EU lukker Huawei og ZTE ude

Topleder i daværende TDC delte i bogstaveligste forstand seng med kinesisk tech-gigant, skriver velanset amerikansk medie.

sikkerhed-kode-it
Ifølge EU-Kommissionen har 24 medlemslande vedtaget, eller er i færd med at vedtage, regler, der giver nationale myndigheder beføjelser til at udstede restriktioner. Men tilsyneladende har kun ti medlemslande brugt reglerne til at begrænse eller udelukke højrisikoleverandører. (Foto: Pixabay)

EU-Kommissionen vil ikke længere gøre brug af tjenester fra de to kinesiske telegiganter Huawei og ZTE.

Huawei og ZTE udgør en risiko for EU's sikkerhed, vurderer Kommissionen, som i en erklæring meddeler, at de to virksomheders produkter udgør en "væsentligt højere risici end andre 5G-leverandører".

Ifølge Ritzau opfordrer EU's kommissær for det indre marked, Thierry Breton, de 27 medlemslande og deres teleoperatører til at udelukke al udstyr fra Huawei og ZTE fra deres mobilnetværk.

- "Vi kan ikke risikere, at vi opretholder afgørende afhængighedsforhold, som kan blive et våben mod vores egne interesser. Det ville være en for kritisk sårbarhed og en for alvorlig risiko for vores fælles sikkerhed," siger Thierry Breton.

Han tilføjer, at medlemslandene er for langsomme til, at begrænse eller udelukke højrisikoleverandører.

Udmeldingen kommer efter USA længe har lagt pres på Europa til at udelukke Huawei og ZTE. Det markerer ifølge Ritzau samtidig en stadig hårdere linje fra EU over for Kina.

USA har siden sidst i november haft et forbud mod nye teleprodukter fra Huawei og ZTE.

Frygten er, at produkter fra kinesiske techselskaber bruges til at udspionere amerikanske borgere.

Også salg og import af udstyr fra de kinesiske overvågningsudstyrskoncerner Dahua Technology og Hangzhou Hikvision Digital Technology er forbudt i USA. Det samme gælder telekoncernen Hytera.

Medie: TDC-leder i seng med Huawei

Det amerikanske erhvervsmagasin Bloomberg Businessweek skriver på baggrund af unavngivne kilder, at det daværende TDC (i dag TDC Net og Nuuday, red.) i 2019 i bogstaveligste forstand var i seng med Huawei.

Man var overbevist om, at Huawei gjorde brug af overvågning, og at en såkaldt muldvarp i TDC forsøgte at vinde en kontrakt om opgradering af det danske 5G-netværk.

Huawei havde på det tidspunkt leveret 3G- og 4G-netværket og lå i budkrig med svenske Ericsson, men ændrede ifølge Bloombergs kilde i sidste øjeblik sit bud, som, usædvanligt, var ringere end det oprindelige - men akkurat bedre end Ericssons.

En undersøgelse afslørede blandt andet mulig aflytning af TDC's lokaler, og at en leder spiste middag med Huawei-landechefen og at lederen havde indledt et forhold til en ung kvindelig Huawei-ansat.

Ifølge Bloomberg blev en medarbejder og finansdirektøren efterfølgende opsagt.

Folketinget har siden vedtaget lovgivning, der giver mulighed for at blokere for lignende aftaler med eksempelvis Huawei. Men om Danmark er blandt de lande som EU-kommissær Thierry Breton, udpeger som "for langsomme til, at begrænse eller udelukke højrisikoleverandører" er uvist.

Mere til historien

TDC Net har fået underkendt en aftale med Huawei af Center for Cybersikkerhed. TDC Net må således ikke længere anvende Huawei-udstyr i deres fibernet. Læs mere det her og læs mere om sikkerhed i det hele taget her

Hvad har Huawei gang i?

Huawei har på egen hånd skabt telefoner med et 5G-chipset.

(mere…)
Sådan undgår at blive svindlet digitalt

TIP: Her er 5 gode råd til, hvordan du undgår digital svindel, hvilket cirka 150.000 danskere hvert år oplever.

(mere…)
Mistanke: Huawei etablerer chipfabrikker med statsstøtte

Brancheorganisation mener, at den blacklistede kinesiske mobil- og teknologigigant Huawei omgår amerikanske sanktioner.

(mere…)
Pas nu på! De er på overarbejde i sommervarmen

Sommerferien rammer nu. Pas nu på ikke at falde i fælden.

(mere…)
Elbilerne i EU har vilde vækstrater

Flere end 500.000 nye elbiler i EU i år. Danmark oplevede en imponerende stigning på 102,4 procent.

(mere…)
Du skal selv kunne skifte telefonens batteri

Batteriet i telefonen skal kunne skiftes uden brug af specialværktøj, lyder det fra Europa Parlamentet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram