Danskerne plages af svindel SMS’er

Den IT-relaterede kriminalitet steg med 30 procent fra 2022 til 2023, det skyldes blandt andet svindel SMS’er.

IT-kriminel SMS spoofing
IT relateret kriminalitet er i stærk vækst og steg fra 2022 til 2023 med hele 30 procent. (Grafik: MereMobil.dk)

Tal fra National Enhed for Særlig Kriminalitet viser, at antallet af anmeldelser om SMS-svindel sidste år steg med 30 procent sammenlignet med 2022 af IT-relateret økonomisk kriminalitet. Det betød, at politiet i 2023 modtog mere end 35.000 anmeldelser. Det oplyses i en pressemeddelelse.

Svindlen foregår mod alle aldersgrupper og anmeldelserne kommer også både fra ældre og yngre, samt virksomheder.

Ny MobilePay-app på vej – pas på fup og svindel

-“Mange vil måske være tilbøjelige til at tænke, at det kun er ældre, der lader sig narre af svindlen. Virkeligheden er dog en helt anden, for det er i høj grad også unge, voksne og virksomheder, der fylder i anmeldelsestallene. Det er ofte svært at gennemskue svindlen, men det bedste værn er at stoppe op, tænke sig om og eventuel søge råd fra en man stoler på, hver gang man får en sms, e-mail eller et telefonopkald, hvor man bliver bedt om at oplyse kortoplysninger eller logge ind med MitID,” siger politiinspektør Jesper Kracht, der er chef for Nationalt Center for IT-kriminalitet hos NSK.

Mit Digitale Selvforsvar beskytter dig mod IT-svindel

Har du modtaget SMS’er, hvor der står, det er fra et firma eller en myndighed, hvor afsenderen ønsker, at du overfører penge – ja så er du altså langt fra alene. Disse SMS-beskeder indeholder også oftest link til sider, hvor man altså skal indtaste bankoplysninger eller andre personlige oplysninger.

– “Svindlerne er blevet markant dygtigere, og med få klik på computeren kan de nå meget bredt ud. Samtidig er det blevet sværere at gennemskue, om det er en ægte mail eller sms, man modtager fra f.eks. PostNord eller Skat”, siger Jesper Kracht.

Pas på svindel fra “Skat”

Afsenderne i disse beskeder ligner oftest det er alt fra e-boks, MobilePay, Skat, PostNord eller lignende. Ligesom de engang imellem skal ligne, at de er fra nære venner eller nære familiemedlemmer.

Det er heller ikke kun SMS svindel, der er skyld i den store stigning af IT relateret kriminalitet, det gælder også mails og andet.

Mere til historien

MobilePay har for en måned siden frigivet en stor opdatering, som også skal sikre brugerne bedre mod svindel. Det gør blandt andet, at man på MobilePay ikke kan gemme sig under alias, men ens fulde navn fremgår.

Politiet advarer mod svindel ved overskydende skat

Udbetalingen af den overskydende skat sker i denne uge. Nu opfordrer politiet til at være opmærksom.

(mere…)
Nyt MobilePay-tiltag rammer alle

Svindel ved privathandler skal begrænses. Derfor vil MobilePay gøre op med navneændringer på betalingsplatformen.

(mere…)
MobilePay advarer om svindel-SMS’er

ADVARSEL: Endnu engang er svindel SMS’er i omløb, der skal ligne at afsenderen er MobilePay.

(mere…)
Min strømfadæse og SMS-svindel

PODCAST: Strømmen i mit hus gik. Hør historien om min egen dumhed. Jeg sætter også fokus på SMS-svindel.

(mere…)
Værn mod SMS-fusk er hullet

Det bliver sværere for svindlere at udgive sig for noget, de ikke er. Desværre er spamfilteret langt fra bulletproof.

(mere…)
Mit Digitale Selvforsvar beskytter dig mod IT-svindel

En gratis app beskytter dig mod svindel via mail, SMS og konkurrencer. Den og din sunde fornuft kan hjælpe dig mod svindlerne.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram