Påbud til 3 og indskærpelse af regler

Ikke alle danske mobilselskaber har fulgt reglerne om bindingsperioder. Afgørelse har tilbagevirkende kraft.

en mobiltelefon ligger på et bord
Reglerne gælder ikke kun for mobilabonnement, men også for bredbåndsabonnement. (Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur/PR)

Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) slår nu i bordet og sikrer, at reglerne om binding til et mobilselskab for små erhvervskunder overholdes.

I en pressemeddelelse skriver SDFI, at “små erhvervskunder kan kun bindes i mere end 24 måneder, hvis de selv ønsker det.”

Afgørelsen kommer efter, at flere små virksomheder har rettet henvendelse til styrelsen om, om det er lovligt, at de er bundet til et mobilabonnement i 36 måneder. I nogle af sagerne har virksomheden ikke givet udtrykkeligt afkald på retten til maksimal binding i 24 måneder, skriver SDFI, som er tilsynsmyndighed på teleområdet.

SDFI har dermed indskærpet, at de eksisterende EU-regler, som blev stukket ud i 2021, skal følges.

EU-reglerne er lavet for at sikre, at små virksomheder kan skifte udbyder og få fuldt udbytte af konkurrencen.

Reglerne gælder ikke kun for mobilabonnement, men også for bredbåndsabonnement. Men hvis en virksomhed forhandler sig frem til en bedre pris til gengæld for en længere bindingsperiode, rummer reglerne altså også mulighed for det.

Brug af bindingsperioder i abonnementsaftaler på teleområdet

  • For forbrugere må bindingsperioder maksimalt være 6 måneder.
  • For små virksomheder må bindingsperioder maksimalt være 24 måneder – medmindre virksomheden giver udtrykkeligt afkald på denne ret.
    (Små virksomheder er enkeltmandsvirksomheder og andre små virksomheder, som beskæftiger under 50 personer, og som har en årlig omsætning under 75 mio. kr.)
  • For store virksomheder kan bindingsperioder forhandles mellem virksomheden og teleselskabet inden for rammerne i konkurrenceloven.
  • Reglerne om bindingsperiode findes i § 7 i bekendtgørelse om slutbrugerrettigheder på teleområdet.

Mobilselskab har fået et påbud

På grund af henvendelserne har SDFI gennemført et tilsyn og truffet afgørelse over for et mobilselskab, som benyttede 36 måneders binding i aftaler med små virksomheder uden at spørge virksomhederne, om de ønskede at give afkald på retten til 24 måneders binding, fremgår det af pressemeddelelsen.

Ifølge ITtwatch er det mobilselskabet 3, som har fået et påbud om rette ind. I afgørelsen lægger SDFI vægt på, at en generel vilkårstekst om afkald på rettigheder kombineret med kundens underskrift på aftalen ikke udgør et udtrykkeligt afkald.

– “Et udtrykkeligt afkald betyder, at erhvervskunden skal foretage en specifik aktiv handling, for eksempel krydse af i et afkrydsningsfelt – og erhvervskunden skal også have tydelig oplysning om indholdet af det udtrykkelige afkald samtidig med afgivelsen af afkaldet,” uddyber Thomas Ilum Damsgaard, kontorchef i SDFI, afgørelsen.

SDFI’s afgørelse har virkning for både nye aftaler og for allerede indgåede aftaler, som er oprettet siden 21. december 2020, hvor det nyeste sæt regler om binding trådte i kraft.

Styrelsen iværksætter samtidig et generelt tilsyn og anmoder alle mobilselskaberne om at redegøre for deres overholdelse af reglerne om maksimale bindingsperioder for små virksomheder.


BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

Apropos telefoner: Vidste du, at det er muligt at ringe til julemanden? Og vidste du, at det ikke kun er børn, som ringer til ham? Også voksne har brug for en snak med ham, oplyser julemanden til Meremobil.dk. Vil du have nummeret, så klik dig videre her

Teleselskabet 3 oplever markant fremgang

KORT NYT: Første kvartal 2024 har været rigtigt godt, når det kommer til kundevæksten, hos teleselskabet 3.

(mere…)
Nu sælger 3 brugte telefoner

Du kan spare 4.800 kroner på en iPhone, hvis den må være brugt.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Prisnedsættelse på 5G-bredbånd fra 3

En router med frit dataforbrug, hvor du blot skal sætte stikket i, er blevet billigere hos 3.

(mere…)
Prøv Apple One gratis i tre måneder

Se fede film og serier, hør musik, spil masser af spil og gem dine billeder på iCloud. Læs mere om, hvordan du prøver Apple One, gratis.

(mere…)
Er krigen mellem 5G og fiber udsat?

For et år siden meldte teleselskabet 3 krig mod det kablede internet. Og var ikke i tvivl om, at “fremtidens internet er trådløst".

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram