EU stiller vilde krav til nye telefoner

EU har stiller nye krav til producenterne om blandt andet reparationsbarhed, holdbarhed og opgradering af styresystemet.

en mobiltelefon der er skilt ad
Nokia G22, som i store træk kan repareres hjemme, er foran for sin tid. I 2025 stiller EU krav om mærkning af, hvor nemt det er at reparere et produkt. (Foto: HMD Global/PR)

Energimærkning af mobiltelefoner og tabletcomputere har i nogle år været på vej gennem EU-systemet, men nu er der sat dato på.

Der vil således være krav om energimærkning for mobiltelefoner og tabletcomputere, der sælges i EU fra den 20. juni 2025.

Smartphones og tablets skal vise information om deres energieffektivitet, batterilevetid, beskyttelse mod støv og vands samt modstand mod utilsigtede fald. Det er også første gang, at et produkt, der bringes på EU-markedet, skal vise en reparabilitets-score.

Kort sagt drejer det sig om følgende tre krav:

  • Batteriets holdbarhed (for hver opladning samt alle opladninger) 
  • Holdbarhed (stød og fald, støv- og vandtæthed) 
  • Reparationsbarhed (score baseret på, hvor nemt det er at reparere et produkt)

Forbrugerne vil fra skæringsdatoen blive mødt af nedenstående velkendte energimærke, som så kan hjælpe forbrugerne med at træffe mere informerede og bæredygtige valg og tilskynde til bæredygtigt forbrug, skriver EU Kommisionen i en meddelelse.

en label med energimærkning

Krav om bæredygtig design

Udover energimærkningen stilles der fra samme dato krav om et miljøvenligt design og dermed udformning af bæredygtige mobiltelefoner og tabletcomputere.

Kravene er følgende:

  • Modstand mod utilsigtede fald eller ridser og beskyttelse mod støv og vand
  • Tilstrækkeligt holdbare batterier, som kan modstå mindst 800 cyklusser af opladning og afladning, mens de bevarer mindst 80 procent af deres oprindelige kapacitet
  • Regler om adskillelse og reparation, herunder forpligtelser for producenter til at stille kritiske reservedele til rådighed inden for 5-10 arbejdsdage og i 7 år efter afslutningen af ​​markedsføringen af ​​den sidste enhed af en produktmodel
  • Tilgængelighed af opgraderinger af operativsystemet i længere perioder (mindst 5 år fra datoen for slutningen af ​​markedsføringen af ​​den sidste enhed af en produktmodel)
  • Ikke-diskriminerende adgang for professionelle reparatører til enhver software eller firmware, der er nødvendig for udskiftningen

LÆS MERE: Telefoner skal opdateres i 5 år – ny EU-lov fra 2025

I EU-meddelelsen fremgår det, at mobiltelefoner og tablets produceret under ovenstående krav og regler vil spare næsten 14 terawattimer i primærenergi hvert år i 2030.

Det er en tredjedel af disse produkters primære energiforbrug i dag. De nye regler skal også være med til at optimere brugen og genanvendelsen af ​​kritiske råvarer, skriver EU.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

For et år siden lancerede Nokia modellen G22, som måske er den smartphone på markedet, som nemmest kan repareres hjemme på køkkenbordet. Læs mere om det her

Alle kender MitID – EU-udgave skal udvikles

Den digitale tegnebog og MitID til EU-borgere er kommet på tegnebrættet, lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.

(mere…)
Fra 2025 skal din telefon opdateres i flere år

Softwaren skal vedligeholdes gratis i lang tid efter, at en telefon er taget af markedet. Ny lovgivning træder i kraft fra sommeren 2025.

(mere…)
Nokia-mobil får flot anerkendelse

Som den eneste mobiltelefon er bæredygtig Nokia-model landet på prestigefyldt liste.

(mere…)
Overraskelse: Apple bakker pludselig op om reparationsret

En vedtaget lovpakke i en amerikansk delstat har fået Apple til ændre kurs.

(mere…)
Elbilerne i EU har vilde vækstrater

Flere end 500.000 nye elbiler i EU i år. Danmark oplevede en imponerende stigning på 102,4 procent.

(mere…)
Du skal selv kunne skifte telefonens batteri

Batteriet i telefonen skal kunne skiftes uden brug af specialværktøj, lyder det fra Europa Parlamentet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram