Første mobiltelefon til børn | Guide til forældre

GUIDE: Hvornår skal børn have den første mobil? Hvilket abonnement skal vælges? Her er hjælp til børn, forældre og mobiler.

KORT UDGAVE
Her er nogle råd om, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger et mobilabonnement, en telefon og en platform dit barn. Du bør have en god samtale med barnet om fornuftig mobilbrug og de muligheder og risici, der følger med en smartphone
mobiltelefon børn barn
Man skal overveje mange ting, inden barnet skal have den første telefon (Foto: Andrea Piacquadio)

Et nyt år er i gang, og mange forældre overvejer, om det er nu, at deres barn/børn skal have en mobiltelefon.

Det kan være, at børnene selv skal gå hjem eller man bare som forældre synes, at det giver frihed og ro i maven, at de kan få fat i børnene.

Inden børn får en mobil, så skal nogle ting overvejes. En smartphone giver nemlig mange muligheder – både gode og dårlige. En god samtale med barnet og fornuftig mobilbrug er på sin plads.

En smartphone åbner for en verden med fri adgang til internettet. Dette gælder også apps og indhold på nettet, som ikke altid er egnede for børn.

LÆS OGSÅ: Rystende TV 2 dokumentar: Børns mobilspil stjæler alt

Når beslutningen er taget…

Har du først besluttet, at dit barn skal have en telefon, så skal du vurdere, hvor meget data barnet har brug for. Du skal også overveje, om det skal være et særligt børneabonnement eller du blot vælger et ”almindeligt abonnement”.

GUIDE: Sådan undgår du at mobilspil stjæler og misbruger dine børns data

Fordele ved et børneabonnement kan være, at der kan spærres for forskellige ting, som kan få regningen til at løbe løbsk.

Herunder finder du et par vejledende nøgletal til, når du skal vælge mængden af data (GB) i abonnement.

SÅ MEGET DATA BRUGER TJENESTERNE

30. min. YouTube pr. dag = 6 GB data/md.
30. min. Online spil pr. dag = 100 MB/md.
30. min. Musikstreaming pr. dag = 1 GB/md.

Et særligt abonnement til børn kan være en fordel

De forskellige teleselskaber reklamerer i ny og næ med mobilabonnementer, som er målrettet børn. Det kan give større tryghed for dig som forældre, hvis der er større kontrol med abonnementet.

Her er en liste over nogle af de funktioner, der typisk findes i et børneabonnement.

  • Spærring for brug af data i lande som ikke indgår i abonnementet
  • Spærring for opkald til udlandet
  • Spærring for køb af ekstra data
  • Spærring for brug af data, beskeder og samtaler i internationale farvande
  • Spærring for takserede tjenester
  • Spærring af servicenumre
  • Hemmeligt- og udeladt nummer
  • Saldokontrol

OVERBLIKHvad er et børneabonnement?

Flere teleselskaber har forskellige børneabonnementer – simpelthen fordi børnenes behov ændres hurtigt i starten de har en smartphone. Derfor anbefaler vi også, at du som forældre følger forbruget nøje.

Har du børn som gamer og derfor taler med vennerne over telefonen mens de spiller, er det også vigtigt, at du tipper dem om, at de skal være på trådløst netværk (Wi-Fi) og benytte gratis apps som Skype, FaceTime eller andet til samtalerne. Og ellers skal du søge for, at abonnementet har fri tale.

Hvornår får børn deres første mobiltelefon?

Det er meget forskelligt og der er også forskellige behov. Det er også oftest sådan, at der er forskel på om man bor “i byen” eller længere ude. Oftest får dem i byen en mobil tidligere end andre.

-”Danskerne mener, at børnene skal være ældre end de reelt er når de skal have deres første mobil. Forskellen på hvad vi mener og gør, er stor,” sådan skrev vi i 2018 på baggrund af tallene fra en undersøgelse, som Telia havde foretaget.

Her viste det sig, at holdningen var, at børn først skulle have den første mobil, når de var 10,6 år og gik i 4. klasse. Men virkeligheden var markant anderledes – viste resultaterne. Oftest var danske børn nemlig typisk 8,5 år gamle, når de fik den første mobiltelefon.

En iPad eller anden tablet kan for nogle måske også gøre, at behovet for en smartphone er mindre. Børn kan nemlig kommunikere via iPad’en eller tabletten med deres venner.

Der findes også et væld af forskellige smartwatches til børn, som kan være mere aktuelle end en smartphone, hvis behovet er at kunne ringe og skrive til hinanden.

LÆS TESTEN: Xplora X6 Play – det absolut bedste børne-smartwatch

Hvilken telefon – og hvor meget adgang?

Har du besluttet, at tiden er inde til dit barn skal have en smartphone, så skal du også overveje, hvilken telefon skal de have? Samt hvor meget adgang de må have til den. Er der fri adgang eller restriktioner?

Når den første telefon er købt, så er der ingen vej tilbage og du kan glæde dig til en række år med udgifter.

Skal de have en nyere smartphone, en brugt og hvilken platform (Android eller iOS)? Ja, der er et væld af muligheder.

Hvornår er det rigtige tidspunkt til første mobil?

Der er ikke ét tidspunkt, som er det rigtige. Og det er uden tvivl forskelligt fra familie til familie, hvornår det føles rigtigt, at børnene får en smartphone.

Det kan være, at skilsmissebørn tidligere har behovet, da det så er nemmere at holde kontakten til den forælder, som de ikke er hos. Ligesom nogle børn måske er alene hjemme, men her kan løsningen også være, at der er en telefon i hjemmet, så de på den måde har adgang til en til det behov, men ikke ellers.

Man skal føle efter og vurderer ud fra det enkelte barn. Nogle børn er også bedre til at styre det end andre. Det kræver, at børn kan huske også at være sociale med venner, selvom de har en mobiltelefon i nærheden.

Hvornår har dine børn fået deres første telefon? Eller hvornår synes du, at dine børn skal have den første mobiltelefon? Skriv gerne dit svar i kommentarfeltet herunder.

Sådan påvirker skærmbrug børnenes hjerner

Dette gør skærmbrug ved dine børn

Skærmbrug kan føre til dårligere hukommelse og mindre kreativitet. En ekspert giver i denne podcastepisode gode råd til familier med børn. Et skræmmende faktum er, at spil og apps er designet til at kidnappe børnene. Læs mere her og hør episoden herunder eller i din podcast-app; søg efter ‘meremobil’.

Mere til historien

Det er generelt en god idé at tjekke mobilabonnementerne igennem i hele familien i ny og næ. Der kan være penge at spare ved at skifte selskab eller i hvert fald tjekke, hvad der er på markedet.

Læs også:
Nu skal forældre forstå deres børns digitale liv

INFO: Denne artikel er udgivet den 22. august 2023 og genudgivet den 2. januar 2024.

Danske børne-apps er bedst til at beskytte børns data

En ny undersøgelse viser, at danske apps til børn er bedre til at beskytte børns data end udenlandske apps.

(mere…)
5 billige headsets med ledning til børn

GUIDE: Mine børn skal have et sæt billige hovedtelefoner med ledning til skolebrug. Her er 5 headsets, som jeg har overvejet at købe.

(mere…)
Er Eesy dårligere end YouSee?

TIP: Får du dårligere dækning og lavere hastighed ved at vælge Eesy frem for YouSee?

(mere…)
Her finder du den populære FM-nødradio med solceller og håndsving

OVERBLIK:  Solceller, SOS-lommelygte og powerbank skal være i ens nødkit. Denne FM-radio er særligt eftertragtet.

(mere…)
Sådan bruger du dobbelttryk på Apple Watch

TIP: Apple Watch Series 9, Series 10 og Ultra 2 har en smart dobbelttryk-funktion. Læs hvordan du bruger det.

(mere…)
Australien forbyder sociale medier for unge

Australien går forrest i kampen mod sociale mediers påvirkning af unge og har indført et forbud for unge under 16 år mod brug.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram