Facebook skal slå hårdere ned på falske nyheder
Facebook vil stoppe websteder, der spreder nyheder, som er falske. Det sker ved at lukke for webstedernes mulighed for at annoncere på Facebook.
Facebook strammer grebet for at bekæmpe falske nyheder, og sætter nu ind overfor websteder der gentagne gange deler nyheder, der allerede er mærket som falske.
– Facebook taber de unge til Instagram og Snapchat
Midlet er ganske simpelt, at blokere reklamer fra de websteder, som deler de falske nyheder, der kan være reklamer forklædt som nyheder.
Det nye tiltag vil føre til at de pågældende websteder ikke vil være i stand til at annoncere på Facebook. Men stopklodsen kan fjernes igen, hvis webstederne overbeviser Facebook om, at stopper med at sprede falske nyheder. Det skriver det norske tech-site Tek.no.
Kritik af faktatjek
Facebook tog fat i et bekæmpe falske nyheder ved efterårets amerikanske valg. Her blev it-kæmpen voldsomt kritisereret for at lade falske nyheder omkring valget vandre frit og ubesværet rundt på brugernes vægge.
Siden har Facebook allieret sig med uafhængige kræfter til at faktatjekke nyheder, men er blandt andet blevet kritiseret for, at de ikke aflønner aktørerne.
– Facebook applikationen ændrer layout
Et andet kritikpunkt er, at faktatjekkerne selv udvælger, hvilke artikler der skal faktatjekkes. Det er brugerne der indrapporterer de falske nyheder, men det er de ulønnede, som udvælger, hvad der skal tjekkes.
Engelske The Guardian har tidligere skrevet om problemet, og fortalte blandt andet at FactCheck.org har et team på fem fuldtidsansatte og fem bachelorstuderende.
Direktør Eugene Kiely fortalte i den forbindelse til avisen, at FactCheck.org ikke kunne dedikere folk til opgaven, så opgaven blev passet samtidig med andre opgaver.
Flere har også påpeget, at der kan være fare for, at større grupper med politiske dagsordener fusionerer for at markere reelle nyheder som falske nyheder.
Mere til historien
Støder du på en nyhed på Facebook, som ser mistænkelig ud, eller du måske endda ved er løgn, så kan du anmelde den. Hvis tilstrækkelig mange anmelder den pågældende nyhed, vil fakta-tjekkere formentlig tage fat i den og kontrollere den. Læs Facebooks egen forklaring af systemet her.