Nu kommer ægte 5G til Danmark

Hidtil har danske mobilbrugere måtte nøjes med en lite-udgave af 5G, men nu er den første operatør klar med et rent 5G-netværk

5G mast
KORT VERSION: TDC Net har lanceret Danmarks første rene 5G-netværk, som ikke bruger 4G-netværket som underlag. Det giver bedre hastigheder, lavere svartider og mindre strømforbrug for de tilsluttede enheder. 5G SA kan kombinere flere frekvensbånd, bruge lavfrekvensbånd til upload og højfrekvensbånd til download, bedre undgå døde radioområder og levere både bedre dækning og højere hastigheder end 5G NSA (Foto: MereMobil.dk)

TDC Net har sat stikket i til Danmarks første rene 5G-netværk. Den 5G-version som brugerne hidtil har anvendt, kører på toppen af 4G-netværket. Løsningen hedder 5G NSA (Non Standalone).

Nu er de første områder dækket af 5G SA (Standalone). Hvor der hverken ligger 3G- eller 4G-nedenunder.

Det er Ericsson, der står for opbygningen for TDC Net.

Lavere svartider og mindre strømforbrug

I en fælles pressemeddelelse fortæller parterne, at 5G SA giver bedre hastigheder, lavere svartider og mindre strømforbrug for de enheder, som er tilsluttet netværket.

I et testsetup har Ericsson påvist et peak på hele 7 Gbps download via 5G SA.

TDC Net var det første netværk i Danmark, som åbnede for 5G. Det skete i 2020.

5G SA er ”det rigtige 5G”, som forbrugerne blev stillet i udsigt for mange år siden. Det er først nu 5G for alvor er 5G.

Alle telefoner som har 5G-forbindelse, vil kunne tilslutte sig 5G SA, hvis telefonen har forbindelse til TDC Net – det vil sige har abonnement hos f.eks. YouSee eller Telmore.

Hvor virker det?

På MereMobil.dk er vi naturligvis nysgerrige efter at vide, hvor i landet den nye 5G-version virker på nuværende tidspunkt. Spørgsmålet afventer vi svar på.

Jeg opdaterer artiklen, når jeg har fået svar fra Ericsson og TDC Net.

LÆS TESTEN: Jeg har prøvet 5G internet til hjemmet fra 3

…læs også min anmeldelse af Telias 5G-løsning til private husstande.

FAKTA OM 5G SA: Traditionel non-standalone 5G har altid brugt 4G netværket. Non-SA var sådan set bare en slags overbygning på 5, hvor man blot fik lidt ekstra kapacitet og hastighed, men i det store hele var det blot 4G. 5G SA giver markant lavere latency fordi 4G nu er ude af billedet, og der kommer en række nye muligheder med 5G. Disse muligheder er f.eks. muligheden for at bundle flere frekvensbånd sammen, bruge lavfrekvensbånd i kombination med højfrekvensbånd for højere hastighed og endnu bedre radiodækning. Ved at bruge lave frekvensbånd til upload i kombination af download i højere frekvensbånd, kan man med 5G SA faktisk levere både bedre dækning og højere hastigheder.

Mere til historien

5G SA kan man bedre undgå døde radioområder. Med 5G SA kan teleselskabet sige til telefonen, at hvis du mister forbindelsen, så kan du kontakte disse to-tre andre master i området. Når telefonen mister forbindelsen, kan den med det samme forsøge at etablere forbindelse til de andre master. Det sker i baggrunden helt uden at man bemærker, at forbindelsen faktisk var blevet afbrudt.

Tusindvis af danskere har manglet 4G i ferien

TDC har siden fredag eftermiddag knoklet for, at få løst et problem, der gjorde, at kunder på TDC NET ikke kunne bruge 4G i udlandet.

(mere…)
Du kan afprøve 5G-internet i 30 dage

Virker 5G-internet godt nok? Teleselskaberne er klar med gode tilbud og nogle lader dig endda afprøve 5G-internet i 30 dage.

(mere…)
Derfor bør du overveje at få 5G mobilt bredbånd i hjemmet

Der er mange gode grunde til at bruge 5G som internetforbindelse i hjemmet.

(mere…)
Forbruget af mobildata stiger fortsat

Danskernes forbrug af mobildata stiger fortsat, hvilket får TDC Erhverv til at give gratis data sommeren over.

(mere…)
Alt det du ikke vidste om 5G-internet til hjemmet

PODCAST: Er 5G lige så godt som fiber? Lyt med når jeg fortæller de fascinerede detaljer om 5G-mobilnettet.

(mere…)
Er TDC’s 10 Gbit/s forbindelse til private nødvendigt?

KOMMENTAR: Nu bliver jeg småsur! 10 Gbit/s er unødvendigt og udbyderen ikke fortæller kunderne hele historien om deres forbindelse.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram