Så godt virker 5G internet fra Telia

TEST: Internet til hjemmet via 5G-router uden teknikerbesøg og gravearbejde. Lovende! …men virker det? Det har vi testet.

Telia 5G internet router
Kvaliteten af 5G internet fra Telia er ret god, men prisen er lidt for høj i forhold til traditionelle forbindelser. (Foto: Telia)

Internet behøver ikke komme gennem telefonstikket, kabel-TV eller en fiberboks. En 5G-router er i dag, for nogle brugere, et relevant alternativ.

Telia tilbyder, i lighed med konkurrenterne, 5G-internet. I et stykke tid har jeg testet forbindelsen fra Telia, hvor 5G-routeren var computerens eneste forbindelse til nettet.

Jeg er overrasket over, hvor fint det virker selvom løsningen dog er forbundet med visse begrænsninger, sammenlignet med en traditionel internetforbindelse.

Jeg har testet 5G via routeren ZTE MC888 Pro, som er den router, Telia tilbyder kunderne.

Hastigheden er ujævn, men…

En normal internetlinje, der kommer fra f.eks. COAX (kabel-TV) eller fiber, har altid ensartet down- og uploadhastigheder. Hvis du har en 500 Mbit/s forbindelse vil du typisk opleve downloadhastigheder mellem 480 og 520 Mbit/s. Ofte leverer forbindelsen lidt mere end, hvad du betaler for.

5G internet fra Telia giver forskellige hastigheder alt efter tidspunktet på dagen. Nogle gange 80 / 20 Mbit/s. Andre gange 200 / 20 Mbit/s. I hvert fald her hvor jeg bor.

Jeg har desuden testet routeren på andre adresser, hvor mobilmasterne er opgraderet til højere hastigheder. Her kunne jeg fint trække mellem 300 og 500 Mbit/s. Stadig med omkring 20 Mbit/s upload.

Ping-tiden ligger fra 25-35 ms. Dette er målt både kablet og via Wi-Fi. Min COAX-forbindelse ligger omkring 10-12 ms – trådløst.

MERE OM TELIA 5G INTERNET: Du kan finde ud af, hvilken hastighed at Telia forventer på netop din adresse. Læs mere om 5G internet og søg adressen Sponseret link

Kan bruges til streaming og online-gaming

En 5G-router skal placeres optimalt for at få den bedste forbindelse til mobilnetværket. Da routeren kun kræver strøm, er det heldigvis let at flytte rundt og eksperimentere.

Selvom hastigheden her på adressen har været omkring 200 Mbit/s, så har det stadig været muligt at streaming film og serier samt spille onlinespil på computeren.

I starten drillede Brawlhalla og samtaler via Discord, men da vi fandt den optimale placering, kørte det glimrende. Hverken hastigheden eller svartiderne har været et problem. Også Counter Strike har vi spillet uden problemer.

Nå du vælger netforbindelse eller trådløse routere, er det ikke altid hastigheden, som er vigtig. Kvaliteten af forbindelsen er langt vigtigere. Hvad hjælper det med 1.000 mbit/s, hvis der er udfald? Her fejler Telias løsning ikke. Kvaliteten af forbindelsen er ret god.

FREMTIDEN ER TRÅDLØS: Internetforbindelser vil de kommende år gennemgå den samme forandring, som vi har set med både fastnettelefoni/mobiltelefoni og kabel TV- og pakker / streaming. Fællestrækket er, at kun få troede på, at kablede løsninger kunne blive trådløse. Jeg tror vi vil se, at flere og flere vælger internet baseret på 5G i takt med at teknologien forbedres og priserne bliver konkurrencedygtige. Vi har allerede se de første produkter uden dataloft, som for mange er en forhindring. Internet via 5G er for den almene forbruger, men (endnu) ikke for netentusiasten.

Det største problem ved Telia 5G-internet

Når du har en kablet forbindelse, kan du bruge løs uden at tænke på et dataloft. Sådan er det ikke med Telias trådløse internetløsning.

Der er en begrænsning på 1.000 GB (gigabyte) om måneden. I nogle familier, er det ikke et problem, men streamer du alt og fyrer den af med spil, så får du problemer.

Installationen af ét spil på bare én computer kan snildt trække 80 GB data. Altså 8 procent af det månedlige dataloft. Det tænker man ikke lige over. Det gør sig også gældende, hvis du installerer et spil på PlayStation.

Overskrides grænsen nedsætter Telia hastigheden til 6 Mbit/s frem til næste regningsperiode. Jeg har ikke kunne teste, hvorvidt Telias system sætter foden hårdt ned og håndhæver betingelserne, når grænsen nås, eller om det blot er en mulighed de har.

UDVID DIT WI-FI: Den trådløse dækning fra 5G-routeren er fin, men i nogle boliger kan der være behov for at udbygge med et Mesh-netværk. Du kan f.eks. overveje Google Nest WiFi Pro, der er nogenlunde let at tilslutte. Husk: Når du tilslutter et Mesh-netværk til routeren, skal du deaktivere routerens indbyggede Wi-Fi.

Konklusion: Virker fint men er ikke for alle

5G-netværket hos Telia er endnu ikke udbygget og opgraderet nok til at levere fuld speed på alle adresser i hele landet, men dette bliver over tid gradvist bedre.

Jeg har ikke oplevet hastigheden som et problem. Heller ikke svartiderne har drillet. Installationen var virkelig plug-and-play; alle få op at køre inden for maksimalt en halv time fra pakken hentes i postkassen.

Prisen på 329 kroner om måneden er i overkanten i forhold til priserne på traditionelle netforbindelser. Telia 5G internet er derfor ikke for alle, men for dem som ønsker fleksibilitet, eller som ikke har mulighed for en kablet forbindelse.

Selvom jeg arbejder hjemme og bruger nettet professionelt, kunne jeg sagtens nøjes med en 5G-router.

4 ud af 6 stjerner.

Jeg har også testet internet fra 3. Læs min anmeldelse af 3’s 5G internet-her.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Hurtig og let installation
  • Du kan selv flytte routeren til stedet med bedst dækning
  • Kræver kun strøm for at køre
  • Kan bruges til streaming, internetsurf og spil
  • 2 kablede udgange på bagsiden
  • Understøtter Wi-Fi forbindelser op til WiFi 6
  • Kan tages med i f.eks. sommerhus
  • Android-telefoner kan tilsluttes ved at berøre routernes top med mobilen
  • Fallback til 4G hvis 5G-dækning ikke er til stede

Lidt at tænke over

  • Ikke ensartet hastighed hen over døgnet
  • Forbrugsloft på 1.000 GB / md.
  • Wi-Fi fra routeren har begrænset udbredelse i hjemmet
  • Relativt høj pris

Mere til historien

Inden du køber 5G-internet, så tjek altid dækningskortet. Du kan se Telias dækningskort her.

5G internet fra Telia
M3 MacBook Air test | en lækker lille opgradering

TEST: Forvent ikke en revolution i MacBook Air M3. Forvent en lækker lille, og dyr, opgradering. Læs min MacBook Air test her.

(mere…)
Xiaomi 14 test | Fejler på vigtige punkter

TEST: Overvejer du at købe Xiaomi 14, skal du først læse min Xiaomi 14 test, så du er oplyst om fordele og ulemper.

(mere…)
Grønt lys: Norlys opsluger Telia

Onsdag kom den længe ventede meddelelse om, at Norlys’ opkøb af Telias danske forretning er godkendt.

(mere…)
OnePlus Watch 2 test | én ting gør hele forskellen

TEST: 100 timer uden en oplader. Lækkert design og relevante funktioner. Læs min OnePlus Watch 2 test.

(mere…)
5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
Nyt Wi-Fi 7 system er på vej i butikkerne

Den nyeste trådløs teknologi, WiFi 7, bliver tilgængelig i et nyt Orbi-system fra Netgear.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram