Nu stiger elregningen – den kan sagtens stige endnu mere

Danskerne har glemt at spare på strømmen, mens de har solet sig i afgiftsfri el i seks måneder. Nu stiger elregningen.

en elmåler
Det kostet statskassen 3,5 milliarder kroner at lette trykket på danskernes elregning. Foto: Peter Bergman

I de første seks måneder af 2023 har danskerne kunnet glæde sig over, at slippe for at betale elafgift til staten. Men nu er det slut!

Elafgiften blev fjernet som et led i en hjælpepakke, der blev lavet i efteråret 2022 på grund af de stigende priser flere steder i samfundet.

Det har betydet – for en husstand med et almindeligt forbrug – en besparelse på lidt over 2.000 kroner på elregningen.

Fra 1. juli 2023 er elafgiften så tilbage. Og det simple regnestykke er så, at elregningen vil stige med mere end 2.000 kroner for en gennemsnitlig husstand.

Risiko for endnu højere elregning

Mens danskerne har kunnet spare elafgiften, så har det knebet med at spare på strømmen. Det fortæller forbrugerøkonom i Sydbank, Ane Lehmann Erichsen, til TV2 Nord.

– “Langt de fleste er stoppet med at kigge på appen, hvor man kan se, hvornår strømmen er billigst. Det kommer vi til at gøre igen, når afgiften sender regningen i vejret,” siger Ane Lehmann Erichsen.

Hun tilføjer, at elpriserne har været rigtig fornuftige i 2023, men at de lynhurtigt kan stige, når sommertørken rammer Sydeuropa, og deres elforbrug stiger voldsomt for at køle husene ned.

Danskerne kan således se frem til nogle sommermåneder, hvor ikke kun elafgiften er tilbage for fuld skrue, men også, hvor der er en risiko for, at elprisen presser den enkelte husstands elregning i vejret.

LÆS OGSÅ: Populær elspare-app koster nu penge at bruge

Afgiften skal falde

Politikerne har dog vedtaget, at elafgiften, du som forbruger skal betale uanset, hvilket elselskab du har, skal falde på længere sigt.

I januar 2022 var elafgiften oppe at ramme svimlende 90 øre plus moms, men når vi skriver januar 2030, skal elafgiften efter planen være faldet.

I nedenstående tabel fra Skatteministeriet kan du se, at elafgiften i første halvår af 2023 på det nærmeste har været symbolsk, mens den nu stiger til 69,7 øre plus moms og frem til 2030 vil falde gradvist til 56,1 øre plus moms.

APPTIP: Gratis alternativ til “Min Strøm”

en tabel med elafgifter

Ifølge Skatteministeriet har det kostet statskassen 3,5 milliarder kroner at finansiere afgiftslempelsen til de danske husstande.

Den transportable stikkontakt

VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig tre gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.


Mere til historien

Det var navnlig krigen i Ukraine og den følgende embargo mod Rusland, som fik energipriserne – herunder priserne på gas, olie og elektricitet – til at stige markant, og som fik Folketinget til at indføre en række initiativer.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram