Styrelse til elbilisterne: Pas på med opladning fra stikkontakten

Du kan ikke bare stikke “mormorladeren” i den første og bedste stikkontakt. Der er risiko for brand, advarer Sikkerhedsstyrelsen.

elbil lades med mormorlader
Sikkerhedsstyrelsen advarer mod ledninger, som hænger ud i luften, og mod ledninger som hænger eller ligger, hvor børn bevæger sig. Foto: FDEL/PR

Når du står der i huset i sommerlandet og stirrer på sikringerne, så skal du være opmærksom på flere ting, inden du stikker “mormorladeren” i stikkontakten for at oplade din kære elbil.

Det er nemlig ikke uden risiko, at trække store mængder strøm over længere tid.

Det advarer Sikkerhedsstyrelsen om. På Facebook skriver styrelsen, at “bilen kan måske ikke nå at blive opladet på én nat”. Underforstået at opladningen sker gennem den såkaldte mormorlader.

Teknisk set er “mormorladeren” i langt de fleste tilfælde et nødkabel, som kan være en løsning for at komme til den nærmeste ladestation. Altså ganske enkelt bilens “reservedunk”.

Tilbage til sikringerne, så er de normalt på 10 ampere, men det er kun tilladt, at trække maksimum 6 ampere fra en stikkontakt.

Sikkerhedsstyrelsen fraråder derfor på grund af risiko for brand, at du lader op med en større belastning.

– “Almindelige husholdningsstikkontakter kan klare gentagne langvarige belastninger på 6 ampere, men der kan altså være brandfare over denne grænse,” skriver styrelsen i opslaget.

Ergo oplad kun med maks 6 ampere, lyder advarslen.

En af de risici der er ved at oplade via en stikkontakt er, at den langvarige belastning udvikler varme i kabler, samlinger og kontakter. Den langvarige varme er det ikke alle elinstallationer, som er gearet til.

🚘 Her finder du et kæmpeudvalg af pærer, olier, bilpleje og alt du har behov for til din bil. Tjek udvalget af biltilbehør og priserne her Annoncelink Bemærk! Der er dag-til-dag levering og 365 dage returret.

Er advarslen et ekko?

Spørgsmålet er så bare om ikke advarslen er et ekko fra før antallet af ladepunkter for alvor tog fart ud over det ganske land?

Således har Mobility Denmark, som indtil fornylig hed De Danske Bilimportører, fredag sendt friske tal ud om antallet af ladepunkter i Danmark.

Mens der ved begyndelsen af sommerferien sidste år var godt 13.000 offentligt tilgængelige ladepunkter i Danmark, er antallet siden vokset med næsten 11.000 til 23.895. Det svarer til en stigning på vilde 83 procent.

Samtidig er antallet af lynladepunkter vokset til 3.212, hvilket svarer til en markant stigning på 182 procent sammenlignet med sidste år.

Den kendsgerning pointerer Sisse Brandt Lundstrøm da også i en kommentar til Sikkerhedsstyrelsens opslag. Hun studser over formuleringen “at der endnu kun er få ladestationer”.

– “Øh undskyld Sikkerhedsstyrelsen, men har I prøvet at køre jer en tur? Der er ret mange ladere – overalt (i DK). Nogen steder kan du finde op mod 50 ladere inden for en radius af få kilometer”, skriver hun og tilføjer: “- i Jylland”.


BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

Kører du på ferie i elbil, så er der en række ting du bør være opmærksom. Læs om det her

Volvo leverer igen biler efter fejlramt software

Volvo EX40 og EC40 har i en periode ikke kunnet udleveres til kunderne på grund af en kritisk softwarefejl.

(mere…)
Mine tanker om elbiler – og besøg hos Polestar

PODCAST: Lyt med når jeg fortæller om mine oplevelser med elbiler. Jeg taler også med Polestar om fremtiden inden for opladning og rækkevidde.

(mere…)
Ny Xpeng G6 klar til danske bilkøbere

Det er snart muligt at prøvekøre den nye Xpeng G6 hos de fire Xpeng Experience Centers i Danmark.

(mere…)
Elon Musk bekræfter udskydelse af Tesla Robotaxi

KORT NYT: Den forventede Tesla Robotaxi skulle være annonceret i august, men udskydes nu.

(mere…)
Ladestandere på vej hos flere dagligvarebutikker

Det bliver nemmere at oplade, mens man handler. Dagrofa og Norlys har indgået aftale om ladestandere.

(mere…)
Geely klar med et bedre batteri til elbilen

Solid state batterier er den hellige gral, men indtil de bliver en realitet har Geely et ”overgangsbatteri” klar.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram