5 ting du skal tænke over før dit barns første mobil

GUIDE: Når ens barn skal have den første mobil, så er der mange ting at tænke over. Her er mine 5 gode råd inden du køber en mobil til dit barn.

KORT UDGAVE
Som forælder oplever man, at teknologi hurtigt bliver en del af børns liv, og beslutningen om den første mobil kræver nøje overvejelse. Vigtige faktorer inkluderer dialog med barnet om mobilbrug og de potentielle risici, fastsættelse af klare regler for brug, samt opmærksomhed på barnets telefonvaner. Derudover bør man forklare barnet de økonomiske omkostninger samt overvåge køb af apps og spil. Det anbefales ofte at starte med en aflagt telefon fra familien.
børn dataforbrug smartphone
Her er mine tips til, hvad du skal tænke over, før dit barn får en telefon (Foto: MereMobil.dk / AI)

Er du forælder, så ved du, at tiden flyver afsted.

Når man først får barnet, så siger mange altid, at man skal huske at nyde det. Før man ved af det, så er man faktisk der, hvor man mindes, at ens barn havde en rangle, men nu kan barnet styre en smartphone bedre end en selv.

I disse dage starter skolerne igen efter ferien, og det betyder også, at mange børn kommer i skole, og nogle skal gå hjem selv. Det er en af grundene til, at nogle forældre overvejer den første telefon til deres barn.

Men hvilken telefon skal du vælge som den første mobil?

Børn i dag vokser op med teknologi som en fast del af deres hverdag. Det er et faktum, vi ikke kan ændre på. Men vi skal også huske, at det skal være med måde. Skærmen kan gøre børnene afhængige og være grunden til mange konflikter.

Undersøgelser for år tilbage viste, at danske børn i gennemsnit er 9 år, når de får deres første mobiltelefon.

Det vil jeg sige passer meget godt med min egen datters omgangskreds. Der har de fået dem mellem 8- og 10-årsalderen. Og som forælder er det også noget, som jeg har overvejet nøje inden.

Jeg har samlet nogle af de ting, som jeg mener, skal overvejes før mobilkøbet til barnet.

LÆS MERE: Forsikring: Sådan er du dækket når iPad’en går i stykker

5 gode råd inden “den første mobil”

1. Dialog med barnet

Det er utrolig vigtigt, at du taler med dit barn om, hvordan man bruger en mobil, og hvilke farer der kan være. Børn er godtroende og kan ikke selv gennemskue alle risici. Derfor skal du gøre det klart for dit barn, at de kun må være i kontakt med nogen, de kender. Der er flere børn, som oplever grooming. Men vi har også hørt, at telefoner (og skærme generelt) giver afhængighed.

2. Skal der være regler?

Jeg mener, at du skal sætte regler op for dit barns brug af mobilen. Det kan være alt fra, om de må sende beskeder, mens I sidder samlet ved bordet, til om der også er tidspunkter, hvor de skal lære at være “offline”.

Det er en rigtig god idé at sætte begrænsninger for, hvor, hvornår og hvor meget dit barn må bruge mobilen. Vi ser alle, hvordan både børn og voksne kan sidde med næsen nede i telefonen uden at være til stede, der hvor vi befinder os fysisk.

Faktisk er det også vigtigt, at man til klassearrangementer tager stilling til, om børnene må medbringe mobiler. Der er ofte grunde til, at flere og flere skoler vælger at være ”mobilfri”, netop for at styrke sammenholdet.

3. En meget STOR udgift

Det er også en god idé at forklare barnet, hvor meget en mobiltelefon koster – ikke kun at købe telefonen, men også hvis den går i stykker, bliver glemt eller stjålet.

Der er flere selskaber, som har børneabonnementer, det kan være det er relevant.

Her kan du se nogle eksempler på børneabonnementer Annoncelink

4. Spil og apps koster

Det er også vigtigt, at du snakker med dine børn om apps og spil – og det at købe diverse ting.

Det kan måske være svært for barnet at forstå, at man faktisk betaler med rigtige “menneskepenge”. Du kan som forælder sætte lås og kode på, så barnet ikke selv kan købe apps – hverken in-apps eller almindelige app-køb.

5. Opmærksomhed på brugen

Vær opmærksom på dit barns brug af telefonen.

Bruges den meget eller blot f.eks. til at ringe/skrive om legeaftaler? Og hvordan behandler barnet telefonen?

Det er en god idé at være opmærksom på, hvor meget dit barn bruger den, og om dit barn reagerer negativt på, at du holder opsyn.

Tjek også, om barnet får beskeder og opkald fra nogen, som du ikke ved, hvem er.

Hvilken mobil skal dit barn have? 

Der er mange børn, som får en aflagt telefon af forældrene eller anden familie.

Dette kan være en god idé, da man skal passe på med at give en helt ny, især hvis det er en topmodel. Det kan være svært at nedgradere senere, når barnet på et tidspunkt skal have en ny.

Men man skal gøre op med sig selv, om det skal være en iPhone eller Android. Har resten af familien et af de to styresystemer, vil det være relevant at vælge dette.

LÆS MERE: Derfor overvåger forældrene børnene via GPS

Pas på skærmen

Skærmen er noget af det dyreste at udskifte og det, der lettest går i stykker. Her dækker hverken garanti eller reklamationsret.

En god ting er i hvert fald at undersøge markedet og stå ved sin beslutning om, hvilken type mobiltelefon man ønsker, ens barn skal have, og ikke føle sig presset over “alle de andre har en…”.

Læs også denne guide med flere råd til børn og mobiler.

Mere til historien

Køb af mobiltelefoner til børn skaber ofte uenighed. Skal de have “det bedste af det bedste” fra starten? Hvornår er de gamle nok til en topmodel – ved konfirmationsalderen eller senere? Del din mening i kommentarfeltet. Børn kan hurtigt blive forvente, så måske skal man være forsigtig med at give dem for meget for tidligt.

Idéer til tech-julegaver for hele familien

KØBSGUIDE: Mangler du idéer til julegaverne? Så kan du få lidt tips her, hvor der er idéer til hele familien.

(mere…)
Danske børne-apps er bedst til at beskytte børns data

En ny undersøgelse viser, at danske apps til børn er bedre til at beskytte børns data end udenlandske apps.

(mere…)
Er Eesy dårligere end YouSee?

TIP: Får du dårligere dækning og lavere hastighed ved at vælge Eesy frem for YouSee?

(mere…)
5 billige headsets med ledning til børn

GUIDE: Mine børn skal have et sæt billige hovedtelefoner med ledning til skolebrug. Her er 5 headsets, som jeg har overvejet at købe.

(mere…)
Her finder du den populære FM-nødradio med solceller og håndsving

OVERBLIK:  Solceller, SOS-lommelygte og powerbank skal være i ens nødkit. Denne FM-radio er særligt eftertragtet.

(mere…)
Sådan bruger du dobbelttryk på Apple Watch

TIP: Apple Watch Series 9, Series 10 og Ultra 2 har en smart dobbelttryk-funktion. Læs hvordan du bruger det.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram