvis man enten surfer på nettet, eller afspiller film på iTunes.

Batteriforbrug er ualmindeligt individuelt, og afhængig af skærmlysstyrke og utroligt mange andre ting. Personligt har jeg haft den oplevelse, at det ikke er nødvendigt at medbringe opladeren på farten, da den til mit brug har kørt og kørt og kørt.

Bruges Macbook Pro som ”sofacomputer” skal du nok kun lade op i starten og midten af ugen. Men præcis som på PC’ere, kan et Flash-komponent sagtens trække batteriet i bund. Så her har Apple ikke nogen fordel fremfor PC.

Macbook Pro Retina 13 og 15

Macbook Pro Retina 13 og 15″ udgaver

Gratis kontorprogrammer

Apple har introduceret en ny prisstrategi, hvilket gør, at nogle softwarekomponenter der tidligere var omfattet af brugerbetaling, nu er blevet gratis.

Derfor kan du på denne maskine hente kontorprogrammerne i iWork-pakken hvilket inkluderer Pages, Numbers og Keynote. Der er tale om fine applikationer, der har en fantastisk samspil via iCloud med udgaverne på iPhone og iPad.

Så når dokumenter og præsentationer er skabt på Macbook’en, kan de efterfølgende åbnes og redigeres på iPad. Denne integration og samspil er second-to-none i IT-branchen. Apples kontorprogrammer er dog ikke helt sammenlignelige med Microsoft Office, da Microsofts forspring på præcis dette punkt, er enormt stort. Men til almindeligt husbehov, er iWork nogle gode redskaber, der sagtens kan åbne dokumenter fra Microsoft Word samt eksportere i Word-format.

Microsoft-brugere må dog på Mac fortsat leve med en gammel slidt 2011-version, da Microsoft endnu ikke har frigivet 2013-udgaven til Apples platform. Outlook 2011 er dog stadig et bedre værktøj, end Apples mailprogram.

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk anbefaler Macbook Pro 13″ med Retina skærm som et godt køb, til den krævede computerbruger, hvor størrelse og ydelse skal forenes.

Konklusion: Bærbar kraftværk

Macbook Pro 13” med Retina-skærm starter lynhurtigt op, har rigtig lang batteritid samt et kompakt design, inklusive lav vægt.

Med de nye muligheder for konfigurationer er 13”-udgaven så småt ved at overhale sidste års 15” Retina-model, hvilket gør den til et mobilt kraftværk, der også kan løse krævende opgaver.

Jeg er ret vild med Macbook Pro der på Apple OS X platform er et fantastisk kompromis mellem den store 15” og den lille Air. Men over 11.000 kroner er også en høj pris.

Prisen opvejes dog af, at Apple er gode til at lade ældre modeller følge med på den nyeste software, så forældelsen sker ikke så hurtigt, som på PC-platformen.

Skulle jeg købe computer, ville jeg gerne smide pengene efter denne model – eventuelt lave dual-boot med Windows 8, så jeg kunne køre begge styresystemer. Apple er tidligere blevet kåret, til at producere den bedste hardware til at køre Windows på.

Karakter: 5 ud af 6 stjerner.

MacBook Pro 13" (2013)
MacBook Air opdateres med ny chip

Nu kommer MacBook Air i to nye udgaver, der kører på den nyeste chip fra Apple.

(mere…)
Spotify vinder… Milliardbøde på vej

Intet mindre end 1,8 milliarder euro i bøde er på vej fra EU-Kommissionen til techgigant.

(mere…)
Rygterne svirrer om nyt Apple-produkt

Skal man tro de seneste rygter, så forlyder det, at Apple måske vil annoncere et nyt produkt i denne uge.

(mere…)
Apple klar med egen sportsapp

Apple har lanceret deres egen sportsapp, som f.eks. leverer resultater og statistik i realtid.

(mere…)
Disse iPhones kan måske opdateres til iOS 18

Apple ventes, at komme med en ny stor iOS-opdatering i efteråret. Her er listen over de iPhones der ventes at kunne opdateres til iOS 18.

(mere…)
Apples elbil Apple Car droppet

Apples elbil har ladet vente på sig og nu forlyder det, at deres Apple Car-projekt er droppet helt.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram