FBI undersøger TikToks overvågning af journalister

FBI og det amerikanske justitsministerium stiller nu skarpt på TikTok-ejeren Bytedance. Det handler om overvågning af Kina-kritiske journalister.

TikTok overvågning
Overvågning af Kina-kritiske journalister undersøges nu af FBI (Grafik: MereMobil.dk. Chris Yang)

Fire medarbejdere blev i december fyret fra Bytedance, fordi de have brugt deres interne adgang til TikTok-data til at spionere på kritiske journalister. Sagen, der startede i oktober 2022, blev dengang bekræftet af Bytedance.

Journalisterne havde fokuseret på de påståede bånd til den kinesiske regering.

Nu rapporterer Forbes, at FBI og det amerikanske justitsministerium (DOJ) undersøger sagen.

Denne undersøgelse kunne ikke komme på et værre tidspunkt for Bytedance, da de står overfor et øget pres alle steder fra i verden. Seneste amerikanernes krav om, at kineserne skal sælge deres ejerskab i TikTok, hvis ikke appen skal blive forbud i USA.

Kritikere i Kongressen har tidligere rejst spørgsmål om appens overvågningsmetoder, især efter indrømmelsen fra Bytedance om medarbejdere, der havde fået adgang til amerikanske brugerdata.

- “Vi fordømmer stærkt handlingerne fra de involverede personer og de er ikke længere ansat hos Bytedance,” har en talsperson tidligere udtalt

Lyt med her: Dette skal du vide om TikTok-sagen

Find alle episoder af podcasten fra MereMobil.dk på Spotify, Apple Podcasts og alle andre platforme.

Nægter omfattende datahøst

Som vi tidligere har beskrevet på MereMobil.dk, handler TikTok-sagen om to ting:

  1. Ejerskabet: TikTok-ejeren Bytedance Ltd har, ifølge dem selv, et 60 procent ejerskab fra internationale investorer. Resten er ’for det meste ejet af firmaets grundlæggere og ansatte’. Problemet med den kinesiske ejerandel er, at den kinesiske regering kan kræve alt data de måtte ønske udleveret. Derfor er ejerskabet essentielt i sagen.
  2. Datahøst: Undersøgelsen Internet 2.0 dokumenterede fornyeligt, at TikTok er den app blandt alle SOME-apps, der høster flest data fra brugernes telefoner. LANGT flere end f.eks. Facebook der fremstår som en ’ren cykelrytter’ ved siden af.

I et statement til MereMobil.dk udtaler TikTok/Bytedance, at appen ikke er unik i forhold til mængden af data den indsamler – sammenlignet med andre mobilapps. Udtalelsen er dog i modstrid med tilgængelige undersøgelser.

Bytedance Ltd er ikke registreret i Kina, men på Cayman Islands, skriver de til os.

De glemmer dog at tilføje, at moderselskabet bag Bytedance er registreret i Kina. Gennem virksomheden på Cayman Islands ejes alle aktiviteterne uden for Kina.


KAFFEPAUSE MED TECH: To gange om ugen udgives nyhedsbrevet 'Kaffepause med tech' ☕️ Tilmeld dig gratis her - frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager gratis vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

Den dårlige omtale af TikTok har ikke ført til mindre brug af appen hos danske mobilbrugere. I et datatræk, som teleselskabet 3 har lavet for MereMobil.dk, fremgår det, at brugen af appen på 3’s netværk er status quo fra februar og frem til nu.

Sådan undgår at blive svindlet digitalt

TIP: Her er 5 gode råd til, hvordan du undgår digital svindel, hvilket cirka 150.000 danskere hvert år oplever.

(mere…)
Mistanke: Huawei etablerer chipfabrikker med statsstøtte

Brancheorganisation mener, at den blacklistede kinesiske mobil- og teknologigigant Huawei omgår amerikanske sanktioner.

(mere…)
Pas nu på! De er på overarbejde i sommervarmen

Sommerferien rammer nu. Pas nu på ikke at falde i fælden.

(mere…)
TikTok indrømmer: Brugerdata gemt i Kina

TikTok mener der er forskel på data, og forklarer sig i brev til det amerikanske senat.

(mere…)
EU lukker Huawei og ZTE ude

Topleder i daværende TDC delte i bogstaveligste forstand seng med kinesisk tech-gigant, skriver velanset amerikansk medie.

(mere…)
Unge sløser med mobilsikkerheden

Skræmmende mange fra generation Z er ligeglade eller tæt på ligeglade med sikkerheden på deres smartphones.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram