Når rygterne stikker af og bliver til 'sandhed'

BAGGRUND: En god overskrift sælger kliks – også selvom den er forkert. Kom med bag forhænget.

Falsk nyhed OnePlus Oppo
Tyske mobiloperatører sælger ikke telefoner fra OnePlus og Oppo, men de to mobilbrands er ikke på vej ud af de europæiske markeder (Grafik: MereMobil.dk / Gerd Altmann)

Techbranchen er fyldt med rygter – ofte rigtige, men nogle gange sker det, at en historie tager en underlig drejning og rygtet stikker af. Resultatet er, at et rygte gentages så mange gange, at det bliver ”en sandhed”.

I et aktuelt eksempel på dette er OnePlus og Oppo omdrejningspunktet. Flere techmedier skrev, at OnePlus og Oppo forlader en række nøglemarkeder i Europa – herunder Storbritannien, Tyskland, Nederlandene og Frankrig.

Problemet er, at det ikke er rigtigt – og det bliver ikke rigtigt uanset, hvor mange gange det gentages.

Alle deler teknologi – men der skal betales

Telefoner (og anden tech) er fyldt med funktionalitet, som deles på kryds og tværs mellem konkurrenterne.

Det handler om patenter. Dem, som har fået en god idé, tager patent på den – og opkræver licensbetaling for brugen.

Uanset om du har en Samsung, Apple, OnePlus eller anden telefon, så vil den indeholde patenteret teknologi.

Mange patenter ejes af Nokia

Nokia Oyj sidder på MANGE patenter. Ifølge Nokia Oyj har de omkring 20.000 patentfamilier, hvoraf 4.500 er essentielle for 5G.

Vil du producere en 5G-telefon, bliver det svært at komme uden om en licensaftale med Nokia Oyj.

Licensaftalen, som dækker telefoner fra OnePlus og Oppo, skulle i slutningen af sommeren 2022 genforhandles – og parterne nåede ikke til enighed.

Når der ikke er en aftale, kan der ikke sælges telefoner. Derfor stoppede salget af OnePlus og Oppo telefonerne i Tyskland. Det skete i august 2022.

Salget blev stoppet i Tyskland, da det var her, at sagen blev rejst.

Forlod ikke Tyskland

OnePlus og Oppo forlod imidlertid ikke Tyskland sidste år, men fortsatte med at holde kontoret åbent. Vi må formode, at ejeren BBK Electronics regnede med at indgå en fornyet licensaftale.

MereMobil.dk erfarer, at Nokia Oyj krævede en meget høj prisstigning, hvilket parterne ikke har kunne blive enige om.

Et bud på hvorfor sagen endnu ikke er afsluttet, er, at man venter på at Samsung og Apple skal genforhandle deres licensaftaler. Det kinesiske firma forventer måske at kunne lægge sig op ad, hvad de store forhandler sig frem til.

Alternativt risikerer OnePlus og Oppo telefonerne at have ”en sten i skoen”, som kan mindske deres evne til at konkurrere mod f.eks. Samsung - fordi de betaler en højere licensafgift.

Sagen er nu, at OnePlus og Oppo lukker deres kontor i Tyskland. I hvert fald indtil patentsagen falder på plads. Det giver ikke mening at holde gang i kontoret, når der ikke kan sælges telefoner i det aktuelle marked.

MOTOROLA BLEV RAMT: I efteråret 2020 satte en tilsvarende patentsag en stopper for salget af Lenovo og Motorola produkter – ligeledes i Tyskland. Dengang krævede Nokia Oyj en prisstigning, som var 50 gange mere end, hvad Lenovo fandt rimeligt. Da parterne nåede til enighed startede salget af produkterne igen.

Bliver i Europa

Techfirmaerne kommenterer næsten aldrig på rygter, men denne gang er en undtagelse. OnePlus er i offensiven og har skudt rygterne ned.

- ”OnePlus vil ikke forlade Europa og Storbritannien. Vi vil forsætte med at investere i Europa,” lyder det fra OnePlus’ globale PR-manager James Patterson.

I forhold til Storbritannien så kan det nævnes, at Oppo er på hylderne hos blandt andet O2 og Vodafone.

Uden for Danmark er Oppo og OnePlus telefonerne tilgængelige side om side. Hidtil har vi i Danmark kun set OnePlus og ikke søstervaremærket Oppo.

LÆS OGSÅ: Samsung tager livet af chip-rygte

Kan det ramme Danmark?

Intet er umuligt i techbranchen, men lige nu er salgsstoppet isoleret til Tyskland – og det tyder ikke på, at et salgsstop rammer Danmark.

Hos OnePlus i Danmark er det ”business as usual”. Produkterne er i butikkerne og den danske organisation lader til at køre fuldstændig, som den plejer.

Lige nu er landet plastret til med reklamer for OnePlus 11. Der er også reklamer på forskellige netmedier. Desuden er der nye produkter på vej.

Grådighed?

Tilbage står spørgsmålet, hvad der sker med patentaftalen mellem Nokia Oyj (Nokia Corporation) og BBK Electronics. Hvis OnePlus og Oppo skal være tilgængelige kræver det, at parterne når til enighed.

Mit bud er, at BBK Electronics afventer forhandlingerne med blandt andet Samsung. Det er måske billigere på den lange bane ikke at markedsføre og sælge telefoner i Tyskland i en periode, fremfor at afregne op mod 50 gange mere for licensen i hele den næste kontraktperiode.

Er Nokia blevet grådige eller vil licensbrugerne bare have en ”billig omgang”? Spørgsmålet blafrer i vinden.

Konklusionen er: OnePlus og Oppo sælges p.t. ikke i Tyskland, mens sagen kører. Der sælges stadig telefoner i Storbritannien. OnePlus og Oppo er ikke lige nu i gang med at forlade Europa.

LÆS OGSÅ: Oppo er på vej til Danmark

OnePlus har ikke yderligere at kommentere i sagen, men henviser til tidligere udsendte statements.


KAFFEPAUSE MED TECH: To gange om ugen udgives nyhedsbrevet 'Kaffepause med tech' ☕️ Tilmeld dig gratis her - frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager gratis vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

I 2018 blev en patentsag mellem og Apple og Samsung afsluttet. Her krævede Apple over 2 milliarder dollars i erstatning fordi Samsung havde kopieret Apple-patenteret teknologi. Det tog syv år at indgå et forlig.

OnePlus’ foldbare smartphone fremvist på video

Telefonen er endnu ikke officiel, men nu har YouTube-kanalen Unbox Therapy fremvist en tidlig version af OnePlus Open. Se den her.

(mere…)
OnePlus Open lanceringsdato er afsløret

Den kommende foldbare smartphone fra OnePlus er snart klar til en lancering. Datoen for lanceringseventen er lækket.

(mere…)
Samsung på vej med ny produktkategori

Samsung kan være på vej ny produktserie. Der er måske tale om en fingerring med smartfunktioner.

(mere…)
Denne iPhone er måske fortid i morgen

Det rygtes, at Apple fjerner den lille iPhone fra deres lineup. Det vil ske, når iPhone 15-serien præsenteres.

(mere…)
MacBooks med M3-chip nærmer sig lancering

Det ser ud til, at Apple har MacBooks med M3-chip på vej inden længe.

(mere…)
Sådan bliver iPhone 15

OVERBLIK: Traditionen tro tager rygterne fart op til iPhone-lanceringen. Vi har samlet de mest sandsynlige forudsigelser på iPhone 15-serien.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram