App hjælper med at spotte modermærkekræft

Lange ventetider hos hudlæger rundt i landet kan måske undgås. App er købt af danske regioner og skal udbredes til hele landet.

Appen Dermloop er på vej til de praktiserende læger i Danmark, men varer lidt inden det er implementeret overalt (Foto: Niels Kvorning)
Appen Dermloop er på vej til de praktiserende læger i Danmark, men varer lidt inden det er implementeret overalt (Foto: Niels Kvorning)

Niels Kvorning Ternov, læge på Herlev og Gentofte Hospital, står bag en app, som skal hjælpe praktiserende læger med at opdage hudkræft hurtigere.

Appen hedder Dermloop og er nu købt af de danske regioner og skal udbredes til hele landet, samt om få uger også til USA.

Lægemangel gør plads til teknologien

Lægen tager et billede af patientens modermærke for efterfølgende at sende det direkte videre til en hudlæge, som hurtigt kan give svar om det er noget, der skal tjekkes yderligere. Dermed kan lange ventetider måske undgås, hvor man er bekymret for svaret.

Håbet er derfor, at appen på sigt kan frigive tid hos hudlægerne, samt mindske antallet af unødige biopsier og gøre færre får fjernet godartede hudtumorer.

-”Mit endegyldige mål er, at alle de danskere, der har hudkræft, skal have hurtig og effektiv behandling, mens dem, der ikke fejler noget, får hurtigere svar,” fortæller Niels Kvorning til TV 2.dk.

På sigt kan det blive aktuelt, at patienterne selv kan downloade appen. Men fra start er det altså kun læger, som kan.

Kunstig intelligens kan erstatte læger

Idéen til appen opstod, da Niels Kvorning opdagede, at mange praktiserende læger har svært ved at afgøre om et modermærke er god- eller ondartet. Der er simpelthen for mange med godartede modermærker, som sendes videre i kræftpakken, mens for mange med ondartede modermærker sendes videre med almindelig henvisning.

Det er dog ikke sådan, at alle praktiserende læger i Danmark bruger appen fra nu. Pt. bruges den af omkring 10 procent af de praktiserende læger i Region Hovedstaden og Syddanmark. Mens Niels Kvorning forventer, at den vil være implementeret i hele Danmark om halvandet til to år.

I appen er der også en læringsplatform, som har det formål at lægerne over tid lære mere om modermærker og kan blive bedre til selv at vurdere dem. De kan også i appen få feedback direkte fra hudlægerne.

Til USA også…

Om få uger skal appen udbredes til praktiserende læger i USA, hvor den skal målrettes mod de amerikanere, som ikke har adgang til specialister. Dette er omkring 100.000 borgere.

Mere til historien

Tanken bag appen Dermloop går godt i tråd med de anbefalinger, som Sundhedsstrukturkommissionen præsenterede i sidste uge. Her blev det anbefalet, at flere opgaver skal håndteres hos egen læge og der skal arbejdes mere med digitalisering i sundhedsvæsenet.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram