Elbiler sætter benzinsalget under pres

To ud af tre solgte biler i årets første fire måneder har el i drivlinjen.

På dette billede ses den amerikanske opfinder Thomas Edison med sin Detroit Electric Model 47. Billedet er fra 1913. (Foto: Smithsonain via Wikipedia)

Ifølge diverse opslagsværker skal man helt tilbage til 1884 for at finde den første elbil.

Det er faktisk samme årstal, som tyskeren Gottlieb Daimler fik sin første encylindrede benzinmotor til at snurre.

Set med nutidens briller, så burde de to drivlinjer nok have fulgtes ad. Som bekendt sejrede fossilbilen stort set fra start, men nu ser det ud til, at elbilen har lagt sig i overhalingsbanen.

Ikke kun sprøjtes elbiler ud på verdensmarkedet og æder markedsandele fra fossilbilerne, men nu kan analytikere konkludere, at produktionen af benzin og diesel ikke længere vil stige så meget som hidtil.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Reuters henviser til nye tal fra konsulentbureauet Wood Mackenzie. Beregningerne viser, at efterspørgslen af benzin og diesel vil øge raffinaderiernes køb af råolie til produktion af benzin med 340.000 tønder om dagen.

Det lyder måske voldsomt, men det er faktisk mere end en halvering af den vækst på tre procent, som Wood Mackenzie forudsagde så sent som sidste år. Og det er den laveste vækst siden Covid-året i 2020.

Kina, USA og Europa driver udviklingen

Wood Mackenzie peger på, at salget af af elbiler i Kina, USA og i Europa fortsætter opad. Således vil efterspørgslen efter fossilebrændstoffer falde.

Fagbladet Ingeniøren skriver, at det i den seneste rapport fra Det Internationale Energi Agentur vurderes, at salget af elbiler i 2024 vil kunne nå en markedsandel på 45 procent i Kina, 25 procent i Europa og 11 procent i USA.

Udviklingen understøttes ifølge Ingeniøren af en øget konkurrence mellem bilproducenter, et fald i batteri- og bilpriser og løbende politisk støtte til elbiler og ladeinfrastruktur.

OiSTER blok ind

OiSTER er altid klar med skarpe priser – nogle af de laveste på markedet! Tjek priserne hos OiSTER her.

OiSTER blok ud

Godt 34.000 biler med el i drivlinjen

Udviklingen i den danske bilpark er meget lig Det Internationale Energi Agenturs vurderinger.

I Danmark sælges der således stort set ingen dieselbiler, og det er ikke fordi at der så sælges flere benzindrevne biler, men fordi de rene elbiler – her i 140-året for de første biler – har sat sig på det danske bilsalg.

Således blev der ifølge De Danske Bilimportører i årets første fire måneder solgt knapt 22.000 elbiler. Dertil kommer knap 5.700 plug-in-hybrid/hybrid plus godt 7.000 såkaldte mild hybrid.

Ud af et samlet salg på 52.244 biler var salget af fossilbiler nede på 17.800 styk, mens der i de resterende 34.444 biler i højere eller mindre grad var involveret el i drivlinjen.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Den fortsatte efterspørgsel efter elbiler har store konsekvenser i Kina. Således lægger omstillingen fra fossil til el fabrikker øde hen. Læs mere om det her

Tesla skuffer fortsat med salget – særligt i Europa

Nedgangen i salget af biler fortsætter for Tesla, som i april solgte 32 procent færre biler end i marts.

(mere…)
Postnummeret afslører store forskelle i lysten til elbil

Danskernes holdninger til elbiler og opladning viser betydelige regionale forskelle i præferencer for deres næste bilkøb.

(mere…)
Ekspert: Elbiler ruster og skaber udfordringer

Elbiler ruster mindst lige så meget som fossilbiler, men elbilejerne tøver.

(mere…)
Så mange elbiler sælges der i din kommune

Elbilerne er nu udbredt på tværs af indkomstgrupper, viser tal fra Skatteministeriet. Se tallene her.

(mere…)
Pas på med brug af Android Auto og Apple CarPlay

Mobilen er farlig under kørsel, men det kan brug af Android Auto eller Apple CarPlay også være, ifølge en ny undersøgelse.

(mere…)
Volkwagen klar med ny og billigere ID.3 Pure

En ny basisvariant af Volkswagens ID.3 Pure er klar – og den er markant billigere. Se pris og specifikationerne her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram