Sådan gør du noget ved din afhængighed af sociale medier

TIP: Flere og flere danskere bliver afhængige af sociale medier, det viser en ny undersøgelse. Her er 5 tips til at gøre noget ved det.

Sociale medier (Foto: Pixabay.com)
Sociale medier kan give en afhængighed – og en falsk form for “socialisering”. (Foto: Pixabay.com)

De fleste danskere er efterhånden på sociale medier. Ifølge nye tal er 9 ud af 10 danskere på Facebook, Instagram, Snapchat eller lignende.

Faktisk er det så slemt, at omkring 2 procent af danskerne har så svært ved at styre deres forbrug af sociale medier, at de har en decideret afhængighed. Det viser en ny undersøgelse, som forskere fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet står bag. Det skriver TV 2.

1.958 repræsentative personer i alderen 16 til 64 år er igennem to år spurgt til deres forbrug af sociale medier. Her har 2,3 procent af deltagerne et forbrug, som af forskerne defineres som afhængighed.

Dette er når brugen af sociale medier går ud over studie, job eller man føler sig rastløs, hvis man ikke lige kan tilgå de sociale medier.

Der skal kontrol med aldersgrænsen på sociale medier

Omregnes de 2,3 procent til at skulle udgøre alle danskere med adgang til sociale medier, så svarer det til 86.000 danskere, lyder det fra Ziggi Santini, som er forsker og hovedforfatter på studiet.

Studiet viser, at personer med afhængighed af sociale medier har tre gange så stor risiko for at udvikle depression og 4,5 gange så stor risiko for at føle sig ensom, samt de er i større risiko for at miste nære sociale relationer.

Undersøgelsen viser også, at cirka 60 procent af de adspurgte har symptomer på afhængighed, mens 30 procent ikke viser tegn på at have et problematisk forhold til sociale medier.

Der har gennem de senere år været skrevet om smartphone-afhængighed – og nu også af de sociale medier. Men mange af de, som er afhængige af mobilen har nok også brug for et “fix” af sociale medier.

Danskerne bruger sociale medier som aldrig før

De råd, som virker mod smartphone-afhængighed, virker også mod afhængighed af de sociale medier.

5 råd mod smartphone afhængighed

  1. Fastsæt tidspunkter, hvor du er online. Skriv eksplicit på din mail eller Facebook, at du tjekker din indbakke på et givent tidspunkt. Lav en fælles aftale med skolekammerater eller omgangskreds.
  2. Vær bevidst om, hvad telefonen skal bruges til. Planlægning, kommunikation, kalender er i orden. Skær de ‘tomme kalorier’ væk, hvor du bruger telefonen uden formål.
  3. Sørg for at indgå i sport, fysiske aktiviteter og hobbyer, hvor kroppen og sanserne aktiveres, og hvor telefonen ikke indgår.
  4. Gør det til en sport at være nærværende uden smartphonen.
  5. Vær til stede i det, du laver, i stedet for at have telefonen i hænderne. Vask op, hvis du vasker op. Gå tur, hvis du går en tur. Læs lektier, hvis du læser lektier.

Undersøgelsen er netop publiceret i tidsskriftet “International Journal of Mental Health and Addiction”.

Mere til historien

Afhængigheden af sociale medier er helt sikkert også steget i takt med, at der er kommet influencers til. Personer, som lever af, at være på de sociale medier og dele ting fra deres hverdag.

5 billige powerbanks til opladning af telefonen

GUIDE: Her er 5 powerbanks til under 200 kroner. Du får en billig powerbank, der er let at have med.

(mere…)
Robotplæneklipper? Her er min store 2024-guide

GUIDE: Her får du de mest udbredte myter og misforståelser omkring græsklipning og robotplæneklippere. Plus gode råd.

(mere…)
Sådan gennemtvinger du genstart af Apple Watch

TIP: Dit Apple Watch reagerer ikke? Sådan tvinger du en genstart af Apple Watch på 10 sekunder.

(mere…)
Her er 2 billigere alternativer til iPad Pro 2024

GUIDE: Den nye iPad Pro med M4-chip er ikke billig. Derfor har jeg set på 2 billigere alternativer til iPad Pro.

(mere…)
Nyd ferien og sæt din iPhone på SMS-feriesvar

TIP: Sådan sætter du din iPhone på SMS-autosvar, når du holder ferie.

(mere…)
7 gode råd til at vælge den bedste powerbank

GUIDE: Læs her hvordan du finder den bedste powerbank, der kan bruges til både telefoner, computere og tablets.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram