Ekspert: Elbiler ruster og skaber udfordringer

Elbiler ruster mindst lige så meget som fossilbiler, men elbilejerne tøver.

en elbil
Elbiler fra blandt andet Kina er ikke bygget til vores breddegrader og ruster, hvis der ikke efterbehandles med et rustbeskyttende produkt, siger ekspert. Her er det kinesiske Hongqis luksus SUV E-HS9. (Foto: Hongqi/PR)

– “Elbiler giver de største udfordringer og volder problemer.”

Det siger Jan Helbo, som er seniorspecialist hos Teknologisk Institut. Det er således en mand der ved, hvad han taler om.

Han uddyber problematikken og siger, at elbiler er tidsrøvere på rustbeskyttelsescentrene.

TJEK nu om du betaler du for meget for din BILFORSIKRING. Her får du et tilbud med få kliks Annoncelink

At det tager ekstra tid, at rustbeskytte en elbil, er fordi de mange højvolt-ledninger og batteriventilationer skal dækkes grundigt af. Og ofte er vanskelige at komme til.

Derfor er flere rustbeskyttelsescentre begyndt at tage ekstra betaling for elbiler, konstaterer Jan Helbo.

Han fortæller også, at mange elbilister faktisk slet ikke får rustbeskyttet elbilen. De er ganske simpelt bange for at få beskadiget netop højvoltskabler og batteri.

– “Mange forbrugere er nervøse for at få rustbeskyttet deres elbil og tror fejlagtigt, at det ikke er nødvendigt på grund af udpræget brug af aluminium og højstyrkestål. Men en ganske væsentlig del af de elbiler, som kommer til landet fra blandt andet Kina, er ikke bygget til vores breddegrader og ruster, hvis der ikke efterbehandles med et rustbeskyttende produkt,” siger Jan Helbo til Motormagasinet.

Samtidig fraråder flere bilproducenter ejerne at få deres nyindkøbte elbiler rustbeskyttet. Det dokumenterer den seneste årlige VKO-R rapport (Værksteds Kontrol Ordningen – Rustbeskyttelse), som Teknologisk Institut forfatter.

🚙 FORKÆL DIN BIL med et stort udvalg af tilbehør, der kan forøge køreglæden. Fra rengøring over fodmåtter til automatiske p-skiver. Oplev udvalget af biltilbehør nu Annoncelink

Elbiler og fossilbiler ruster lige meget

Ifølge Hvilkenbil.dk viste en svensk rapport tidligere på året, at elbiler ruster mindst lige så meget som fossilbiler.

Det samme slog en rapport fra tyske TÜV fast i 2023. TÜV-rapporten er udarbejdet på baggrund af tyske synshallers indrapporteringer af flere end 9,6 millioner typer data på 226 bilmodeller i 2022. TÜV konstaterede en tydelig tendens til, at elbiler generelt ikke er rustbeskyttet lige så effektivt som andre biler.

Ifølge Hvilkenbil.dk konkluderede den svenske rapport blandt andet, at rust især på biler fra Hongqi og MG er et problem, men også Polestar og BYD ligger under middel. Det underbygger således Jan Helbos ovenstående udtalelse om elbiler, der ikke er “bygget til vores breddegrader og ruster”.

Jan Helbo peger overfor Motormagasinet på, at en del elbiler ikke er forseglet tilstrækkelig effektivt og er samlet med synlige punktsvejsninger. Det giver en høj risiko for rust.

– “Efter en vinter som her i 2024, hvor der har været salt på vejene i stor udstrækning, er det væsentlig at få såvel sin fossilbil som sin elbil rustbeskyttet,” siger Jan Helbo og uddyber:

– “Det har stor betydning for, at bilen bevarer styrken, og dermed sikkerheden, hen over hele bilens samlede levetid. En tidlig rustforebyggende behandling, gerne fra hel ny bil, vil modvirke vores fugtige klima hen over året, hvor især saltning om vinteren er gift for bilerne.”

Tæt på Polestar 2… Er det en rigtig bil?

Se flere techvideoer på dansk – følg gratis vores YouTube kanal

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Udfordringen med elbiler og rust bliver formentlig ikke mindre de kommende år. SVM-regeringen undersøger nemlig mulighederne for at øge ambitionerne om antallet af elbiler på de danske veje. Elbilerne er ifølge Skatteministeriet udbredt på tværs af indkomstgrupper. Læs mere om det her

BYD Atto 3 har anhængertræk og gratis strøm

BYD imødekommer et ønske fra bilkøbere og er nu klar med aftageligt anhængertræk på Atto 3 samt gratis strøm.

(mere…)
Markedet svømmer i brugte elbiler

Er du på udkig efter en brugt elbil, så er mulighederne mange og det gør mange danskere brug af. Brugtsalget har nået ny milepæl.

(mere…)
Tesla er nu verdens mest solgte bil

Toyota har i mange år solidt været verdens mest solgte bil, men nu må de give titlen videre.

(mere…)
Slut for Henrik Fiskers elbils-eventyr

Fisker har indgivet konkursbegæring.

(mere…)
Min første elbil: Når specs ikke holder i virkeligheden

VIDEO: Der er ifølge vores elbil-tester 3 ting, som er vigtige, når man køber sin første elbil. Se med her.

(mere…)
Dette er elbilen du SKAL prøvekøre

VIDEO: Technørden John G. er begejstret for svensk-kineseren Polestar 2. Den har knapper og er "topfed". Se videoen her.

(mere…)
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram