Statsministeren ønsker mindre skærmtid i skolerne

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), ønsker at eleverne bruger mindre tid foran skærme i skolen.

Skole, børn, undervisning
Skal mobilerne ud af skolerne? (Foto: Svklimkin)

– ”Vi skal have skærmene meget mere ud af skolen,” sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S) under spørgetimen til Folketinget i går (tirsdag den 23. maj 2023, red.).

Der har længe været meget snak om børn og skærmtid. Og statsministeren var meget opsat på, at der skal ske ændringer.

Ifølge statsministeren er det ikke trafikken, som er det farligste for børn lige nu. Det er derimod mobiltelefonen. Det var i hvert fald sådan, at hun fortalte det under spørgetimen i folketingssalen.

LÆS OGSÅ: Mobiltelefoner og tablets udfordrer børns læselyst

Denne udtalelse var dog en reaktion på snakken om ”pas på mig”-skiltene, som ses ved mange villaveje rundt i Danmark. Der blev talt om, at der skal passes på de mindste i trafikken.

Pia Olsen Dyhr, formand i SF, stillede nemlig spørgsmålet: -”Men hvorfor overlader vi så børn til dem selv – eller endnu værre til techgiganterne i den digitale verden?”.

Mistrivsel begynder nogle gange ved telefonen

Mette Frederiksen mener dog, at det er et fremskridt emnet bringes op i folketingssalen. Men hun mener også, at mange problemer faktisk starter et og samme sted.

Mange tror at mistrivselsproblemerne løses, hvis børn og unge får gratis psykologhjælp eller normeringen er bedre. Mette Frederiksen mener dog, at det handler om mange ting, men at rigtigt meget starter og slutter med mobiltelefonen.

At mange børn og unge mistrives, har en sammenhæng med mobilen. Så der skal regulering til.

LÆS OGSÅ: Rystende TV 2 dokumentar: Børns mobilspil stjæler alt

Mette Frederiksen ønsker derfor, at skærmene kommer mere ud af skolerne. Og de skulle aldrig nogensinde have være kommet ind i vuggestuerne og børnehaverne, lyder det fra statsministeren.

Danske Skoleelever er ikke enige

Statsministerens udtalelser er ukonkrete, lyder det fra Danske Skoleelever (DSE), som har blandede følelser omkring udtalelserne. Det skriver TV 2.

Netop fordi de er så ukonkrete frygter DSE, at det kan legitimere en større debat om mobilforbud på skolerne. Men det er ikke en løsning.

LÆS OGSÅ: Nu skal forældre forstå deres børns digitale liv

Skolerne skal huske, at det er deres opgave at uddanne os – og det inkluderer også digital dannelse. Sådan lyder det fra Marie Holt Hermansen, som er formand i DSE. Overfor TV 2 tilføjer hun, at den usunde mobilkultur ikke forsvinder, blot fordi telefonerne forbydes på skolerne.

Mobiltelefonerne er ikke problemet. Men problemet er, at vi har fået et redskab, som vi ikke forstår. Derfor skal vi have digital dannelse for at løse problemet. Derfor skal teknologiforståelse tilføjes på skoleskemaet.

– ”Forbud og systematik fra regeringens side vil vi gerne sige pænt nej tak til,” lyder det også fra Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen, til TV 2.

Begrænsning af brug af skærme på skoler

Det er ikke noget nyt, at SVM-regeringen har begrænsning af brug af skærme på skolerne, som en del af regeringsgrundlaget fra december 2022. Men de har indtil nu afvist, at det betyder et forbud mod mobiltelefoner.

LÆS OGSÅ: Snapchats AI gør børn forskrækkede og utrygge

Det tyder på, at der skal regulering på området og vi skal alle stå sammen om det her.

Hør vores podcastepisode om børn og skærmtid

https://open.spotify.com/episode/4iNSrWJGkygfkUTwlj6KEZ?si=d0lTElQmR3GXSPCkApSFAw

Mere til historien

Spørgsmålene udspringer af et borgerforslag, som Imran Rashid længe været fortaler for og hvor der nu har været mere end 50.000 underskrifter, hvilket er nødvendigt for, at det behandles i Folketinget.

Jesperhus er klar med en ny app til børn

En ny app er klar fra Jesperhus. Du kan glæde dig til, at den bliver udviklet yderligere med flere funktioner.

(mere…)
Atter fremgang i salget på smartphone-markedet

Efter et fald i salget de seneste tre år er der igen fremgang i salget af smartphones. Det er 5G som rykker.

(mere…)
Red Barnet: Digital regulering er et ”voksenansvar”

Der skal regulering på digitale produkter og det er et voksenansvar, at få styr på. Sådan lyder det fra generalsekretæren i Red Barnet.

(mere…)
Så meget datatrafik bruger dit barn på mobilen

Hvor meget data bruger dit barn på mobilabonnement om måneden? Her er tallene.

(mere…)
Flertal ønsker aldersgrænsen hævet for sociale medier

Frankrig ønsker at forbyde sociale medier for børn og unge under 18 år. En meningsmåling i Norge peger i samme retning.

(mere…)
Forsker i opråb: Savner præcision i debatten om “skærmtid”

Skærme i skolen bliver ofte omtalt i generelle vendinger af politikere og debattører, mener eksperter.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram