Danmark har unik mulighed i 5G-kapløb

Danmark skal gå forrest og vise omverdenen, hvilket enormt potentiale der ligger i 5G. Indien buldrer afsted.

en person holder en smartsphomne
Ifølge rapport gælder det for Danmark, at modne det hjemlige marked og accelerere innovationen i områder som for eksempel produktion og sundhed. (Foto: HMD Global)

Hvis der er et kapløb om, hvilke verdensdele, der har teten i kampen om udrulning af 5G, så er det vestlige Europa langt bagefter den førende verdensdel.

Ifølge den seneste Ericsson Mobility Report, så rulles der mere 5G ud i Nordamerika end for eksempel i Vesteuropa.

I 2022 udgjorde 5G-mobilabonnementer 41 procent af det samlede antal mobilabonnementer i Nordamerika, mens andelen for Vesteuropa var nede på sølle 13 procent.

Ifølge rapporten vil andelen af 5G i Nordamerika vokse til 91 procent frem mod 2028. Her vil Vesteuropa dog have sat skub i sagerne og indhentet det klare forspring og nå en andel på 88 procent.

Unik dansk mulighed

Trækhesten i det kapløb kan meget vel blive lille Danmark. I rapporten fremgår det nemlig, at det danske marked har en unik mulighed for at være frontløbere.

Ericsson Mobility Report undersøger udbredelsen af 5G-teknologi på globalt plan og her kan man læse, at den globale datatrafik på mobilnetværk fortsat stiger.

Således forventes det månedlige globale gennemsnitsforbrug per smartphone at stige til over 20 GB ved udgangen af 2023.

– “Udbredelsen af 5G-fortsætter ufortrødent på globalt plan og vil nå 1,5 milliarder abonnementer ved udgangen af i år,” udtaler Niclas Backlund, Ericssons landechef i Danmark, i en pressemeddelelse og tilføjer:

– “Set med danske briller gælder det om at modne vores hjemlige marked og accelerere innovationen i områder som for eksempel produktion og sundhed, hvor vi som samfund har en mulighed for at gå forrest og vise omverdenen, hvilket enormt potentiale der ligger i 5G.”

5G sælges i pakkeløsninger

Ifølge rapporten har mere end 240 udbydere af kommunikationstjenester på verdensplan lanceret kommercielle 5G-tjenester, hvortil 35 har implementeret eller lanceret 5G standalone (SA).

SA er den version af 5G som kan fungere, uden (som nu NSA) at have 4G som underliggende support.

5G-udrulning er tæt forbundet med pakkeløsninger, og det bliver mere og mere almindeligt at samle forskellige underholdningstjenester som tv, musikstreaming eller cloud gaming-platforme med abonnementerne.

I dag tilbyder knapt seks ud af ti af 5G-tjenesteudbyderne dette på forskellig vis.

Indien buldrer afsted

Den fortsatte 5G-vækst på globalt plan er især drevet frem af det store indiske 5G-marked. Her er der siden lanceringen af 5G-tjenester i august 2022 foretaget enorme netværksudrulninger.

Mens antallet af 5G-abonnementer i Indien i slutningen af 2022 var på cirka 10 millioner, anslås 5G at udgøre cirka 57 procent af alle mobilabonnementer i det godt 1,4 milliarder indbyggere store land ved udgangen af 2028.

Det gør Indien til den hurtigst voksende 5G-region i verden.

Mere til historien

Apropos 5G så lukkede EU forleden Huawei og ZTE ude. Det skete efter afsløringer af, at topleder i det daværende TDC i bogstaveligste forstand delte seng med kinesisk tech-gigant. Læs mere om det her

iPhone 15-modellerne scorer højt på download

En dataindsamling fra Ookla bekræfter en væsentlig download-forbedring for iPhone 15-serien.

(mere…)
Prisnedsættelse på 5G-bredbånd fra 3

En router med frit dataforbrug, hvor du blot skal sætte stikket i, er blevet billigere hos 3.

(mere…)
Er krigen mellem 5G og fiber udsat?

For et år siden meldte teleselskabet 3 krig mod det kablede internet. Og var ikke i tvivl om, at “fremtidens internet er trådløst".

(mere…)
Nu kommer ægte 5G til Danmark

Hidtil har danske mobilbrugere måtte nøjes med en lite-udgave af 5G, men nu er den første operatør klar med et rent 5G-netværk

(mere…)
Jeg har testet 5G internet fra 3

TEST: 5G-internet til hjemmet fra 3. Hvordan fungerer det? Jeg har testet 5G internet fra 3.

(mere…)
Så godt virker 5G internet fra Telia

TEST: Internet til hjemmet via 5G-router uden teknikerbesøg og gravearbejde. Lovende! …men virker det? Det har vi testet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram