Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

Facebook logo
Meta, som ejer blandt andet Facebook og Instagram, er gang på gang blevet kritiseret for deres forretningsmodeller. Forretningsmodeller som har resulteret i en EU-dom. (Foto: Pixabay/Thomas Ulrich))

Psykologen Lotte Rubæk, daglig leder af Team for selvskade i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden, har efter godt tre år valgt at træde ud af Metas ekspertgruppe.

Og det er der en helt klar årsag til.

Hun er “kommet til en erkendelse af, at den (ekspertgruppen, red.) i værste fald kan have givet en legitimitet til Meta, som på sigt kan stå i vejen for en strengt nødvendig politisk handling”.

Det skriver hun på LinkedIn og tilføjer, at hun “ikke længere tror på, at gruppens arbejde kan forbedre sikkerheden for børn og unge på deres platforme, så længe vi er oppe imod nogle forretningsmodeller, som grundlæggende vil noget andet”.

Til DR siger Lotte Rubæk, at hendes “klare opfattelse er, at alt indhold, som ikke er helt over grænsen, men som alligevel er skadeligt, lader Meta ligge”.

– “Det gør de, fordi det skaber interaktion og engagement blandt sårbare brugere,” siger hun.

en kvinde
Lotte Rubæk er cand.psych. og specialist i psykoterapi. Hun er leder af Team for selvskade i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden. Og nu tidligere medlem af ekspertgruppe hos techgiganten Meta. (Foto: Region Hovedstaden/PR)

En undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Epinion for DR viser, at hver fjerde i alderen 9 til 14 år svarer, at de oplever “ubehageligt” indhold online hver uge. Otte procent siger, at de oplever det hver dag.

Præcis hvad der defineres som “ubehageligt indhold” er usikkert, men i DR’s dokumentarserie “Alene hjemme på nettet” fortæller de medvirkende børn, at de har set videoer med vold, skyderier, drab, porno, selvskade og selvmord.

I en kommentar til britiske The Guardian udtaler en talsperson fra Meta ifølge Ritzau følgende:

– “Selvmord og selvskade er komplekse problemer, og vi tager dem utroligt alvorligt. Vi har konsulteret med sikkerhedseksperter, herunder dem i vores ekspertgruppe for selvmord og selvskade, i mange år, og deres feedback har hjulpet os med at fortsætte med at gøre betydelige fremskridt på dette område.”

Ifølge DR har Meta til gengæld ikke kommenteret, hvorvidt indhold bevidst ikke bliver fjernet for at øge engagement på platformene og dermed profit.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Regeringen og Medierådet for Børn og Unge mener, at der skal kontrol med børns alder og aldersgrænserne på de sociale medier. Læs mere om det her

Ny lov kan gøre TikTok ulovlig i USA

Det amerikanske senat har vedtaget lov, som pålægger ByteDance, at frasælger sin amerikanske afdeling.

(mere…)
Opråb til Meta: Stop svindlen

Meta mener det er vanskeligt, at stoppe svindleres annoncer. Kunstig intelligens er sat på opgaven, men fejler.

(mere…)
TikTok er på vej med Instagram-konkurrent

Det ventes, at TikTok snart er på vej med deres bud på en billeddelings-app. Navnet er afsløret.

(mere…)
Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Mobilspil lokker penge ud af børn og unge

Børn kan risikere at blive ludomaner i en alt for tidlig alder ved at spille mobilspil. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

(mere…)
Teknologiforståelse kommer på skoleskemaet

Et nyt fag kommer på skoleskemaet. Det skal hjælpe eleverne med at forstå sig på digitaliseringen.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram