Statsministeren ønsker mindre skærmtid i skolerne

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), ønsker at eleverne bruger mindre tid foran skærme i skolen.

Skole, børn, undervisning
Skal mobilerne ud af skolerne? (Foto: Svklimkin)

– ”Vi skal have skærmene meget mere ud af skolen,” sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S) under spørgetimen til Folketinget i går (tirsdag den 23. maj 2023, red.).

Der har længe været meget snak om børn og skærmtid. Og statsministeren var meget opsat på, at der skal ske ændringer.

Ifølge statsministeren er det ikke trafikken, som er det farligste for børn lige nu. Det er derimod mobiltelefonen. Det var i hvert fald sådan, at hun fortalte det under spørgetimen i folketingssalen.

LÆS OGSÅ: Mobiltelefoner og tablets udfordrer børns læselyst

Denne udtalelse var dog en reaktion på snakken om ”pas på mig”-skiltene, som ses ved mange villaveje rundt i Danmark. Der blev talt om, at der skal passes på de mindste i trafikken.

Pia Olsen Dyhr, formand i SF, stillede nemlig spørgsmålet: -”Men hvorfor overlader vi så børn til dem selv – eller endnu værre til techgiganterne i den digitale verden?”.

Mistrivsel begynder nogle gange ved telefonen

Mette Frederiksen mener dog, at det er et fremskridt emnet bringes op i folketingssalen. Men hun mener også, at mange problemer faktisk starter et og samme sted.

Mange tror at mistrivselsproblemerne løses, hvis børn og unge får gratis psykologhjælp eller normeringen er bedre. Mette Frederiksen mener dog, at det handler om mange ting, men at rigtigt meget starter og slutter med mobiltelefonen.

At mange børn og unge mistrives, har en sammenhæng med mobilen. Så der skal regulering til.

LÆS OGSÅ: Rystende TV 2 dokumentar: Børns mobilspil stjæler alt

Mette Frederiksen ønsker derfor, at skærmene kommer mere ud af skolerne. Og de skulle aldrig nogensinde have være kommet ind i vuggestuerne og børnehaverne, lyder det fra statsministeren.

Danske Skoleelever er ikke enige

Statsministerens udtalelser er ukonkrete, lyder det fra Danske Skoleelever (DSE), som har blandede følelser omkring udtalelserne. Det skriver TV 2.

Netop fordi de er så ukonkrete frygter DSE, at det kan legitimere en større debat om mobilforbud på skolerne. Men det er ikke en løsning.

LÆS OGSÅ: Nu skal forældre forstå deres børns digitale liv

Skolerne skal huske, at det er deres opgave at uddanne os – og det inkluderer også digital dannelse. Sådan lyder det fra Marie Holt Hermansen, som er formand i DSE. Overfor TV 2 tilføjer hun, at den usunde mobilkultur ikke forsvinder, blot fordi telefonerne forbydes på skolerne.

Mobiltelefonerne er ikke problemet. Men problemet er, at vi har fået et redskab, som vi ikke forstår. Derfor skal vi have digital dannelse for at løse problemet. Derfor skal teknologiforståelse tilføjes på skoleskemaet.

– ”Forbud og systematik fra regeringens side vil vi gerne sige pænt nej tak til,” lyder det også fra Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen, til TV 2.

Begrænsning af brug af skærme på skoler

Det er ikke noget nyt, at SVM-regeringen har begrænsning af brug af skærme på skolerne, som en del af regeringsgrundlaget fra december 2022. Men de har indtil nu afvist, at det betyder et forbud mod mobiltelefoner.

LÆS OGSÅ: Snapchats AI gør børn forskrækkede og utrygge

Det tyder på, at der skal regulering på området og vi skal alle stå sammen om det her.

Hør vores podcastepisode om børn og skærmtid

Mere til historien

Spørgsmålene udspringer af et borgerforslag, som Imran Rashid længe været fortaler for og hvor der nu har været mere end 50.000 underskrifter, hvilket er nødvendigt for, at det behandles i Folketinget.

Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Mobilspil lokker penge ud af børn og unge

Børn kan risikere at blive ludomaner i en alt for tidlig alder ved at spille mobilspil. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

(mere…)
Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

(mere…)
Teknologiforståelse kommer på skoleskemaet

Et nyt fag kommer på skoleskemaet. Det skal hjælpe eleverne med at forstå sig på digitaliseringen.

(mere…)
Så mange børn oplever ubehageligt indhold på nettet

DR sætter fokus på, hvad børn og unge egentlig ser på deres skærm - og alt for meget er ubehageligt. Hvad kan man gøre?

(mere…)
Børn har barske oplevelser bag skærmen

DR har frigivet en skræmmende dokumentar - ”Alene hjemme på nettet”, som har fokus på børns grænseoverskridende oplevelser.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram