Sirenen – dette skal du vide om beredskabsmeddelelser på mobilen

BAGGRUND: S!renen er det nye system til beredskabsmeddelelser i Danmark. Her er, hvad du skal vide.

Sirenen varsling
Det kræver ikke en app, at modtage beredskabsbeskeder på telefonen (Foto: MereMobil.dk)

Hvis politi og beredskabsmyndighederne har behov for at varsle befolkningen i tilfælde af større ulykker, katastrofer eller generelle farer, vil beredskabsmeddelelser fra april 2023 blive sendt til mobiltelefoner.

Der skal ikke installeres en app, da Sirenen gør brug af en særlig kommunikationskanal i mobilnetværket, der hedder Cell Broadcast.

En varsling kommer som en høj og intens lyd ledsaget af en besked.

Beredskabsmeddelelser kan sendes ud til smartphones i hele landet på én gang eller være afgrænset til bestemte områder.

Dette skal du vide om S!renen

  • APP: Sirenen kræver ikke en app. Beredskabsmyndighederne udnytter Cell Broadcast, der er en særlig kommunikationskanal i alle mobilnetværk og nyere telefoner.
  • OVERVÅGNING: Cell Broadcast er lidt lige som FM-radio. Der udsendes et signal, som alle modtagere opfanger. Der sendes ingen informationer tilbage, om du har læst beskeden eller hvor du befinder dig.
  • FYSISKE SIRENER: Mobilbeskederne er et supplement til de fysiske varslingssirener samt beredskabsmeddelelser som stationer med public service-forpligtelse udsender. F.eks. DR og TV 2.
  • UDENLANDSKE TELEFONER: Telefoner fra et andet land, der er koblet på et dansk mobilnetværk, vil også modtage beskeder via Sirenen.
  • IPHONE: Apple-telefoner fra iPhone 8 og nyere med iOS 16.4 eller nyere kan modtage beredskabsmeddelelser.
  • ANDROID: Alle Android-telefoner med Android 11 eller nyere version, kan med sikkerhed modtage varslinger. Har du en Android 6-telefon er det ”sandsynligvis muligt). På telefoner med Android 4 kan du ”måske” modtage beskederne, oplyser myndighederne.

Her kan du læse mere om S!renen.

Myndighederne har tidligere haft en varslingsapp. Den blev lukket i 2022.

Hvad skal du gøre, når Sirenen lyder?

Det anbefales at gå indendørs og søge information fra DR eller TV 2. Hvis du hører en advarsel fra Sirenen, er der følgende tre råd.

  • Stop med det, du laver.
  • Læs meddelelsen på din mobil
  • Reager ved at følge de angivne instruktioner

Virker også i fly-tilstand

Du troede måske, at din telefon var totalt offline, når du aktiverede fly-tilstand. Sådan er det ikke.

Kommunikationskanalen Cell Broadcast lytter fortsat efter beskeder, når fly-tilstand er aktiveret. Det er kun sendefunktionerne, som der slået fra.

Du kender allerede princippet fra GPS-funktionen. Du kan f.eks. i Google Maps se, hvor du er – også når fly-tilstand er aktiv. Det er fordi, GPS-signalerne også er ”broadcast-signaler”, som telefonen modtager uden at have behov for at sende data tilbage.

Hvis din telefon er uden dækning fra ens teleselskab, aktiveres en "lyttetilstand" hvor mobilen "lytter" efter Cell Broadcast fra andre netværk. Dækker konkurrerende netværk der, hvor du er, vil beredskabsbeskederne derfor stadig komme frem.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

Sirenen udspringer af et direktiv fra Europa-Parlamentet og -Rådet i 2018, Direktivet pålægger medlemslandene at tage et mobilbaseret varslingssystem i brug.

Brugt iPhone – den store guide

GUIDE: En billig iPhone kan være en brugt iPhone. Læs her hvad du skal tænke over, før du køber en brugt iPhone.

(mere…)
Her er genvejen du mangler i Word

TIP: Sådan indsætter du tekst i Microsoft Word uden formatering -paste plain text  - er her endelig.

(mere…)
3 dagligdags-genveje til OnePlus 11

TIPS: Har du en OnePlus 11? Her 3 smarte genveje til funktioner, som du får glæde af i dagligdagen.

(mere…)
Sirenen - det skal dine børn vide

GUIDE: Inden det nye system til beredskabsmeddelelser i Danmark går i luften bør forældre tale med deres børn.

(mere…)
Kan Microsoft give Google en mavepuster?

KOMMENTAR: 100 millioner brugere om dagen. Microsoft har teknologien til at ryste Google. Det bliver et helt nyt internet og ”SEO” er snart fortid.

(mere…)
Hvad er en Doro-telefon?

GUIDE: Doro-telefoner er brugervenlige for seniorer og andre som ønsker en simpel telefon. Doro har både mobiltelefoner og smartphones.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram