5 tips til tv-købet – dette skal du vide

GUIDE: Udvalget af tv-skærme er stort og det kan det være svært at vide, hvilket tv der er det rigtige. Her er 5 tips til, hvad du skal kigge efter.

et tv i en stue
Du skal fokusere på, at vælge en skærm, der passer til dit rum, og som opfylder dine ønsker. (Foto: Samsung/PR)

Det er ikke nemt, at træffe den rette beslutning, når der investeres tusindlapper i et nyt stuealter.

Med udgangspunkt i Samsungs tv-ekspert Magnus Nørgaard guide tager vi dig her i hånden og hjælper dig på vej gennem tv-junglen.

Først skal du rense tavlen og skrotte de gamle regler for størrelse og afstand, og i stedet indstille fokus på, at vælge en skærm, der passer til dit rum, og som giver dig den oplevelse, du ønsker.

HER ER VINDEREN: Vi har nu fundet vinderen af Årets Mobil 2023. Hør også min podcastepisode, hvor jeg fortæller mere om vinderen. Du kan finde podcasten i alle podcastapps; søg efter ‘meremobil’.

1. Er du i tvivl mellem to størrelser, så er anbefalingen at prøve den største størrelse først, og så huske på, at du hos de fleste forhandlere kan skifte størrelse, hvis du ombestemmer dig inden for 14 dage.

De fleste vil opdage, at de har truffet det rigtige valg, da et større tv minder mere om en biografoplevelse.

Størrelsen på tv’et afhænger selvfølgelig af den plads, du har, så det er et godt første skridt at måle den plads, hvor det skal placeres.

Tv-størrelser angives i tommer, men for dig som køber, er det som regel vigtigst at vide, hvor bredt selve tv’et er, så det passer ind. Når du har målt det område, hvor dit nye tv skal placeres, kan du bruge nedenstående tabel. Vær opmærksom på, at målene kan variere med 1-2 centimeter.

Dette er den omtrentlige bredde på et tv med følgende dimensioner:

  • 50 tommer ~ 112 cm bred
  • 55 tommer ~ 123 cm bred
  • 65 tommer ~ 145 cm bred
  • 75 tommer ~ 168 cm bred
  • 85 tommer ~ 190 cm bred
  • 98 tommer ~ 220 cm bred

2. Hvilken skærmtype skal jeg vælge? OLED, QLED eller Neo QLED?

QLED lægger vægt på lysstyrke og farverigdom, mens OLED fokuserer på kontrast og sorthed. Det er således en smagssag, men Magnus Nørgaard har følgende fornuftige tommelfingerregel:

Hvis du elsker mørke sci-fi-film, og det rum, du vil placere dit tv i, er ret mørkt – så vil du nyde den sodsorte kontrast fra et OLED-tv. Hvis du derimod har et ret lyst rum, vil du have mere gavn af en lysstærk model, der bedst kan konkurrere med lyset i rummet, og så skal du vælge Neo QLED.

QLED er et marketingsord fra Samsung. Det dækker grundlæggende over, at der er tale om LCD-skærmteknologi. LCD og OLED er to meget forskellige skærmpaneler.

3. Smart-tv er givet, men hvor smart skal det være? Det skal selvfølgelig være smart nok til, at kunne håndtere de tjenester, som du finder vigtige. Lav derfor en liste med de tjenester, der er vigtigst for dig, så du kan sikre dig, at dine foretrukne streamingtjenester, er tilgængelige på den model, du vælger.

TYNDE SKÆRME? Mange bliver “snydt”, når de køber et tv. Det er ofte MEGA tyndt i toppen; lækkert. Men i bunden er der en stor klods, som gør, at skærmen hænger og stritter væk fra væggen. Skal din skærm hænge helt ind til væggen, skal du købe et tv, som har en ens tykkelse over hele bagsiden.

4. 8k, 4k eller Full HD … Jamen, hvad betyder det, spørger du måske dig selv?

Forklaringen er ligeså simpel, som den er vigtig for den tv-oplevelse du kan forvente. Det er nemlig mål for skærmens opløsning, som fortæller dig, hvor tæt pixels sidder i skærmen.

Faktum er, at alt indhold vil se bedre ud på et tv, der understøtter høj opløsning, da de bedste skærme bruger AI-teknologi til at få mest muligt ud af skærmens høje opløsning.

Og jo større tv du vælger, jo vigtigere er en god opløsning, da det store format vil afsløre eventuelle fejl tydeligere. Men selv på skærme af mindre størrelse vil billedkvaliteten i sidste ende være mere levende og detaljeret takket være de tættere pixels.

Spring Full HD-tv over og vælg 4K, som er tidens standard. 8K er ikke relevant på nuværende tidspunkt.

5: Hvor vigtigt er det at tjekke tilslutninger som HDMI-porte? 

Alle, der vil tilslutte en af de nyeste spillekonsoller til deres tv, eller en kraftfuld spillecomputer, bør se nærmere på, hvilke tilslutninger der er tilgængelige.

Mange af de nyere modeller har HDMI 2.1-forbindelser, der kan håndtere mindst 4K@120Hz, hvilket er meget. Nogle modeller kan håndtere så meget som 4K@144Hz, hvilket er endnu bedre for dem, der ønsker at tilslutte deres gamingcomputer.

GUIDE: Derfor er indbyggede apps på dit smart-tv usmart

Uanset hvad, så sørg for at du har HDMI-porte nok.

Mere til historien

Vi laver løbende anvendelige og opdaterede guides. Du finder dem her

Ny Chromecast 4K med Google TV på vej

Inden længe forventes Google at være på vej med en opdateret hardwarenyhed.

(mere…)
Her er Sonys nye tv-skærme – 2024 lineup

Så er der godt nyt for øjnene fra Sony, der lover biografoplevelser hjemme i stuen. Tjek de nye mini-LED og OLED-skærme ud her.

(mere…)
Tech-gaver til konfirmanden? Få idéer her

KØBSGUIDE: Står du og skal til konfirmation? Og hvad skal konfirmanden så have? Vi kommer her med tips til tech-gaver.

(mere…)
Papirkurven i Gmail stjæler din gratis plads

TIP: Hvis din gratis plads i Gmail er ved at løbe tør, skal du tjekke papirkurven og et par andre ting.

(mere…)
Holder din elbil stille i længere tid? Det skal du vide

TIP: Her får du en række gode råd, hvis du planlægger, at din elbil skal holde stille i en længere periode.

(mere…)
Hvad koster det når mobilopladeren sidder i stikkontakten uden at oplade?
(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram