FBI undersøger TikToks overvågning af journalister

FBI og det amerikanske justitsministerium stiller nu skarpt på TikTok-ejeren Bytedance. Det handler om overvågning af Kina-kritiske journalister.

TikTok overvågning
Overvågning af Kina-kritiske journalister undersøges nu af FBI (Grafik: MereMobil.dk. Chris Yang)

Fire medarbejdere blev i december fyret fra Bytedance, fordi de have brugt deres interne adgang til TikTok-data til at spionere på kritiske journalister. Sagen, der startede i oktober 2022, blev dengang bekræftet af Bytedance.

Journalisterne havde fokuseret på de påståede bånd til den kinesiske regering.

Nu rapporterer Forbes, at FBI og det amerikanske justitsministerium (DOJ) undersøger sagen.

Denne undersøgelse kunne ikke komme på et værre tidspunkt for Bytedance, da de står overfor et øget pres alle steder fra i verden. Seneste amerikanernes krav om, at kineserne skal sælge deres ejerskab i TikTok, hvis ikke appen skal blive forbud i USA.

Kritikere i Kongressen har tidligere rejst spørgsmål om appens overvågningsmetoder, især efter indrømmelsen fra Bytedance om medarbejdere, der havde fået adgang til amerikanske brugerdata.

- “Vi fordømmer stærkt handlingerne fra de involverede personer og de er ikke længere ansat hos Bytedance,” har en talsperson tidligere udtalt

Lyt med her: Dette skal du vide om TikTok-sagen

Find alle episoder af podcasten fra MereMobil.dk på Spotify, Apple Podcasts og alle andre platforme.

Nægter omfattende datahøst

Som vi tidligere har beskrevet på MereMobil.dk, handler TikTok-sagen om to ting:

  1. Ejerskabet: TikTok-ejeren Bytedance Ltd har, ifølge dem selv, et 60 procent ejerskab fra internationale investorer. Resten er ’for det meste ejet af firmaets grundlæggere og ansatte’. Problemet med den kinesiske ejerandel er, at den kinesiske regering kan kræve alt data de måtte ønske udleveret. Derfor er ejerskabet essentielt i sagen.
  2. Datahøst: Undersøgelsen Internet 2.0 dokumenterede fornyeligt, at TikTok er den app blandt alle SOME-apps, der høster flest data fra brugernes telefoner. LANGT flere end f.eks. Facebook der fremstår som en ’ren cykelrytter’ ved siden af.

I et statement til MereMobil.dk udtaler TikTok/Bytedance, at appen ikke er unik i forhold til mængden af data den indsamler – sammenlignet med andre mobilapps. Udtalelsen er dog i modstrid med tilgængelige undersøgelser.

Bytedance Ltd er ikke registreret i Kina, men på Cayman Islands, skriver de til os.

De glemmer dog at tilføje, at moderselskabet bag Bytedance er registreret i Kina. Gennem virksomheden på Cayman Islands ejes alle aktiviteterne uden for Kina.


KAFFEPAUSE MED TECH: To gange om ugen udgives nyhedsbrevet 'Kaffepause med tech' ☕️ Tilmeld dig gratis her - frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager gratis vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

Den dårlige omtale af TikTok har ikke ført til mindre brug af appen hos danske mobilbrugere. I et datatræk, som teleselskabet 3 har lavet for MereMobil.dk, fremgår det, at brugen af appen på 3’s netværk er status quo fra februar og frem til nu.

Medie: ByteDance har adgang til følsom persondata

TikTok-ejeren ByteDance har fuld adgang til persondata, selvom det tidligere er afvist af virksomheden.

(mere…)
Skal droppe Huawei-udstyr i fibernet

TDC Net må ikke længere anvende Huawei-udstyr i deres fibernet.

(mere…)
TikTok har flyttet US-brugeres data

Data fra TikTok-appen, som amerikanske brugere skaber, kører nu fra amerikanske servere hos Oracle.

(mere…)
App optog lyd i hemmelighed

Et sikkerhedsfirma opdagede, at en app i Google Play Store gik fra at være nyttig til at blive ondsindet.

(mere…)
TikTok er blevet forbudt i amerikansk delstat

Den amerikanske delstat Montana har, som den første, indført forbud mod TikTok.

(mere…)
Apple og Google går sammen for at forhindre sporing af brugere

Uønsket sporing af personer via Bluetooth-trackingenheder er et problem. Nu vil Apple og Google sætte nye standarder.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram