Endelig: Nu har du ret til reparation

Den såkaldte “right to repair act” er stemt igennem i Europa-Parlamentet.

en mobiltelefon med værktøj
HMD Global, som står bag Nokia-telefonerne, landede i efteråret på en prestigefyldt liste, da det velansete amerikanske nyhedsmagasin Time Magazine udpegede den reparationsvenlige Nokia G22
som en af de bedste opfindelser i 2023. (Foto: HMD Global/PR)

Den længe ventede “right to repair act” er blevet stemt igennem i Europa-Parlamentet.

Det betyder en styrkelse af genanvendeligheden af blandt andet mobiltelefoner og andet elektronisk udstyr, som bruges i hverdagen.

I al sin enkelhed går right to repair act – altså borgerens ret til reparation – ud på, at EU-borgere har ret til at få repareret deres elektronik til en fair pris. Det forlænger logisk nok produkternes levetid, og kan bremse de voksende dynger af elektronikskrot – også kaldet e-affald.

– “Det her er en vigtig milepæl for parlamentet og dets forpligtelser til at gøre forbrugerne bedre rustet i kampen mod klimaforandringerne,” udtaler Europa-Parlamentetsmedlemmet René Repasi i en meddelelse på EU-Parlamentets hjemmeside.

Samme René Repasi lover, at det ikke kun bliver nemmere at få repareret sine ting, men også billigere, så reparation kan betale sig frem for at smide ud og købe nyt.

– “Den nye lovgivning forlænger juridiske garantier i 12 måneder ved valg af reparation, giver bedre adgang til reservedele og sikrer nemmere, billigere og hurtigere reparationer,” udtaler René Repasi.

Et tiltrængt opgør

Opgøret med smid-ud-tendensen er tiltrængt viser en frisk rapport fra FN. Rapporten viser, at frem mod 2030 anslås e-affald globalt at vokse til 82 millioner ton. Alene fra 2022 til 2030 vil det være en stigning på intet mindre end 32 procent.

Samtidig estimeres genanvendelsesraten, at falde fra 22,3 procent i 2022 til 20 procent i 2030. Det sker fordi genanvendelsesindsatsen ganske simpelt ikke kan følge med væksten af elektronisk affald på verdensplan.

Right to repair act betyder også, at fabrikanterne skal tilbyde “rettidig og omkostningseffektiv reparationsservice”, ligesom de har pligt til at oplyse forbrugerne om reglerne.

EU-landene har 24 måneder til at indføre right to repair act i den nationale lovgivning.

Mere til historien

EU har stiller også nye krav til producenterne om blandt andet reparationsbarhed, holdbarhed og opgradering af styresystemet. Læs om det her

Skrækindjagende mange danskere er uvidende om e-affald

FN-rapport viser, at mængden af elektronisk affald stiger voldsomt hurtigere, end vi kan nå at genanvende den.

(mere…)
EU stiller vilde krav til nye telefoner

EU har stiller nye krav til producenterne om blandt andet reparationsbarhed, holdbarhed og opgradering af styresystemet.

(mere…)
Elektronik fra genbrugspladsen skal have nyt liv

Elektriske- og elektroniske enheder skal genbruges, så de kan få nyt liv. Målet er, at 60.000 produkter skal tilbage til forbrugerne.

(mere…)
Nokia-mobil får flot anerkendelse

Som den eneste mobiltelefon er bæredygtig Nokia-model landet på prestigefyldt liste.

(mere…)
Overraskelse: Apple bakker pludselig op om reparationsret

En vedtaget lovpakke i en amerikansk delstat har fået Apple til ændre kurs.

(mere…)
Dansk universitet undgår over 276 tons CO2 ved at genbruge it-udstyr

Genbrugsprojekt har en genbrugsrate på 91 procent - og så tjenes der penge.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram