Mobiltelefonen frikendt som den store synder i trafikken

Ny rapport fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker viser, at meget andet end mobiltelefonen distraherer os i trafikken.

sammenkopieret billede med mand der vinker ud af bilvindue og en smadret frontrude
Et råd til trafikanterne fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker er, at bevare fokus på trafikken. (Foto: Havarikommissionen for Vejtrafikulykker/Hand out)

“Uopmærksomhed er årsag til cirka en tredjedel af alle dødsulykker i Danmark, og det er ikke kun mobiltelefonen, der distraherer os”.

Sådan indledes en pressemeddelelse om en ny undersøgelse fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.

Undersøgelsen omhandler analyser af 119 alvorlige ulykker, og konklusionen er klar: Uopmærksomhed i trafikken optrådte af mange årsager og hos alle typer trafikanter.

– “Uopmærksomhed er årsag til mange dræbte og alvorligt tilskadekomne i trafikken, og det er vigtigt, at vi forstår uopmærksomhedens kompleksitet, hvis vi skal forebygge den. Det håber vi at bidrage til med vores nye rapport,” udtaler formand for Havarikommissionen, Rikke Rysgaard, i pressemeddelelsen.

Ikke kun mobiletelefonen distraherer

I cirka 40 procent af de undersøgte ulykker med uopmærksomhed er det påvist, at trafikantens uopmærksomhed skyldtes distraktion, skriver kommissionen og tilføjer: “Det er muligt, at der i flere ulykker var tale om distraktion, men det er ikke blevet påvist i analyserne”.

I lidt over en tredjedel af disse ulykker med distraktion kom distraktionen fra forskellige former for teknologi. Her nævnes mobiltelefon, smartwatch og GPS. For eksempel var der trafikanter, der talte i telefon, skrev eller læste beskeder, skiftede musiknummer eller kiggede på ruten.

Udover at teknologien trak trafikanternes fokus væk fra kørslen, så er for eksempel social distraktion en væsentlig årsag til ulykkerne.

Her nævnes eksempler, hvor børn og unge til fods eller på cykel/knallert blev distraheret af dem, de fulgtes med. Eller hvor voksne blev distraheret af passagerer eller dyr i bilen, eller vinkede til nogen, de kendte.

LÆS OGSÅ: Tesla har snydt med rækkeviden

en lang lige vej
Hav fokus på kørslen hele tiden – også på en lang, lige strækning, lyder et råd fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker. (Foto: Havarikommissionen for Vejtrafikulykker/Hand out)

Dertil kommer manglende fokus ved indtagelse af mad eller hvor bilisten ledte eller rakte ud efter noget. Desuden nævnes, at trafikanten var stærkt optaget af at finde vej eller se på noget interessant langs vejen.

Uopmærksomhed var således den hyppigste årsag til, at det gik galt i 119 undersøgte ulykker.

– “Vi skal blive meget bedre til at være til stede i trafikken i stedet for at have fokus på mobiltelefoner, fragtbreve, GPS eller hvad der nu ellers frarøver os vores opmærksomhed. Et øjebliks uopmærksomhed kan betyde, at du selv eller et andet menneske ikke kommer hjem til sin familie igen,” udtaler politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Koncernkommunikation i pressemeddelelsen.

Køreteknologi, rumleriller …

Ifølge kommissionens formand, Rikke Rysgaard, kan der gøres en række ting for at øge opmærksomheden hos trafikanterne. Her nævnes støttesystemer som trætheds- og uopmærksomhedsovervågning, vognbaneassistent og avanceret nødbremsesystem.

Det samme kan justeringer af vejmiljøet med rumleriller og forbedringer af kryds.

– “Rapporten viser, at der også er tilfælde, hvor trafikanterne helt uforvarende bliver distraheret, falder i staver eller bare ikke kan overskue hele trafiksituationen. Her kan veje og køretøjer udformes, så de kan kompensere i de situationer, hvor den menneskelige hjerne ikke slår til,” udtaler Rikke Rysgaard.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Vi skriver løbende om biler. Læs med her

Elbil-revolutionen lægger fabrikker øde hen

I Kina lægger elbilernes fremmarch bilfabrikker øde, mens de ansatte bliver færre på nye, effektive fabrikker.

(mere…)
Dansk energikæmpe sænker prisen på at lade elbilen

Har du tid, vil du fremover kunne spare penge ved, at lade din elbil på Norlys' normale ladestandere.

(mere…)
Nyt LFP-batteri afsløret med 1.000 km rækkevidde

Batteriproducenten CATL har afsløret et nyt LFP-batteri, der skulle have en rækkevidde på over 1.000 kilometer på én opladning.

(mere…)
Polestar klar med deres første smartphone

Elbilsproducenten Polestar har netop lanceret deres første smartphone. Læs mere om Polestar Phone her.

(mere…)
Den billige Tesla 2 er alligevel ikke droppet

Fornyelig lød det at planerne om den billigere Tesla 2 var droppet, men nu er meldingen, at udviklingen af modellen er fremskyndet.

(mere…)
Tesla klar med ny Model 3 Performance

En helt ny Tesla Model 3 Performance er lanceret. Du kan læse om nyhederne her, samt se de danske priser.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram