Podcast #18: Bliv en bedre mobilfotograf

Det bedste kamera er det, du har med. Her er tips og råd til, hvordan du bliver en bedre fotograf med smartphonen i hånden.

Alle smartphones har et kamera, og i de fleste tilfælde bliver billederne hæderlige. Med få lette kunstgreb kan du gøre resultatet endnu bedre.

Det fortæller Nicolai Brix, som i mere end 15 år har levet af fotografering. Hans billeder spænder vidt, og kan ses i alt fra Ekstra Bladet til Alt For Damerne.

I Teknologimagasinet MereMobil, der udkommer som podcast, deler den professionelle fotograf ud af sine erfaringer og giver gode råd, som alle kan få glæde af.

Vurdering af testbilleder

Når man, som mobilkøber skal afgøre, hvilken telefon der tager de bedste billeder, er det mørke områder, der skal ses efter i sømmene. Alle telefoner leverer et godt resultat i sollys, men på caféen eller ved festen med dunkel belysning, bliver mobilkameraerne pressede.

 – ”Kig på sorte og mørke områder. Mange gange bliver disse områder grynede og sort bliver gråt,” fortæller Nicolai Brix.

Det er dermed ikke billederne fra sommerferien i Spanien, der skal danne grundlag for mobilvalget, men fotos taget ved privatfesten hos onkel Jørgen.

Tager telefonen hæderlige billeder under forhold hvor kameraet bliver presset, er der en høj grad af sandsynlighed for, at resultatet ved gode lysforhold også er fornuftigt.

 – Minitest: Nokia Lumia 1020 er måske årets kameramobil

Optikken er vigtigst

Antallet af megapixels er ikke et kvalitetsudtryk. Linsen er meget vigtigere.

 – ”Mit eget spejlreflekskamera har kun 12 megapixels, og har jeg printet billeder til husfacader, uden problemer,” siger fotografen.

Han vil hellere holde øje med hvem linseproducenten er, som eksempelvis Carl Zeiss. Glas, slibninger og lysets brydning bør håndteres af firmaer med store kompetencer, hvilket ifølge Brix er langt bedre, end en tilfældig linse fra en obskur fjernøstlig producent.

Smartphonen udrydder lommekameraet

Gå tættere på – zoom sidder i dine ben

Mobilbrugerne skal huske, at digitalt zoom dræber ethvert billede, da man her laver et billedeudsnit, der kan resultere i, at billedet ender med kun at være på én megapixels.

 – ”Der er en god huskeregel, at hvis billedet ikke er godt nok, er det fordi du ikke er tæt nok på. Det bliver nærværende, hvis vi kommer tæt på. Zoom ligger i benene. Gå tættere på, og hold dig fra zoom-knappen,” er rådet fra Nicolai Brix.

Et andet godt tip er, at komme i øjenhøjde med motivet. Når der fotograferes f.eks. børn, så gå ned i knæ, fremfor at fotografere oppefra og ned. Andre vinkler, som resultatet af en fotograf der bevæger sig omkring motivet, giver også mere interessante fotos.

Hold mobilen vandret

De fleste mobiler har mulighed for at sætte et gitter på skærmen. Denne grid kan hjælpe fotografen til billeder med bedre balance. Når man placerer motivet der hvor linjerne skærer, bliver oplevelsen for den der kigger på billedet bedre.

Her kan man med fordel sætte sig ind i ”rule of thirds”.

 – ”På et klassisk billede skal personen kigge indad i billedet i det bredeste felt. Placer øjnene i krydset som et ved et sigtekort i ’rule of thirds’. ,” fortæller Nicolai Brix til MereMobil.dk.

Han opfordrer til, at man ikke tager billeder på højkant, fordi fotos i dag typisk ses på en skærm i bredformat.

 – Hold mobilen rigtigt når du skyder video og tager billeder

Efterbehandling på telefonen

Hvis ikke mobilens indbyggede fotoapplikation er nok, kan den med fordel udskiftes.

Camera Plus er på iPhone en mulighed for at få mere kontrol over elementerne i fotograferingen. Det er den app der i fotokredse oftest henvises til, som absolut ’must have’. Camera Plus koster syv kroner, og findes ikke til Android.

Udtrykket på billeder kan ændres dramatisk ved at anvende sort/hvid i efterbehandlingen. Noir Photo skaber kraftfulde filmiske resultater. Noir Photo findes kun til iPhone og iPad. App’en koster 19 kroner.

 – ”Mine store helte er Robert Capa og Eugene Smith og jeg har en forkærlighed for sort/hvid. Man skal huske, at i et godt sort/hvid billede skal der være et sted, som er helt hvidt og et som er helt sort,” siger Nicolai Brix.

  – Tip: Foldercam sorterer dine fotos

5 gode råd fra fotografen

1. Gå efter et kendt brand der har leveret objektivet (linserne) f.eks. Carl Zeiss.

2. Der må helst ikke være gryn/korn på indendørs-billedernes skyggeområder.

3. Indendørs festbilleder er den ultimative test for et kamera. Hvis du er tilfredse med dem, så er du godt på vej.

4. Kontroller om farverne er naturlige ved højst solskin. Ofte kan en meget blå himmel få et turkis skær. De gode kameraer håndterer himmel uden dette skær.

5. Husk megapixels ikke er alt. Der skal kun 3 megapixels til at printe A4, og hvor tit gør du det? Faktisk kan få pixel være en fordel i forhold til støj ved svagt lys.

Kilde: Nicolai Brix

Nicolai Brix er en af de fotografer som er stået en smule af gear-ræset. Lidt men godt synes at være princippet, da hans foretrukne kamera er Fujifilm X100.

 Lyt: Podcasten ”Bliv en bedre mobilfotograf”

I Teknologimagasinet MereMobil, episode 18, er gæsten fotograf Nicolai Brix. Du kan se et udpluk af hans arbejde på nicolaibrix.com.

 – Sådan lytter du til podcasten fra MereMobil.dk

Afspiller og link til download finder du i toppen af denne artikel. Du kan også hente MereMobil i iTunes Podcast, via TuneIn Radio eller finde os på YouTube.

Programmet kan også lyttes på FM via Radio Update.

Lyt også til flere udsendelser fra MereMobil.dk.

Tilrettelæggelse:
John G. Pedersen

Producer:
Mike Forde

Mere til historien

Nikolai Brix arbejder også med video. Nedenstående er skudt med DSLR-kamera. Objektiverne er meget lysstærke og man skal op i meget dyre professionelle kameraer, for at opnå samme resultat.

http://www.youtube.com/watch?v=o0PwazTzix4&

Så vigtige er softwareopdateringer til din telefon

PODCAST: Skal du købe en ny telefon, hvis den gamle ikke længere opdateres? Her er svaret.

(mere…)
Apple advarer: Lav ikke mormor-tricket

TIP: Apple underkender det gamle trick med at smide en våd telefon i ukogte ris.

(mere…)
Så meget kan du spare ved at skifte til en elbil

TIP: En gennemsnitslig pendler kan spare 14.500 kroner om året ved at køre i en elbil på arbejde fremfor en dieselbil. Beregn selv.

(mere…)
5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
Sådan kommer du i gang med backup i skyen

GUIDE: Du kan let lave backup i skyen. Her er guiden til, hvordan du kommer i gang med at sikre dine data og hvad du skal være opmærksom på.

(mere…)
I dybden med OnePlus 12 og 12R

PODCAST: Jeg fortæller om OnePlus' nyeste modeller. Hør også når jeg overrasker Ida på 9 år med hendes første telefon.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram