Tjek disse 5 ting før du køber en brugt iPhone

TIP: Inden du køber en brugt iPhone, så tjek denne guide med 5 punkter, så du undgår at blive snydt.

iPhone 5

Du risikerer at blive snydt hvis ikke du har tjek på en række ting ved købet af en brugt telefon.

iPhone er den mest populære smartphone, når et kommer til brugtsalg af telefoner, men det er også et område hvor kriminelle huserer. Derfor er der god grund til at være påpasselig, når du køber en iPhone på DBA, Gul & Gratis, Trendsales eller på diverse Facebook grupper.

Ser du dig ikke godt for risikerer du en hælervare, og netop hæleri straffes med fængsel i op til 6 år, alt efter grovheden, oplyser Rigspolitiet.

Derfor har vi i denne guide samlet fem ting, som du bør tjekke, hvis du køber en iPhone, der ikke kommer til dig som fabriksny fra eksempelvis dit teleselskab.

1. Er iPhonen er meldt stjålet?

For at tjekke om en iPhone er meldt stjålet skal du kontakte Politiet på 114. Her kan de verificere om IMEI-nummeret, der er unikt for alle telefoner, er registreret som stjålet eller bortkommen.

Rigspolitiet opfordrer desuden til altid at kende sælgerens fulde navn og adresse. Ender du i en straffesag om hæleri er du bedre stillet, end hvis du blot har handlet med ”en du har mødt på en rasteplads”.

Tip: Find IMEI-nummeret på mobilen – sådan gør du

2. Er aktiveringslåsen de-aktiveret?

TJek af aktiveringslås på iPhone og iPad (Foto: MereMobil.dk)

TJek af aktiveringslås på iPhone og iPad (Foto: MereMobil.dk)

Med iOS 7 indførte Apple en aktiveringslås på iPhone og iPad. Her knyttes telefonens IMEI-nummer sammen med et Apple ID. Køber du en telefon som er aktiveringslåst, vil du blandt andet ikke kunne totalnulstille telefonen, såfremt du ikke kender det Apple ID og password, der tidligere har været anvendt.

Apple tilbyder en online-service hvor du kan tjekke om aktiveringslåsen stadig er aktiveret.

Link: Tjek status for aktiveringslås

Hvis låsen er aktiveret skal du bede om, at Find Min iPhone tjenesten bliver slået fra. Det kan ske under Indstillinger > iCloud > Find Min iPhone.

3. Tjek garanti, service og support

TJek af support og service på iPhone og iPad (Foto: MereMobil.dk)

TJek af support og service på iPhone og iPad (Foto: MereMobil.dk)

Du kan teste om telefonen har den alder som sælgeren påstår, samt om den iPhone (eller iPad) du vil købe, er omfattet af telefonsupport og reparation- og servicedækning.

Servicedækningen fra Apple er 12 måneder fra den dato hvor produktet er aktiveret, men i Danmark har vi 2 års reklamationsret, hvilket Apple naturligvis også skal overholde.

På Apple onlineværktøj til test af service- og support kan du f.eks. læse, at et produkt har reparations- og servicedækning ind til 26. december 2016. Oven i dette skal så lægges ét år yderligere.

Med andre ord kan du få enheden serviceret frem til den dato Apple skriver plus et år ekstra.

Link: Tjek din service og supportdækning

Du finder serienummeret via Indstillinger > Generelt > Om > Serienummer.

4. Slet alle data

Inden du køber en telefon bør du sikre køberen har slettet alle sine gamle data, så du får en ren telefon.

En iPhone (eller iPad) kan slettes og nulstilles til fabriksindstillinger via Indstillinger > Generelt > Slet alt indhold og indstillinger.

For at totalslette skal det Apple ID og password telefonen er sat op med indtastes.

5. Bed om kvittering

Du bør altid sikre dig, at du får kvitteringen med på produktet. Så kan du se den nøjagtige købsdato og bedre sikre, at du ikke køber en stjålet telefon.

Desuden bør du aldrig forudbetale det fulde beløb, hvis en telefon skal sendes med posten, da du ingen garanti har for, at sælgeren har rent mel i posen, og rent faktisk sender telefonen til dig.

Mere til historien

Ved brugtkøb af en iPhone bør du spørge til, om telefonen har været til service og i givet fald hvor. Kun et autoriseret Apple-godkendt værksted kan nemlig håndtere sager med knuste skærme, og uautoriseret reparation kan i værste fald koste din telefon livet.

Sådan beskytter du din iPhone mod tyveri

GUIDE: Du kan gøre livet meget sværere for tyven, der har hapset din nye iPhone.

(mere…)
Den store årlige Apple-event – dette kan du forvente

Datoen for udviklerkonferencen WWDC, som Apple afholder hvert år, er offenliggjort.

(mere…)
Stort søgsmål: Apple skaber monopol

App Store, Apple Watch, og et lukket system. Nu skal Apple forholde sig til et nyt søgsmål. Denne gang er det hjemme i USA.

(mere…)
Apple klar med ny vigtig iOS-opdatering

Apple har netop frigivet nye softwareopdateringer til de forskellige platforme. Nyt til iOS, VisionOS og iPadOS. Download nu.

(mere…)
Apple annoncerer nye iPads i næste uge

Nye iPad-modeller kan være på vej - måske allerede i næste uge. Sådan lyder de seneste rygter.

(mere…)
Google Gemini skal måske drive AI-funktionerne i iOS 18

Måske får iPhone i iOS 18 indbygget AI-funktionalitet, som er leveret af konkurrenten Google Gemini.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram