Nej! Google Pixel kører ikke ’ren Android’

BAGGRUND: Arghhh…. Google ændrer på Android i Pixel-telefonerne.

Pixel 8
Pixel 8 og Pixel 8 Pro kører Android i Googles version, men det er ikke “ren Android” (Foto: Google)

Ofte omtales Googles smartphones i Pixel-serien, som telefonerne med den reneste Android-version. I dag må vi dog erkende, at det ikke længere er helt korrekt.

Pixel telefonerne anvender en Android-udgave, som vi kan kalde ”Googles Android”. I lighed med f.eks. Samsung, OnePlus og Motorola så modificeres Android-systemet også ganske meget på Pixel.

Hvor stammer ”ren Android” så fra?

Her skal vi tilbage til Nexus-serien, hvor Google sammen med producenter som Samsung, LG og HTC på skift skabte showcase-telefoner, der skulle vise, hvad Android kunne på egen hånd.

Nexus var målrettet softwareudviklere og techentusiaster, ikke almindelige mobilkøbere.

Siden da er Nexus-serien lukket. I dag satser Google på Pixel-serien.

Basen er den samme

En Pixel-telefon er, som alle Android-telefoner, skabt på basis af den originale Android-grundversionen, kendt som Android Open Source Project (AOSP).

Ud fra AOSP har Google lavet deres egne ændringer, herunder hele pakken med Google Services. Googles udgave indeholder desuden alle de særlige funktioner for Pixel-telefonerne.

Google tilpasser også Android, så deres eget Tensor-chipset kan fungere optimalt herunder også fingeraftrykssensor og ansigtskendelse samt sikkerhedschippen M2.

VIDEO: Se testen af Pixel 8 og Pixel 8 Pro

Alle laver ændringer i Android

Det er forskelligt, hvor mange ændringer producenterne laver – og hvor synlige de er.

Motorolas telefoner fremstår ret ”rene” uden alt for mange modifikationer. Ofte er det sådan, at mange Motorola-specifikke funktioner er placeret i en app kaldet ”Moto”.

Samsung er kendte for One UI-brugerfladen, som overtager hele Android-systemet og gør mobilen til en ”Samsung-telefon”. Xiaomi-telefonerne kunne lige så godt køre på et andet system, da rester af Androids egen brugerflade, nærmest er helt væk.

OnePlus fremgår på overfladen ret enkle i udtrykket, men på tidligere modeller har OnePlus gladeligt fortalt, at de har foretaget flere hundrede ændringer.

Nokia (HMD Global) har tidligere brugt ”Pure Android”, som et af salgsargumenterne for at købe netop disse telefoner.

Google… Ja som nævnt ændrer og tilpasser de også. Forskellen er dog, at Pixel-telefonerne, i forhold til konkurrenterne, fremstår ret intuitive og så fornemmer man ikke, at systemet belastes af brugerfladeændringerne.

Gavner ikke Android

Når et udviklingshold overtager andres kode, hvor de bygger videre og bygger på, er det langt fra altid godt.

Gennem tiden har mange telefoner lidt under producenternes iver til at ændre på Android. Det betyder f.eks. at man på mange telefoner kan se to galleri-apps, to browsere, to kalender-apps, to besked-apps osv. osv.

Sagen er, at Google Services – pakken med alle de apps og funktioner, der gør en Android-telefon til en Android-telefon – kommer med f.eks. Chrome-browseren og galleriappen Google Fotos. Når der så tilføjes dobbeltudgaver af flere apps, gavner det hverken Android eller mobilbrugerne.

Det er et kæmpe kaos, hvor jeg sagtens forstår, hvorfor nogle slutbrugere ikke har ret høje tanker om Android.

Jo flere ændringer. Jo mere besværligt bliver det også at opdatere telefonerne med nye Android-versioner.

Se testen af Pixel 8 og Pixel 8 Pro

Hvorfor købe Pixel?

Det vigtigste argument er kameraet, der er blandt de bedste mobilkameraer på markedet netop nu. Et godt produktdesign tæller også med på plussiden.

Pixel-telefonen er rigtig simpelt opbygget og intuitiv at gå til. Den appellerer til de mobilkøbere, som ikke vil have en iPhone, og som ønsker sig en driftssikker top-smartphone.

Dertil kommer, at Google lover at vedligeholde Pixel 8 og Pixel 8 Pro med Android-opdateringer og sikkerhedspatches frem til 2030. Ligesom Google også forventes at fortsætte med at være først med de nye opdateringer.

Selvom det lyder fedt med en Pixel, så vil jeg anbefale, at du læser vores anmeldelser af hhv. Pixel 8 og Pixel 8 Pro, inden du køber.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Pixel-serien er ikke kun telefoner. Der fås også headsets og smartwatches. Her kan du læse om Pixel Watch 2, det hidtil nyeste Google-smartwatch.

Apple advarer: Lav ikke mormor-tricket

TIP: Apple underkender det gamle trick med at smide en våd telefon i ukogte ris.

(mere…)
Google rundede milepæl med Pixel-telefonerne i 2023

Salget af Google Pixel-telefonerne går godt, men der er fortsat langt op til konkurrenterne.

(mere…)
Så meget kan du spare ved at skifte til en elbil

TIP: En gennemsnitslig pendler kan spare 14.500 kroner om året ved at køre i en elbil på arbejde fremfor en dieselbil. Beregn selv.

(mere…)
Dansk hovedpine i Chromebook-sag tages op i Norge

Det norske datatilsyn efterlyser en stærkere central styring af privatlivsdata i skolerne.

(mere…)
Ældre Samsung Galaxy-modeller får AI-funktioner i marts

I slutningen af marts kan ejere af flere Galaxy-enheder glæde sig over, at Galaxy AI-funktionerne er klar.

(mere…)
Få et smugkig på Android 15

Google har givet et lille smugkig på den næste store Android-opdatering, som hedder Android 15.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram