Skrækindjagende mange danskere er uvidende om e-affald

FN-rapport viser, at mængden af elektronisk affald stiger voldsomt hurtigere, end vi kan nå at genanvende den.

bunke mobiltelefoner
På dette billede ses et udsnit af 12.000 mobiltelefoner til videresalg, genbrug eller forsvarlig destruktion, som blev indsamlet via Telia Recycle i 2020. (Foto: Telia)

Hvis alle på kloden levede, som vi gør i Danmark, så er de ressourcer, som Jorden selv kan nå at regenerere i løbet af 2024, opbrugt. Og faktisk opbrugt for længst.

Den skræmmende nyhed ramte medierne den 16. marts 2024. Ikke nok med det, så er det ifølge den grønne tænketank Global Footprint Network kun Canada, USA, De Forenede Arabiske Emirater og Luxembourg der bruger ressourcerne hurtigere end Danmark.

Måske er der en forklaring på Danmarks lidet flatterende præstation ud i ressourceforbruget. I hvert fald hvis man kigger det allestedsnærværende elektronik. Forklaring er udbredt uvidenhed.

Ifølge Swappie, som har specialiseret i at renovere og sælge brugte iPhones, så ved knapt syv ud af ti danskere ikke, hvor meget elektronikaffald – også kaldet e-affald – sviner.

Vi er dog bekymrede

En FN-rapport viser, at frem mod 2030 anslås e-affald globalt at vokse til 82 millioner tons, hvilket ifølge undersøgelsen svarer til, at der smides over 1.000 bærbare computere ud hvert sekund.

Swappies undersøgelse er foretaget via e-mail i Europa – herunder 708 respondenter i Danmark -, og til trods for det generelt lille kendskab til det aftryk, elektronisk affald efterlader, giver langt størstedelen af respondenterne udtryk for, at de er bekymrede for mængden af CO2, de udleder.

Knapt halvdelen vurderer deres bekymring som 4 eller 5 på en skala fra 1-5 og indikerer således høj bekymring for deres personlige miljøaftryk. Fem procent vurderer, at de ikke er bekymret overhovedet.

FN har konstateret, at mængden af elektronisk affald er steget med intet mindre end 82 procent fra 2010 til 2022, og mængden ser altså ud til at stige til 82 millioner ton i 2030, hvilket er en stigning på yderligere 32 procent.

Samtidig estimeres genanvendelsesraten, at falde fra 22,3 procent i 2022 til 20 procent i 2030. Det sker fordi genanvendelsesindsatsen ganske simpelt ikke kan følge med væksten af elektronisk affald på verdensplan.

Med til historien hører også, at Danmark ifølge Global Footprint Network i år havde opbrugt sin del af klodens ressourcer 12 dage tidligere end sidste år …

Mere til historien

EU har stiller nye krav til producenterne om blandt andet reparationsbarhed, holdbarhed og opgradering af styresystemet. Læs om det her

Endelig: Nu har du ret til reparation

Den såkaldte "right to repair act" er stemt igennem i Europa-Parlamentet.

(mere…)
EU stiller vilde krav til nye telefoner

EU har stiller nye krav til producenterne om blandt andet reparationsbarhed, holdbarhed og opgradering af styresystemet.

(mere…)
Elektronik fra genbrugspladsen skal have nyt liv

Elektriske- og elektroniske enheder skal genbruges, så de kan få nyt liv. Målet er, at 60.000 produkter skal tilbage til forbrugerne.

(mere…)
Nokia-mobil får flot anerkendelse

Som den eneste mobiltelefon er bæredygtig Nokia-model landet på prestigefyldt liste.

(mere…)
Overraskelse: Apple bakker pludselig op om reparationsret

En vedtaget lovpakke i en amerikansk delstat har fået Apple til ændre kurs.

(mere…)
Dansk universitet undgår over 276 tons CO2 ved at genbruge it-udstyr

Genbrugsprojekt har en genbrugsrate på 91 procent - og så tjenes der penge.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram