6 facts om smartphones og genbrug
Efterhånden er samfundet blevet “køb nyt og smid ud” og sådan er det også med smartphones. Vi har samlet et par facts om smartphones og genbrug.
Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at salget af mobiltelefoner er kraftigt stigende på verdensplan, samtidig med at de bruges i kortere og kortere tid, inden vi skifter dem ud med en nyere model. Alligevel kan tallene overraske, når man ser på hvor store mængder mobiler der kasseres hvert år, og hvor lille en andel der reelt set genbruges.
Der smides årligt 65.000 tons mobiltelefoner ud, og det er kun 11 procent af disse der genbruges.
Langt de fleste mobiler ender deres liv i skuffer og skabe, selvom de ofte stadig fungerer fint. Ofte er det også blot et opladerstik, et batteri eller en skærm der er stået af, og så er det forholdsvist let at få den fikset, så den kan få en ny ejermand.
Forbruget af smartphones eksploderer på verdensplan i disse år, ikke kun i vesten men bestemt også i Kina, Afrika og Sydamerika.
Refurb har lavet nedenstående grafik, for at sætte fokus på de miljømæssige udfordringer, og fordele og muligheder ved at genbruge smartphones.
Lad din næste mobil være en genbrugt
Hos Refurb har de specialiseret sig i at genbruge smartphones.
Ved at købe en genbrugt smartphone hjælper du både miljøet og pengepungen. Der er nemlig mange penge at spare, og naturen har brug for, at vi forlænger levetiden på mobiler, så der ikke skal produceres ligeså mange nye enheder.
Alle mobiler hos Refurb er testet og nyinstallerede, og du får 12 måneders garanti, hvilket er dobbelt op i forhold til mange andre elektronikforhandlere. Derudover har du naturligvis to års reklamationsret på alt hvad du køber hos os – både på brugt og nyt udstyr.
Det betyder, at du faktisk i mange tilfælde er bedre stillet end ved køb af en ny mobiltelefon.
Forklaring af smartphone statistikkerne
Som det ses i toppen af grafikken, er det i dag cirka en tredjedel af verdens befolkning, som har en mobiltelefon. Det er næsten en fordobling på fire år, og en del af denne udvikling skyldes i høj grad, at udviklingslandene køber smartphones som aldrig før.
Mange afrikanere og kinesere har ikke råd til en bærbar computer, og derfor bliver deres første device en smartphone.
65.000 tons skrot per år (fra smartphones), er et tal som er svært at forholde sig til. Derfor har de prøvet at gøre det lidt mere jordnært, ved at sammenligne det med det tungeste dyr, der nogensinde har levet – blåhvalen.
Vægten af ét års kasserede mobiltelefoner svarer til 455 blåhvaler!
Det kræver enorme mængde naturressourcer at fremstille disse apparater, og derfor er det ret kritisk, at det kun er ca. 11% af disse smartphones, som rent faktisk bliver genbrugt i dag.
Hvad betyder det konkret for miljøet når vi genbruger?
Ifølge en undersøgelse hos Nokia har det stor betydning.
Hvis blot hver fjerde af os genbrugte én enkelt smartphone, så ville det svare til at vi kunne tage fire millioner biler af vejene. Det er en stor mængde drivhusgasser, som kunne være undgået.
Med andre ord kunne vi spare 240.000 tons råstoffer, hvilket svarer til drivhusgasser fra fire millioner biler.
Genbrug af elektronik er særlig effektiv ift. at beskytte naturen, da elektroniske produkter har en meget høj koncentration af giftige stoffer, hvilket du kan læse mere om i denne infografik omkring computere og genbrug.
Mere til historien
Det er faktisk kun 13 procent af danskerne, som videresælger deres gamle telefon på f.eks. DBA.dk, når de udskifter den til en ny model. Det viser en ny undersøgelse, som analysefirmaet Wilke har lavet for teleselskabet 3.
Læs også:
– Retro-telefoner kan være penge værd