Nu får iPhone USB-stik – Lightning droppes

BEKRÆFTET: Apple dropper nu Lightnings-stikket. Det sker fra iPhone 15-serien.

Lightning USB C
iPhone 15-serien er de første telefoner fra Apple som benytter USB-C stikket. Samsung har anvendt USB-C siden 2016 (Foto: MereMobil.dk)

Apple har netop afsløret den nye iPhone 15-serie, som byder på en stor ændring i forhold til tidligere modeller. Telefonerne får USB-C stik til opladning og dataoverførsel.

Det betyder, at Apple dropper deres eget Lightning stik, som har været standarden på iPhones siden 2012.

USB-C er en universel standard, som bruges af mange andre enheder og mærker. Apple har forlængst omfavnet USB-C på Mac-computere og iPads.

Ved at skifte til USB-C gør Apple det nemmere for brugerne at oplade deres iPhones med samme kabeltype som deres andre gadgets, samt tilslutte dem til eksterne skærme og andet tilbehør.

EU har presset Apple

Apple har tidligere modstået pres fra EU, men nu ser det ud til, at EU har vundet kampen.

EU har argumenteret for, at en ensartet oplader vil reducere omkostningerne og affaldet for forbrugerne og miljøet.

Lovgivningen der tvinger alle telefoner og andet småelektronik over på USB-C trådte i kraft den 27. december 2022, men elektronikproducenterne har frem til den 28. december 2024 til implementere stikket.

Efter denne dato er det ulovligt at sælge nye produkter inden for EU, som ikke har USB C-stik.

Inden for mobilområdet er EU-loven reelt en ”lex-Apple-lov”. Altså en lovgivning der retter sig specielt mod Apple, da iPhone er den eneste telefon på det europæiske marked, ikke har USB-C stik.

Der er da også en lille finurlighed. Skæringsdatoen er som nævnt den 28. december 2024, men da Apple lancerer nye produkter i efteråret, kunne Apple reelt trække ændringen af iPhone ind til efteråret 2025 – svarende til ”iPhone 17”.

HISTORIEN KORT – LIGHTNING STIKKET: Lightning stikket blev introduceret sammen med iPhone 5 i 2012 som en erstatning for det gamle 30-pin stik, som var større og kun kunne sættes i én vej.

Lightning stikket blev også brugt på iPod Touch (5. generation), iPod Nano (7. generation), iPad (4. generation) og iPad Mini (1. generation) samt efterfølgende modeller

Lightning stikket var mindre, vendbart og mere robust end sin forgænger. Det kunne også overføre data og hurtigere og understøtte flere funktioner.

Da Apple indførte stikket udløste de omfattende kritik af, at “Apple hele tiden skiftede stik”. Faktum var, at 30-pin connectoren var på markedet i 9-10 år. I den samme periode havde Samsung skiftet stik 18 gange. Læs mere her.

iPhone 15-serien består af fire modeller: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max.

De har alle USB-C, men også andre forbedringer i forhold til kamera, skærm, ydeevne og batteri.

NYT OM APPLE: Du kan GRATIS få de seneste Apple-nyheder i din indbakke hver mandag, onsdag og lørdag. Skriv din mail i feltet herunder.

Næste step 👆

Mere til historien

Samsung Galaxy Note 7 (2016) var den første Samsung-telefon, der brugte USB-C stik. Den første S-model med USB-C var Samsung Galaxy S8 fra 2017.

Sådan undgår du at slettede billeder dukker op igen

TIP: Læs hvordan du sikrer dig mod, at dine slettede billeder fra iPhone og iPad pludselig dukker op igen.

(mere…)
Anden generation af Apples AirTag måske klar i 2025

Apples AirTag har efterhånden flere år på bagen, men nu skulle en ny generation være på vej.

(mere…)
Fotofejl på iPhone er løst

KORT NYT: Apple har udsendt en ny softwareopdatering, der retter fejlen med slettede billeder, som pludselig dukkede op igen.

(mere…)
Apple har frigivet iOS 17.5

iOS 17.5 opdateringen er ude til iPhone, mens Apple også har frigivet nye softwareopdateringer til andre enheder.

(mere…)
Har Apple ikke opgivet elbilen alligevel?

Apples planer om en elbil var droppet, lød det tidligere i år. Nu er et nyt samarbejde måske ved at opstå.

(mere…)
Denne iPad udgår

Apple har fjernet en meget populær, og prisbillig, iPad fra deres sortiment. Skarpere priser på restlagerne på vej?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram