Læsning af e-bøger overvåges

0

Læser du e-bøger, så afgiver du en masse information, der kan bruges både positivt og negativt. Bliv klogere på, hvor meget man egentlig kan “læse” i sådanne data.

Bøger
Bøger

Tiden hvor man kunne læse en bog i ro og fred er slut. De største amerikanske e-bogstjenester overvåger dig i takt med du læser e-bøger. Det fortæller Søren Pold, lektor ved Institut for Æstetik og Kommunikation på Aarhus Universitet, til DR.dk.

– ”Overvågningen er bekymrende. Det at læse en e-bog er ved at udvikle sig til en indsamling af data om adfærd, og der er ingen grænser for, hvor meget man kan se. Og det er stort set umuligt at sikre sig mod det,” siger han.

USA er et af de lande, som er længst fremme når det kommer til e-bøger, og derfor har man også allerede nu et godt overblik over læsernes adfærd. Man ved eksempelvis, at de der har læst trilogien Hunger Games i gennemsnit læser 57 sider i timen, mens Amazon ved præcist hvad de enkelte læsere har highlightet i e-bøgerne. Apple og Google holder også øje med, hvor mange gange bøgerne åbnes, hvor mange sider der læses og hvor lang tid det tager at læse disse.

– ”I princippet giver teknikken mulighed for at få et utroligt nuanceret indblik i alt, hvad vi læser. Forbrugerne har en meget lille indsigt i, hvilke data der gemmes. Samtidig er koncerner som Apple, Google og Amazon så store, at vi ikke kan vide, hvor det indsamlede data havner,” siger Søren Pold.

Mofibo: Vi overvåger ikke

Det kan ende med, at bøgernes indhold bliver bedre ved disse store datamængder, da man så ved hvordan læserne reagerer på bøgernes indhold. Men benyttes dataene forkert, så kan det også have fatale følger.

ibooks_readDen danske e-bogstjeneste Mofibo, afviser at de indsamler data – ud over hvilke bøger de enkelte kunder køber og hvor langt de er nået i en bog. Morten Strunge, grundlægger af Mofibo, fortæller også de ikke har nogen planer om, at analysere dybere i læsemønstre eller sælge informationerne videre.

Der er rygter om, at selskaber som Apple og Google samarbejder med den amerikanske efterretningstjeneste og dets overvågningsprogram.

Mere til historien:

Synes man alt dette overvågningsværk er en smule skræmmende eller helt vildt interessant. Så kan vi stærkt anbefale, at man ser udsendelsen ”Google – verdens hjerne” på DR TVs hjemmeside.

Du kan også lytte til Teknologimagasinet MereMobil.dk – podcast omkring e-bøger her.

 

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer