Strømspild: Får du strøm nok, for det du betaler?

Når du lader din elbil, så spilder du faktisk en del strøm. Og du betaler selv for det. Det varierer meget fra model til model og fra mærke til mærke.

en bil der lader
Der spildes el mange steder fra elnettet til bilens batteri – og det er elbilejeren, der betaler. (Foto: De Danske Bilimportører/PR)

Når du lader din elbil, så spilder du faktisk en del strøm.

Det har medlemmerne i den europæiske organisation Autobest konstateret. Og der kan hurtigt være tale om spild på helt op 27 procent.

Det viser de seneste par års målinger.

Skal der siges noget godt om el-spildet, så er der tilsyneladende sket en reduktion af spildet.

Således toppede Honda e i 2022 spild-listen med 27,1 procent spild. I 2023 spildte både BYD Atto 3 og BMW iX1 15 procent el under opladningen, ifølge Autobests målinger.

Man kan måske konkludere …

De to år kan dog ikke direkte sammenlignes. De testede biler er fra det ene år til det andet er nemlig ikke identiske.

Men man kan meget vel konkludere, at – måske ikke alle, men formentlig de fleste elbiler – på tværs af mærker og modeller spilder strøm under opladning.

Således brillerede VW ID.3 i 2022 med, at være den mest effektive af de testede biler med et spild på 5,9 procent. I 2023-testen var VW ID.Buzz udtaget og her var der med 10,2 procent nærmest dobbelt op på spildet.

Måske kan man konkludere, at Citroën klarer sig godt i begge test-år ved, at være blandt de mærker, som spilder mindst. Omvendt springer Nissan i øjnene ved både i 2022 og 2023 at være blandt de fem mærker, som spilder mest.

Autobests danske medlem, Mikkel Thomasager, skriver om testen, at den er lavet i forbindelse med en test om elbilers reelle rækkevidde.

Her spildes der el

Han skriver videre i en artikel i Bilmagasinet, at “energi går tabt mange steder fra elnettet til bilens batteri, og det er elbilejeren, der betaler”.

Her peger han på, at der er forskel på spildet i en AC-lader, som er en vekselstrømslader, og DC-lader, som er en jævnstrømslader.

Han nævner desuden elsystemer, software og tempereringen af bilens batteri som kilder til spild. Sidstnævnte er den største energisluger under ladningen.

Er du nysgerrig efter, at vide hvilke modeller og/eller mærker, der klarede sig bedst, så klik ind på bilmagasinet.dk.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Forventer du refusion af elafgiften, når du lader din elbil, så skal du læse din kontrakt med leverandøren grundigt, hvis du vil sikre dig ikke at stå med en lang næse, når ladeaggragatet er sat op. Man skal faktisk ikke kun læse det med småt, men også læse det der ikke står i kontrakten. Læs mere om det her

Polestar klar med deres første smartphone

Elbilsproducenten Polestar har netop lanceret deres første smartphone. Læs mere om Polestar Phone her.

(mere…)
Den billige Tesla 2 er alligevel ikke droppet

Fornyelig lød det at planerne om den billigere Tesla 2 var droppet, men nu er meldingen, at udviklingen af modellen er fremskyndet.

(mere…)
Tesla klar med ny Model 3 Performance

En helt ny Tesla Model 3 Performance er lanceret. Du kan læse om nyhederne her, samt se de danske priser.

(mere…)
Danskerne har fortsat speederen i bund i elbilerne

Den danske elbil-park er igen vokset. Igen er danskerne med til at sætte retningen i EU.

(mere…)
Elbiler har også brug for service

Værkstedskæde vil gøre op med myten om, at elbiler ikke skal til service. Det er lige så vigtigt, som en benzin- eller dieselbil.

(mere…)
Tesla sænker prisen på Model 3 – igen!

Tesla sætter atter priserne ned. Det sker efter skuffende salgstal.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram