Den store løgn om lynladning af elbiler?

Fører bilproducenterne kollektivt køberne af elbiler bag lyset, og er det historien der gentager sig? Vi refererer en sylespids klumme fra Bilbasen.

en elbil oplades
Virkeligheden for elbil-ejernes lynlade-tider stemmer ikke overens med bilfabrikanternes fortællinger, mener Bilbasens klummeskribent. (Foto: De Danske Bilimportører/PR)

Det har altid været sådan, og det fortsætter med elbilerne. Altså, at bilfabrikanternes målinger af drivmidlet, og hvad der hører til de kvababbelser, stort set aldrig holder i det virkelige liv.

Hvem har for eksempel ramt de 15,7 kilometer literen, som fabrikanten lakonisk og med et smil har opgivet som det man skal forvente? Ikke hver dag, men i hvert fald – eller måske nærmere måske en gang imellem – skal kunne regne med over tid.

Man får dog aldrig helt ramt de 15,7 kilometer eller, hvad der end er sat som forventning. Præstationen er altid lavere. Måske medmindre man er en strammasket “energnier” med usædvanlig kedelig kørestil.

Nå. Nok om det fossil-noget.

Elbil-bilisterne er nemlig udsat for den helt store løgn. Det mener den gode skribent Morten B. Bek fra Bilbasen. Og han plejer at vide og plejer lige så ofte at ramme plet, når han øser af sine oplevelser bag rattet i alskens biler.

Under overskriften “Elbilers lyn-ladetider er bilindustriens store løgn” svinger han el-pisken og revser i en klumme bilfabrikanternes lemfældige omgang med virkeligheden.

Han mener, at bilproducenterne kollektivt fører bilkøberne bag lyset. Han ser det som et problem for forbrugersikkerheden, “at de kan oplyse tal for absolut optimal opladning, som passer til en virkelighed, der sjældent er den virkelighed, vi lever i”.

Er der dækning for ordet “lynladning”?

Konklusionen af Morten B. Beks klumme må ganske enkelt være, at der ikke er dækning for ordet “lynladning”, som et udtryk for, at opladning af elbiler kan gå, ja, lynhurtigt.

Han peger på det, som mange håbefulde elbilsejere har oplevet som sandheden, og som man åbenbart må leve med. Skal der lynlades, så skal et hav af faktorer være opfyldt:

– “ … batteriet skal være forvarmet, der skal ikke være andre noget sted i nærheden, der også lader op, og jeg tror også, jordbundsforholdene i nærområdet og dagsprisen på smør spiller ind,” skriver Morten B. Bek med den spydige ende af sin veloplagte pen.

Han samler frustrationen op med affyringen af denne ladning:

– “Hvad bilproducenterne helst ikke vil sige er, at den maksimale ladehastighed er noget, man skal være heldig at opleve en del af den tid, man holder ved ladestanderen. Den maksimale ladekapacitet er ikke gennemsnitskapaciteten, men i stedet det sted, opladningen topper. Det kan være, den topper fra 30-45 procent, eller fra 20-60 procent, men meget af tiden vil tallet være lavere. Og det tal er ekstremt påvirkeligt af alle de faktorer, jeg har været inde på.”

Således er vi tilbage ved benzinstanderen, hvor man måske pumper 40 liter fossilt brændstof i tanken og imens tænker noget i retning af, at med 15,7 i snit så kan jeg da nå tæt på 600 kilometer.

Men ak og nej. Det sker aldrig.

LÆS OGSÅ: VW er klar med deres første el-stationcar

Historien der gentager sig

Det er derfor historien og fortællingen, der gentager sig, og med Morten B. Beks ord, så er det “dårlig salgsteknik at tale om virkeligheden,” og “nemmere, at du køber elbilen og så får de dårlige oplevelser”.

Med til historien om Morten B. Beks klumme hører også, at han erkender, at han nok ikke er den mest drevne elbils-bilist, og måske nok også kunne tænke sig mere om inden han kort før bilen går død, knalder et ladestik i bilen.

“Du opfører dig nok ikke så dumt som mig. Altså, lader en kold elbil med 55 procent på batteriet op ved en lynlader, så der maksimalt flyder 28 kW fra en stander, der kan levere 300 kW. Men min pointe er, at man selv med opvarmet batteri, omkring 20 procent på batteriet og dejlig sommervarme kan opleve en ladehastighed, der slet ikke ligner den, forhandleren snakkede om,” skriver Morten B. Bek.


BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

I 2023 udgjorde elbiler lidt over en tredjedel af alle nyregistrerede biler. Og andelen vil kun blive større de kommende år. Den udvikling kræver ladeinfrastruktur, men det tyder ikke på, at det umiddelbart er et problem. Således blev der i 2023 etableret flere end 8.000 nye ladepunkter. Læs mere om det her

Nyt LFP-batteri afsløret med 1.000 km rækkevidde

Batteriproducenten CATL har afsløret et nyt LFP-batteri, der skulle have en rækkevidde på over 1.000 kilometer på én opladning.

(mere…)
Polestar klar med deres første smartphone

Elbilsproducenten Polestar har netop lanceret deres første smartphone. Læs mere om Polestar Phone her.

(mere…)
Den billige Tesla 2 er alligevel ikke droppet

Fornyelig lød det at planerne om den billigere Tesla 2 var droppet, men nu er meldingen, at udviklingen af modellen er fremskyndet.

(mere…)
Tesla klar med ny Model 3 Performance

En helt ny Tesla Model 3 Performance er lanceret. Du kan læse om nyhederne her, samt se de danske priser.

(mere…)
Danskerne har fortsat speederen i bund i elbilerne

Den danske elbil-park er igen vokset. Igen er danskerne med til at sætte retningen i EU.

(mere…)
Elbiler har også brug for service

Værkstedskæde vil gøre op med myten om, at elbiler ikke skal til service. Det er lige så vigtigt, som en benzin- eller dieselbil.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram