AI vil skubbe dansk økonomi fremad med astronomisk beløb

To ud af tre fuldtidsansatte vil snart på dagligbasis anvende kunstig intelligens i arbejdet, spår analyse fra Implement og Google.

en raket kommer ud af en pc
AI er “et par ekstra brændstoftanke på en raket”, siger direktør. (Illustration: IT-Branchen/PR)

At kunstig intelligens – eller bare AI, som i Artificial Intelligence – på godt halvandet år skulle sætte en afgørende, global dagsorden er nok kommet bag på de fleste.

Man kan blive helt forpustet af den hastighed, hvormed selskabet OpenAI’s ChatGPT har grebet dagligdagen for både det enkelte menneske og især erhvervslivet og forskning.

Nu skriver organisationen IT-Branchen, at kunstig intelligens “kan booste Danmark med 200-250 milliarder kroner”.

Det svimlende store beløb sætter administrerende direktør i SAS Institute i Danmark, Kenneth Ipsen, ord på og kalder AI for “et par ekstra brændstoftanke på en raket”.

– “Men i modsætning til tidligere tiders automatisering, der hovedsageligt er foregået i industrien, kan kunstig intelligens skabe store produktivitetsforbedringer i serviceindustrien. Og når man booster raketten i forhold til en af de største sektorer i dansk erhvervsliv, så kan det også ses på Danmarks bundlinje,” siger Kenneth Ipsen i en pressemeddelelse.

I disse brancher kan der hentes gevinst

Udtalelsen tager udgangspunkt i en netop offentliggjort analyse, “Economic opportunities from AI”, fra Implement og Google, som viser, hvis AI bliver bredt udbredt i Danmark, kan det øge bruttonationalproduktet med op til otte procent, hvilket svarer til de nævnte 200-250 milliarder kroner.

en grafik

Rapporten peger på, at det især er inden for information, finans, forretningsservices, administration og sundhed, at der er store gevinster at hente ved brugen af kunstig intelligens.

Det vil således være hos de medarbejdere, der i det daglige arbejde bruger AI, at man vil kunne se et direkte produktivitetsboost.

Samtidig vil brugen af kunstig intelligens være med til at automatisere flere af de daglige arbejdsprocesser, så medarbejderne får frigivet mere tid. Tid som de kan bruge på andre værdiskabende aktiviteter.

For mange kommer AI til at fungere som en form for personlig assistent, der blandt andet kan opsummere længere tekster for at få et hurtigt overblik over et budget eller, hvis man skal have idéer til at give en tekst mere liv.

– “Alt sammen noget, der er med til at lette rutineprægede, men tidskrævende opgaver, så medarbejderne kan bruge tiden på noget mere værdiskabende. Samtidig kan AI for en lang række medarbejdere reelt give et kompetenceløft,” siger Kenneth Ipsen.

Farvel og goddag til job

Analysen viser, at ud af de omkring tre millioner fuldtidsansatte, der er i Danmark, vil 64 procent snart benytte AI som et dagligt værktøj.

30 procent af arbejdsstyrken forventes ikke at blive påvirket af kunstig intelligens i nævneværdig grad, mens seks procent af jobbene helt eller delvist vil blive erstattet gennem automatisering. De nedlagte job vil blive erstattet af nye jobtyper i takt med AI’s udbredelse i erhvervslivet.

– “Vi står med et kæmpe potentiale for at kunne øge væksten i både samfundet og i den enkelte virksomhed, frigive mere tid hos medarbejderne og samtidig udvikle nye og bedre løsninger. Så det er vigtigt, at vi både i det offentlige og private aktivt afprøver mulighederne i nye teknologier som AI,” lyder det fra Kenneth Ipsen.

Sagt på en anden måde, så må vi hans øjne ikke træde på bremsen. Gør vi det, slår analysen fast, at hvis brugen og implementeringen af AI forsinkes med fem år, så er risikoen, at gevinsten reduceres fra 8 procent til 2 procent – eller et fald i produktionsgevinsten fra 200-250 milliarder kroner til 40-60 milliarder kroner.

en grafik

Men det er også politik …

IT-Branchen skriver i pressemeddelelsen, at potentialet opnås ved, at vi “er meget mere proaktive i forhold til AI – både i virksomhederne og i den offentlige sektor”.

– “For eksempel bør vi have en AI positiv lovgivning, der med respekt for de etiske aspekter, bias og persondata skal fungere som katalysator, der gør Danmark til en førende AI-nation,” skriver IT-Branchen, og tilføjer, at uddannelse og kompetenceudvikling også er altafgørende for at få den fulde gavn af AI.

– “Det er derfor ikke bare vigtigt med en generel opkvalificering af det danske arbejdsmarked men også, at vi ikke begrænser antallet af uddannelsespladser på for eksempel ITU og DTU, som regeringen ellers har meldt ud, da vi i så fald vil komme til at mangle netop den arbejdskraft, der bliver afgørende for Danmark fremtidige vækst.”

Mere til historien

Siden ChatGTP brød igennem i fjerde kvartal i 2022 og siden har fået følgeskab af et hav af andre, så har vi her på Meremobil plukket af højdepunkterne og blandt andet bragt artikler under overskrifter som “Fremtidens sundhedsvæsen: AI halverer indlæggelsestid for kræftpatienter”, “Skat klapper i om hemmelig AI-overvågning af danskerne” og “Søg i Google Fotos med AI” bare for at nævne nogle få. Læs flere artikler om AI/kunstig intelligens her

Elon Musk forbyder brug af Apple

Tesla-ejeren Elon Musk har reageret på Apples lancering af Apple Intelligence i blandt andet iPhone og iPad.

(mere…)
Apple Intelligence – hvad går det ud på?

Kunstig intelligens kommer til iPhone, iPad og Mac. Her er nyhederne i Apple Intelligence.

(mere…)
Gemini er landet på dansk jord

Google erkender at Gemini kan fejle. Gemini kan tilgås både som app til Android og via en browser.

(mere…)
Disse AI-funktioner kan du glæde dig til på iPhone

Den næste store iOS-version ventes, at indeholde en masse nye AI-funktioner. Her er nogle af de AI-tiltag, som forventes.

(mere…)
Søg i Google Fotos med AI

Google Fotos får en rigtig stor og praktisk opgradering med AI-søgning, som giver nye muligheder.

(mere…)
Google går all-in på AI

Google annoncerede forbindelse med Google I/O 2024 deres store satsning på kunstig intelligens. Få overblikket her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram